Πώς ο Steph Curry άλλαξε το παιχνίδι

Ο σταρ των Golden State Warriors δεν είναι απλά ένας σπουδαίος σουτέρ αλλά ένας από τους αναμορφωτές του ίδιο του μπάσκετ στον 21ο αιώνα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Δεκεμβρίου 2021

Είναι πλέον επίσημο: Ο Steph Curry είναι ο κορυφαίος σουτέρ της ιστορίας (τουλάχιστον για το ΝΒΑ), σπάζοντας το ρεκόρ του -επίσης σπουδαίου- Ray Allen. Ο ηγέτης των Golden State Warriors, στο χθεσινοβραδινό ματς εναντίον των New York Knicks στο Madison Square Garden, έφτασε τα 2.977 τρίποντα στην καριέρα του (σε 789 παιχνίδια), κάτι που τον φέρνει στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα ever.

Πεπρωμένο

Δέκα χρόνια πριν, ένας χρήστης του Reddit, είχε αναρωτηθεί: "Όταν αποσυρθεί ο Ray Allen, θα σπάσει το ρεκόρ του ο Steph Curry;". Οι απαντήσεις κινήθηκαν από την αμφιβολία έως τη χλεύη. "Κανείς δεν θα φτάσει τον Jason Kidd, πόσο μάλλον τον Ray Allen" ήταν μία εκ των πιο μετριοπαθών απόψεων που ακούστηκαν. 

"Ο πήχης που έθεσε ο Ray ήταν πραγματικά ψηλός και δεν πίστευα ποτέ ότι θα τον φτάσω. Το ήθελα αλλά γνώριζα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πια είμαι πολύ περήφανος και θα συνεχίσω να δουλεύω το ίδιο σκληρά ώστε να βελτιώσω το ποσοστό μου" ανέφερε μεταξύ άλλων ο ρέκορνταν τριπόντων του ΝΒΑ μετά το παιχνίδι του MSG. Σήμερα, ο Curry έγινε αυτός που είναι. Όχι απλά ένας μεγάλος σουτέρ αλλά ένας παίκτης που άλλαξε την ιστορία της λίγκας. 

Η εξέλιξη

Στο draft του 2009, ο Steph Curry επιλέχθηκε στο νο.7 από τους Golden State Warriors, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο αξίας $12.700.000. Το πρώτο του παιχνίδι ήρθε στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους απέναντι στους Houston Rockets, φορώντας την (ίδια μέχρι σήμερα) κιτρινο-μπλε φανέλα με τον αριθμό 30, το ίδιο νούμερο που φορούσε και ο πατέρας του, λίγα χρόνια πριν, όταν και εκείνος αγωνιζόταν στο ΝΒΑ. Το πρώτο του τρίποντο το σημείωσε όμως δύο ημέρες αργότερα. Και έκτοτε το κοντέρ άρχισε να γράφει.

Λίγους μήνες αργότερα, ξεκινούν και τα προσωπικά ρεκόρ, τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα, 12 χρόνια μετά. Μαζί ασφαλώς με τους 3 τίτλους του NBA που έχει κατακτήσει. Από ό,τι φαίνεται, έρχεται και συνέχεια.

Ένα ορόσημο είναι η σεζόν 2015-16, όταν μπήκε σε μία νέα στρατόσφαιρα: Έγινε ο 7ο παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που εντάχθηκε στο 50-40-90 club, σούταρε δηλαδή με 50% συνολικά, έχοντας πάνω από 40% στο τρίποντο και 90% στις βολές. Τη σεζόν 2012-13 είχε πετύχει ρεκόρ τριπόντων σε μία αγωνιστική χρονιά με 272, επίδοση που ο ίδιος θα κατέρριπτε δύο έτη αργότερα, με 286. Για να το ισοπεδώσει και πάλι το 2016, με 402 τρίποντα.

Παρότι πάτησε τα 30 του, τον Μάρτιο του 2018, ο Curry δεν έριξε ρυθμούς, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν όπου σημείωσε ρεκόρ σε μ.ο. πόντων, οδηγώντας τους λαβωμένους Warriors στα πρόθυρα των playoffs.

Το turning point

Πριν έρθει ο Curry στο παιχνίδι, το τρίποντο ήταν απλά ένα στοιχείο στις επιθέσεις των ομάδων του ΝΒΑ - μία κάθε άλλο παρά αξιόπιστη επιλογή, με αμφιλεγόμενες πιθανότητες επιτυχίας. Μέσα από την επιμονή, την ακρίβεια, την ικανότητα και την αντίληψή του όμως, ο ηγέτης των Warriors κατόρθωσε να τα αλλάξει όλα αυτά. 

Έδειξε το δρόμο για την 'κανονικοποίηση' των σουτ από οποιοδήποτε σημείο από το κέντρο και κάτω. Κάτι που ήταν αδιανόητο μερικά χρόνια πριν. Τότε, το πιο πιθανό θα ήταν να σκούπιζες την άκρη του πάγκου. Και αυτή ακριβώς είναι η επιρροή του στο παιχνίδι: Να αλλάξει τον τρόπο που παίζουν όλοι, εστιάζοντας όλο και περισσότερο στα σουτ από πιο μακριά. Σκέψου μόνο πώς παίζουν οι νέοι σταρ της λίγκας, ο Trae Young και ο Luka Doncic. Οι δύο τους έχουν το τρίποντο ως βασική επιλογή του οπλοστασίου τους και δεν το χρησιμοποιούν περιστασιακά. 

"Αυτά που κάνει είναι πραγματικά επαναστατικά. Μόνο οι πραγματικά σπουδαίοι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Να αλλάξουν δηλαδή το παιχνίδι" σημείωνε πρόσφατα ο προπονητής των Philadelphia 76ers Doc Rivers. Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτόν, υπάρχει και μία τοποθέτηση του Shaquille O'Neal, σχετικά με το ποιος είναι ο πιο influential μπασκετμπολίστας των τελευταίων 30 ετών. Μαι, σωστά μάντεψες. 

Ο Steph Curry δεν "άνοιξε" απλά το γήπεδο. Άλλαξε το μπάσκετ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος