Οι Πολωνοί 'θερίζουν' στο Eurobasket. Αλλά γιατί;

Η Πολωνία του Mateusz Ponitka βρίσκεται στα ημιτελικά του Eurobasket και σοκάρει τον κόσμο. Ή μήπως όχι;

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ήταν πρώτη η Σερβία που αποκλείστηκε από την φάση των "16" χάνοντας από την Ιταλία του Gianmarco Pozzecco. Έπειτα ήρθε η σειρά της Ελλάδας, η οποία ηττήθηκε από την Γερμανία δεχόμενη 107 πόντους και χθες ήταν η ώρα της πρωταθλήτριας Σλοβενίας να δεχθεί την ήττα και τον αποκλεισμό από την άσημη Πολωνία. Τα τρία μεγάλα φαβορί για το χρυσό έμειναν εκτός της ζώνης μεταλλίων, ενώ η Γαλλία γλίτωσε δύο φορές στο παρατσάκ. Είναι το Eurobasket των εκπλήξεων; Σίγουρα είναι, όμως μήπως όλες αυτές οι εκπλήξεις έχουν μερικές λογικές εξηγήσεις;

Η Πολωνία ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ κόντρα στην Σλοβενία του Luka Doncic, αλλά κατάφερε να πετύχει το αδιανόητο. Η ομάδα του Igor Milicic ήταν τυχερή, ωστόσο η νίκη δεν ήρθε τυχαία.

> Διάβασε ακόμη: Μετά το Eurobasket, τι;

Οι Πολωνοί έκαναν το τέλειο παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο και πήραν διαφορά 19 πόντων, αλλά νίκησαν χάρη στην υπομονή και τις σωστές αποφάσεις τους στο τελευταίο πεντάλεπτο. "Οι παίκτες μου είχαν αρ...α σας καρπούζια και καρδιά σαν το φεγγάρι", θα δήλωνε γλαφυρά ο προπονητής τους λίγο αργότερα. 

Έχει εξήγηση το "θαύμα" της Πολωνίας;

Οι Πολωνοί δεν περίμεναν το Eurobasket για να γίνουν ομάδα. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με τα "παράθυρα" της FIBA μεσούσης της σεζόν, ομάδες σαν την Πολωνία έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πράγματα όλο το χρόνο. Να χάνουν, να κερδίζουν, να μαθαίνει ο κάθε παίκτης τον διπλανό του. Είναι μια διαδικασία που ακόμα και σε συλλογικό επίπεδο δεν είναι εύκολη.

Οι πιο δυνατές εθνικές ομάδες έχουν τα αστέρια τους στην Euroleague ή στο ΝΒΑ και φυσικά δε μπορούν να είναι μέρος αυτής της κατάστασης. Οι Σέρβοι, οι Έλληνες, οι Σλοβένοι και οι Γάλλοι καλούνται να φτιάξουν κάθε καλοκαίρι μία καινούργια ομάδα, ανάλογα πάντα με τη διαθεσιμότητα του κάθε σταρ τους. Οι ομάδες δε γίνονται όμως από τη μια στιγμή στην άλλη. Ακόμα κι αν διαθέτουν MVP του ΝΒΑ. 

Η Πολωνία στον αγώνα με τη Σλοβενία πήρε τα ρίσκα της και της βγήκαν, παρόλα αυτά βλέποντας το παιχνίδι, δε μπορούσε να μη διαπιστώσει κανείς ότι ήταν μια ομάδα με ρόλους και χημεία. Οι Balcerowski, Zyskowski, Sokolowski, Kolenda, Dziewa, Olejniczak και Ponitka προπονήθηκαν και έπαιξαν μαζί ουκ ολίγες φορές μέχρι να βρεθούν για την προετοιμασία του φετινού Eurobasket. Μέχρι και ο νατουραλιζέ A.J. Slaughter έχει βρεθεί αρκετές φορές με τους υπόλοιπους εκτός των μεγάλων διοργανώσεων, ενώ ο προπονητής έχει κι αυτός full time συμβόλαιο.

Στο καλοστημένο σύνολο του Igor Milicic ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει μέσα στο παρκέ. Ο νεαρός σέντερ Balcerowski απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους νέους ψηλούς στην Ευρώπη, ο Slaughter γελά δυνατά πλέον όταν του λένε ότι δεν είναι παίκτης Euroleague και ο Ponitka δείχνει τον τρόπο σε δεκάδες αθλητές εκεί έξω που παλεύουν σε όλη τους την καριέρα να ξεχωρίσουν. Στα 29 του και μετά από 3 χρονιές στην Euroleague όπου έδειξε το πόσο χρήσιμος παίκτης είναι, αποδεικνύει πια ότι μπορεί να αποτελέσει και ηγέτη. Πέτυχε ίσως το πιο επιβλητικό τριπλ νταμπλ της ιστορίας και έστειλε την πατρίδα του στον ημιτελικό του Eurobasket. Του χρόνου θα παίζει για την Ρέτζιο Εμίλια και όλοι απορούμε γιατί.

Η καλοκουρδισμένη μηχανή του Milicic πιθανότατα δενθα κερδίσει μετάλλιο. Τουλάχιστον η λογική αυτό λέει, μιας και στον ημιτελικό αντιμετωπίζουν τη Γαλλία του Rudy Gobert και των άλλων ΝΒΑers (Παρασκευή 16/9, 18:15). Εντούτοις, στα τουρνουά που κρίνονται στο ένα παιχνίδι, η λογική γίνεται σμπαράλια και εκεί επικρατεί ο σκληρότερος, ο πιο εύστοχος και εκείνος που ξέρει τον διπλανό του καλύτερα από τον άλλον. Ή γιατί όχι, αυτός που το θέλει περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον βλέπουμε στο φετινό ιδιαίτερο Eurobasket. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear