Το EURO έχει φτάσει αισίως στην ημιτελική του φάση, με τα παιχνίδια της Ιταλίας με την Ισπανία (6/7) και της Αγγλίας με τη Δανία (7/7)  να είναι εκείνα που θα αναδείξουν τους δύο μονομάχους για τον τελικό του Γουέμπλεϊ, την ερχόμενη Κυριακή.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που έλαβαν χώρα στα στάδια του τουρνουά, και ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός: Η επιβεβαίωση της καταπληκτικής δουλειάς που γίνεται στην Αταλάντα του Gian Piero Gasperini. Η ομάδα του Μπέργκαμο έχει 9 παίκτες που συμμετέχουν με τις εθνικές τους στο EURO - μόνο η Γιουβέντους έχει περισσότερους, τουλάχιστον όσον αφορά τη Serie A.

Υπενθυμίζουμε πως η Αταλάντα τερμάτισε την περασμένη σεζόν στην 3η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος με 78 βαθμούς, παίζοντας για ακόμη μία χρονιά εξαιρετικά θελκτικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα και η τακτική της επιτρέπει σχεδόν σε κάθε ποδοσφαιριστή που προσαρμόζεται, να έχει ευελιξία και πεδίο επιθετικών πρωτοβουλιών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις περισσότερες πτυχές του ταλέντου του.

Η Αταλάντα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αποτελεί ένα σύγχρονο club που λειτουργεί ως role model. Η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω έρχεται και στο EURO.

Ένα εργοστάσιο ταλέντου

Εν αντιθέσει με άλλους, πολύ πιο μεγάλους ή δημοφιλείς συλλόγους, στο Μπέργκαμο δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ανάδειξη των ντόπιων ταλέντων από τις ακαδημίες τους (αν και διαθέτουν ένα από τα κορυφαία youth systems στην Ευρώπη). Εκτός λοιπόν από το να φτιάχνουν versatile ποδοσφαιριστές που είναι τεχνικά προικισμένοι, αναζητούν επίσης τέτοιους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Μόλις τους βρουν, κινούνται γρήγορα και αποφασιστικά για την απόκτησή τους, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν αργότερα μία περιουσία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μεταγραφική πολιτική της Αταλάντα είναι ο ορισμός του value for money. 

Στο εργοστάσιο ταλέντου της Αταλάντα λοιπόν, οι πρώτες ύλες δεν είναι αποκλειστικά ντόπιες. Είναι όμως όλες εξαιρετικής ποιότητας και ακριβώς αυτές που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα ελκυστικό τελικό προϊόν.

Λάμψη στο EURO

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ένας από τους παίκτες-κλειδιά της Δανίας είναι ο Joakim Mæhle. Ο 24χρονος wing-back είναι μία ανεξάντλητη πηγή δύναμης, ενέργειας και δημιουργίας, έχοντας σημειώσει 2 γκολ - περισσότερα από κάθε άλλον συμπαίκτη του. Ο Mæhle αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τη βέλγικη Γκενκ έναντι 10 εκατ. Ευρώ. Πλέον, μόλις 6 μήνες μετά, κοστίζει σύμφωνα με το έγκριτο transfermarkt €18.000.000.

Έπειτα, υπάρχουν τα παραδείγματα των Matteo Pessina και Robin Gosens. Ο 24χρονος Ιταλός μέσος από τη Μόντσα έχει παίξει μέχρι στιγμής σε 3 ματς και έχει βρει δύο φορές δίχτυα ενώ ο πυραυλοκίνητος Γερμανός ξεχώρισε περίπου σαν τη μύγα μες στο γάλα στη μέτρια εικόνα της Νασιονάλμανσαφτ.

Ένας ακόμη παίκτης που έδειξε μία μάλλον καλή εικόνα στο τουρνουά είναι ο Ruslan Malinovskiy. Ο 28χρονος Ουκρανός μέσος αγωνίστηκε σε 4 ματς, συνεχίζοντας με φόρα από τα όσα έκανε μέσα στη σεζόν.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη. Είναι απλά το επιστέγασμα μίας γοητευτικής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας και μίας έξοχα εκτελεσμένης μεθοδολογίας, που πατά στο πιο mainstream σύστημα της σύγχρονης ποδοσφαιρικής εποχής, το 3-4-1-2. Αυτό δηλαδή στο οποίο είναι master o Gasperini.