Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο: Πρώτη η Ελλάδα στο Στάδιο

Μεγαλοπρεπής η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παλάτι του Πάγου του Πεκίνου.

Esquire Team
Γράφει: Esquire Editors 05 Φεβρουαρίου 2022

Η τελετή έναρξης των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παλάτι του Πάγου στο Πεκίνο ήταν, όπως αναμενόταν, εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής, με την ελληνική αποστολή να μπαίνει πρώτη στο Στάδιο. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε μεν στις 2 Φεβρουαρίου αλλά η τελετή έναρξης ήταν προγραμματισμένη για χθες, ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Μια διοργάνωση μέσα σε συνθήκες 'φούσκας'

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 είναι η πρώτη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε προγραμματισμένες ημερομηνίες από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, αλλά θα γίνει μέσα σε συνθήκες 'φούσκας', φυσικά χωρίς την παρουσία ξένων θεατών και με περιορισμένο τον αριθμό των ντόπιων, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η μασκότ είναι ένα Πάντα, που ονομάζεται Bing Dwen Dwen, και συμβολίζει την αντοχή και τη δύναμη της θέλησης των αθλητών. Είναι καλυμμένο με ένα κέλυφος πάγου, ενώ η καρδιά στην αριστερή παλάμη του συμβολίζει τη φιλοξενία της Κίνας.

> Διάβασε ακόμα: Τι συμβαίνει στα Oλυμπιακά Xωριά μετά τη λήξη των Αγώνων

Στη συνέχεια, η κινεζική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει επίσης τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες (4-13/3).

Οι αγώνες σε αριθμούς

Θα γίνουν 100% με τεχνητό χιόνι. Θα χρειαστούν 185 εκατομμύρια λίτρα. Τα κανόνια χιονιού θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και το νερό θα επιστρέψει στο έδαφος μετά το λιώσιμο.

Για πρώτη φορά διοργανώνονται Χειμερινοί Ολυμπιακοί στην Κίνα και τέταρτη στην Ασία μετά τις ιαπωνικές πόλεις Σαπόρο (1972) και Ναγκάνο (1998), καθώς και την Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018.

Εννέα είναι οι χώρες στον κόσμο που θα έχουν φιλοξενήσει πλέον τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

2.871 - οι αθλητές/τριες που θα συμμετάσχουν, 1.581 άνδρες και 1.290 γυναίκες, η πιο ισορροπημένη 'έκδοση' των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ως προς το φύλο μέχρι σήμερα.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο: Πρώτη η Ελλάδα στο ΣτάδιοGetty Images

Τα αγωνίσματα μεταλλίων στο Πεκίνο σε 15 αθλήματα είναι 109, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Τα 7 είναι αθλήματα χιονιού (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Δρόμων Αντοχής, Ελεύθερο Σκι, Βόρειο Σύνθετο, Άλμα με σκι, Χιονοσανίδα), τα 5 είναι αθλήματα πάγου (Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Πατινάζ ταχύτητας, Καλλιτεχνικό πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ) και τα 3 είναι αθλήματα ολίσθησης (Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον).

> Διάβασε ακόμα: #WhereIsPengShuai: Τι συμβαίνει με την Κινέζα τενίστρια

Οι εγκαταστάσεις διεξαγωγής των Αγώνων είναι 13, με 7 εξ αυτών να βρίσκονται στο Πεκίνο και το Εθνικό Στάδιο, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Φωλιά του Πουλιού, να φιλοξενεί τις τελετές έναρξης και λήξης. Οι υπόλοιπες 6 εγκαταστάσεις βρίσκονται μεταξύ Γιανκίνγκ και Ζανγκτζιάκου, όλες απέχουν μεταξύ τους 200 χιλιόμετρα.

20.000 - οι εθελοντές που θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή έξω από τη 'φούσκα' μετά από καραντίνα, συνολικά έγιναν πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις.

880 εκατ. δολάρια - η συνεισφορά της ΔΟΕ στην επιτυχία των Αγώνων.

Συμμετέχουν 91 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Αϊτής (για πρώτη τους φορά).

Το λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Λιν Κουνζέν και αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων της κινεζικής κουλτούρας.

Τα χειμερινά αθλήματα φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή στους νέους, με 82 εκατομμύρια ασκούμενους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, που αντιστοιχεί στο 37,27% του συνολικού πληθυσμού.

Οι Κινέζοι αθλητές και το προσωπικό μέσα στη 'φούσκα' (εθελοντές, οδηγοί, μάγειρες…) θα φύγουν μετά τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες (4 έως 13 Μαρτίου), ύστερα από μια περίοδο καραντίνας.

Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί για Αγώνες με ουδέτερο άνθρακα. Επίσης, από το 2014 το Πεκίνο και η Ζανγκτζιάκου έχουν φυτέψει 47.333 και 33.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων και εκτάσεων πρασίνου, αντίστοιχα.

Είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου όλες οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ηλιακή και αιολική ως πρωτογενείς πηγές ενέργειας.

Ο στόλος των οχημάτων του Πεκίνου 2022 περιλαμβάνει 816 οχήματα με υδρογόνο, 370 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, 478 οχήματα με φυσικό αέριο, 1.807 υβριδικά οχήματα και 619 οχήματα συμβατικής ενέργειας.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear