10 σπουδαίες ατάκες για το ποδόσφαιρο

Μαθήματα ζωής που έχουν παραδώσει για τον βασιλιά των σπορ, κάποιοι από τους θρύλους του.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Δεκεμβρίου 2021

Όχι, το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Δεν είναι ούτε απλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ίσως να του ταιριάζει καλύτερα αυτό που είχε πει κάποτε ο αιρετικός Ιταλός σκηνοθέτης Pier Paolo Pasolini: Το ποδόσφαιρο είναι μία γλώσσα

Όλα τα πράγματα στη ζωή, από τα πιο σημαντικά έως τα πιο επιπόλαια, μπορούν να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο, το οποίο είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, μεταφορών και αφορισμών. Ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικότερες φράσεις που έχουν ακουστεί γι' αυτό, από τα χείλη εμβληματικών φυσιογνωμιών του ίδιου του σπορ. Ή τουλάχιστον αυτές που ξεχωρίζει το Esquire.

 


Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό.


Ο θρυλικός Σκωτσέζος προπονητής της Λίβερπουλ Bill Shankly είναι εκείνος που έθεσε το ζήτημα του ομορφότερου παιχνιδιού που φτιάχτηκε ποτέ στη δική του βάση. Ο Shankly κάθισε στον πάγκο των Κόκκινων του Μέρσεϊσάιντ για 15 ολόκληρα χρόνια (από το 1959 μέχρι το 1974), κατακτώντας τα πάντα και εν πολλοίς βοηθώντας την ομάδα να χτίσει το μύθο της.

Παράλληλα, ήταν και πιστός οπαδός της. Σε αυτόν άλλωστε ανήκει και μία ακόμη περίφημη ατάκα: "Στο Λίβερπουλ υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες: Εμείς και οι αναπληρωματικοί μας".

 


Αν βρισκόμουν σε έναν γάμο, φορούσα λευκό κοστούμι και μία λασπωμένη μπάλα ερχόταν κατά πάνω μου, θα τη σταματούσα με το στήθος δίχως δεύτερη σκέψη.


Εκτός από αμέτρητες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας και χαράς στους οπαδούς, ο Diego Maradona έχει προσφέρει στην μπάλα και μερικές από τις επικότερες ατάκες που έχουν ειπωθεί γι' αυτήν.

10 σπουδαίες ατάκες για το ποδόσφαιροGetty Images

Η παραπάνω ήταν άκρως χαρακτηριστική της φιλοσοφίας του και της αφοσίωσής του στο σπορ.

 


Δε λέω πως είμαι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Λέω πως δεν υπάρχει κανείς καλύτερος από εμένα.


Από πού να πρωτοπιάσεις τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο José Mourinho και πού να τελειώσεις; Ο Πορτογάλος προπονητής δημιούργησε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του ποδοσφαίρου και του Τύπου, συχνά με αλαζονικό όσο και άμεσο ύφος, ειδικά κατά τα χρυσά του χρόνια στους πάγκους.

ΖΟΣΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΡΟΜΑ 1Getty Images

Ο Special One ασφαλώς δεν έχει περιοριστεί μόνο στην παραπάνω ατάκα - όπως επίσης και στις κόντρες που άνοιγε με οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

 


Στο ποδόσφαιρο, ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις το τέρμα σου, είναι να επιτίθεσαι διαρκώς.


Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος αμυντικός Roberto Carlos περιγράφει σε μία φράση τη φιλοσοφία της Σελεσάο και της Ρεάλ Μαδρίτης κατά τα χρόνια της δόξας - τόσο του ίδιου, όσο και των προαναφερθέντων ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε.

 


Το να παίζεις απέναντι στον Maradona είναι σαν να αντιμετωπίζεις το χρόνο. Ξέρεις γιατί; Αργά ή γρήγορα θα συμβεί το μοιραίο: Είτε θα σκοράρει, είτε θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάποιον άλλο να το κάνει.


Ο Arrigo Sacchi υπήρξε αναμορφωτής της Μίλαν αλλά και της εθνικής Ιταλίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

ΑΡΙΓΚΟ ΣΑΚΙ ΜΙΛΑΝ 1Getty Images

Ο σημαντικός Ιταλός προπονητής είχε αντιμετωπίσει αρκετές φορές τον Diego και είχε βγάλει τα συμπεράσματά του. Πλέον, ίσως κάτι αντίστοιχο να ταιριάζει και στους Messi, Cristiano Ronaldo και Ibrahimović.

 


Μόνο τρία άτομα έχουν κάνει το Μαρακανά να σωπάσει από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκε: Ο Πάπας, ο Frank Sinatra και εγώ.


Στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, ο Ουρουγουανός επιθετικός Alcides Ghiggia σημείωνε το νικητήριο γκολ απέναντι στη γηπεδούχο Βραζιλία, χαρίζοντας τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στη χώρα του.

Ήταν ένα τέρμα που έκανε ένα ολόκληρο έθνος όχι απλά να κλάψει αλλά να οδηγηθεί ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, παραμένοντας μέχρι σήμερα μία από τις ανοιχτές πληγές του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο σκόρερ πλαισίωσε το θρίαμβο με μία εξίσου αξέχαστη δήλωση. 

 


Αν ένας άντρας προτιμά μία γυναίκα από έναν Ευρωπαϊκό τελικό, είναι σίγουρα ένας πραγματικά καλός σύντροφος. Δεν είναι όμως αληθινός άντρας. 


Ο Σέρβος προπονητής Vujadin Boskov οδήγησε την περίφημη Σαμπντόρια στο Πρωτάθλημα Ιταλίας το 1991, έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης έναν χρόνο πριν και φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (το σημερινό Champions League) έναν χρόνο μετά.

Μεταξύ άλλων κάθισε στους πάγκους της Ρεάλ Μαδρίτης, της Ρόμα, της Νάπολι και της εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Η παραπάνω δήλωσή του, προφανώς και θέλει να καταδείξει την αγάπη του για το παιχνίδι, ίσως και με έναν κάπως άκομψο τρόπο.

 


Το να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι τις ήττες σου, είναι το πρώτο στάδιο της νίκης.


Ο Vittorio Pozzo ήταν ένας από τους πρώτους σπουδαίους 'δάσκαλους' του ιταλικού ποδοσφαίρου, οδηγώντας τη Σκουάντρα Ατζούρα σε δύο κατακτήσεις Μουντιάλ προπολεμικά (1934, 1938).

 


Αν έχουμε εμείς την μπάλα, οι άλλοι δεν θα μπορούν να σκοράρουν.


Ο Nils Liedholm υπήρξε μέλος της περίφημης τριάδας της Μίλαν Gre-No-Li (που αποτελούνταν επίσης από τους Gunnar Gren και Gunnar Nordahl) κατά τη δεκαετία του 1950. Ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και ένας εξίσου σημαντικός προπονητής. Η φιλοσοφία του ήταν μία από τις βάσεις πάνω στις οποίες πάτησε ο Pep Guardiola για να χτίσει τις τεράστιες ομάδες του.

 


Δε χρειάζομαι καμία Χρυσή Μπάλα για να γνωρίζω πως είμαι ο καλύτερος.


Ο Ibra είναι απλά ο Ibra.

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΗΜΟΒΙΤΣ

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.