Οι Dallas Mavericks αποσύρουν τη φανέλα του τεράστιου Dirk Nowitzki

Το νο.41 του θρυλικού Γερμανού θα κρεμαστεί στην οροφή του American Airlines Center.

Ο Γερμανός φόργουορντ Dirk Nowitzki δεν υπήρξε απλά ένας ακόμη κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ αλλά ένας παίκτης-σύμβολο για μία ολόκληρη γενιά - ήταν άλλωστε αυτός που ουσιαστικά καθιέρωσε τους 'ψηλούς-σουτέρ', βοηθώντας με τον τρόπο του να εξελιχθεί το άθλημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Φυσικά, αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο των Dallas Mavericks, την μία και μοναδική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε καθόλη την καριέρα του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους οποίους στέφθηκε Πρωταθλητής το 2011, κερδίζοντας παράλληλα και το βραβείο του MVP των Τελικών. 

Ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος

Για τους Αμερικάνους, ο Nowitzki είναι ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Πιο πάνω από τον Dražen Petrović, πιο πάνω από τον Arvydas Sabonis, πιο πάνω από κάθε άλλον. Στα 20 χρόνια της θρυλικής του καριέρας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dirk Nowitzki βρίσκεται στην 7η θέση στον πίνακα των all time scorers με 31.340 πόντους και στην τέταρτη θέση με τις περισσότερες συμμετοχές, πίσω μόνο από τους Robert Parish, Kareem Abdul-Jabbar και John Stockton.

Οι Dallas Mavericks αποσύρουν τη φανέλα του τεράστιου Dirk Nowitzki

Σε αυτά, ασφαλώς και πρέπει να προστεθεί το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου (2006/2007) -ο πρώτος και μοναδικός μη Αμερικάνος παίκτης που το έχει καταφέρει- καθώς και το αντίστοιχο βραβείο για τους τελικούς του 2011, όταν και οδήγησε τους Dallas Mavericks στην κατάκτηση του πρωταθλήματος εναντίον των Miami Heat του LeBron James (και του Dwayne Wade και του Chris Bosh).

Με ύψος 2,13 μ. αλλά εξαιρετική αποτελεσματικότητα από την περίμετρο, λες και πρόκειται για shooting guard, το αγόρι από το άσημο Βίρτσμπουργκ δημιούργησε το trend του μεγαλόσωμου σουτέρ στο ΝΒΑ.

Μην ξεχνάς πως βρέθηκε στην Αμερική το 1998, όταν κάτι αντίστοιχο παικτικά δεν υπήρχε ούτε για δείγμα και παίκτες με το μέγεθός του αρκούνταν στο να κινούνται εντός της ρακέτας, συνήθως με αμυντικούς ρόλους. 

Ο Nowitzki και το στυλ παιχνιδιού του ουσιαστικά έχτισαν τον τύπο του μοντέρνου forward (κυρίως στο "4") που θα βγεί πιο μακριά από την comfort zone του και θα δοκιμάσει να σουτάρει τρίποντο. Δεν είναι τυχαίο αυτό στο οποίο έχει εξελιχθεί σήμερα ο Kevin Durant. 

ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ 2

Εκτός από το στυλ παιχνιδιού του, αυτό που έκανε σπουδαίο τον Nowitzki είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει φτάσει στις επιτυχίες του. Για 20 χρόνια έμεινε πιστός στους Mavericks, έγινε σημαία και κέρδισε το σεβασμό όλων.

> Διάβασε ακόμη: O Steph Curry τα βάζει από παντού

Κατάφερε να πάρει εκεί ένα πρωτάθλημα αδιαφορώντας (και διαψεύδοντας) για όλους εκείνους που έκαναν λόγο για ένα ντροπαλό παιδί με ταλέντο αλλά loser. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με την εθνική της χώρας του, οδηγώντας μία μέτρια διαχρονικά ομάδα σε μετάλλια, σε κορυφαίες διοργανώσεις.

Ο φόρος τιμής προς το πρόσωπό του, μόνο τυχαίος δεν είναι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.