Μαρόκο, μια ιστορία που ξεπερνά το ποδόσφαιρο

Ο τελευταίος χορός για μια ομάδα που θα θυμόμαστε για χρόνια.

"Πριν από τον αγώνα είπα στους παίκτες μου ότι έπρεπε να γράψουμε αφρικανική ιστορία", δήλωσε ο προπονητής Walid Regragui μετά τη νίκη στον προημιτελικό επί της Πορτογαλίας. Αυτό έγινε. Όχι μόνο στον αγώνα κόντρα στην Πορτογαλία αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της ομάδας στο Κατάρ. Το Μαρόκο έγινε πρώτα η πρώτη ομάδα που φτάνει στον προημιτελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου και σήμερα διεκδικεί μετάλλιο στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.

Έπαιξε κόντρα σε όλες τις χώρες που οι πολίτες του μετανάστευσαν κατά μυριάδες. Πρώτα με την Ισπανία με την οποία συνορεύει. Μετά με την Πορτογαλία. Οι ακτές της Καζαμπλάνκα "κοιτούν" τη Λισαβόνα και εκεί πολλοί μαροκινοί βλέπουν επίσης τα όνειρα της οικογένειάς τους. Στον ημιτελικό το Μαρόκο έπαιξε στα ίσια τη Γαλλία, τη χώρα όπου σήμερα ζουν περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες με μαροκινή υπηκοότητα. Οι ποδοσφαιριστές του Redragui, o Hakimi, o Ziyech, o Bono και οι υπόλοιποι απέδειξαν ότι είναι ίσοι με τους πιο φημισμένους ποδοσφαιριστές του πλανήτη.

Το Μαρόκο έπαιξε για κάθε Άραβα και για κάθε αφρικανό. Κάποτε ήταν το Καμερούν που με τις νίκες του έβαλε την Αφρική στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το Μαρόκο που έγραψε την πιο όμορφη ιστορία. Και σήμερα με αντίπαλη την Κροατία γράφεται ο τελευταίος χορός. 

Η καρδιά του Μαρόκου

"Είμαστε καρδιά, ψυχή, καλή τακτική και πολλή αγάπη": έτσι συνόψισε την ουσία της ομάδας του ο προπονητής του Μαρόκου, και όλες οι φωτογραφίες μετά τους αγώνες διηγούνται την ίδια ιστορία: μητέρες, σύζυγοι και παιδιά στο γήπεδο να πανηγυρίζουν, μια λαϊκή γιορτή που ξεπερνά κατά πολύ το γήπεδο.

Γίναμε μάρτυρες μιας έκρηξης κόκκινων και πράσινων σημαιών σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο: στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στη Βαρκελώνη και στο Λονδίνο ήρθε η εκδίκηση εκείνων που πάντα θεωρούνταν κατώτεροι, πάντα φιλοξενούμενοι στο σπίτι κάποιου άλλου. Σε αυτό το Μουντιάλ διεκδίκησαν με υπερηφάνεια τη θέση τους στην κορυφή. 

Η ποδοσφαιρική εξήγηση

Στην πραγματικότητα, το Μαρόκο αποτελεί έκπληξη μόνο ως ένα βαθμό. Αν μη τι άλλο, είναι ο καρπός ενός προσεκτικού σχεδιασμού επί σειρά ετών, ο οποίος οδηγεί στα αποτελέσματα που έχουμε μπροστά μας. Αρκεί να πούμε ότι το 2019 άνοιξε μια ακαδημία ποδοσφαίρου στο Σαλέ, όχι μακριά από το Ραμπάτ, εμπνευσμένη από ό,τι έγινε στη Γαλλία στο Clairfontaine. Μια επιχείρηση 63 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία επέτρεψε στο Μαρόκο να προετοιμάσει τους νέους του και να φέρει πίσω πολλά από τα ταλέντα του που βρίσκονταν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν παίξει στις ομάδες νέων (από U-21 και κάτω) άλλων χωρών, και τελικά επέλεξαν την κόκκινη μαροκινή φανέλα.

Η ιστορία

Οι 14 από τους 26 παίκτες έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα (τέσσερις στην Ολλανδία και άλλοι τόσοι στο Βέλγιο, από δύο στη Γαλλία και την Ισπανία, από ένας στον Καναδά και την Ιταλία), ο ίδιος ο προπονητής Redragui γεννήθηκε μισή ώρα μακριά από το Παρίσι και υπήρξε παίκτης εκεί.

Η χώρα υπήρξε γαλλικό προτεκτοράτο για περισσότερα από 40 χρόνια, από το 1912 έως το 1956, και κατά τη μεταπολεμική περίοδο το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης προς τη ζώνη του Παρισιού και τη νότια Γαλλία αφορούσε εκατομμύρια Μαροκινούς (σήμερα είναι 1,5 εκατομμύριο, εκ των οποίων 670.000 έχουν διπλό διαβατήριο). Ο ρατσισμός ήταν έντονος για χιλιάδες από αυτούς και κρατά μέχρι σήμερα. Τα επεισόδια άλλωστε ήταν εκτεταμένα σε όλη τη Γαλλία μετά τον αποκλεισμό.

Ο Πρόεδρος Macron ήταν φυσικά gentleman. Συνεχάρη την Εθνική Ομάδα του Μαρόκου πρώτα από εκείνη της Γαλλίας, έδωσε τα εύσημα στον Sofyan Amrabat λέγοντάς του ότι είναι ο καλύτερος μέσος του Μουντιάλ και πόσταρε στα social media του ότι το Μαρόκο έγραψε ιστορία. 

Τα 'Λιοντάρια' του Μαρόκου δίνουν σήμερα στις 17:00 τον τελευταίο αγώνα τους στο ιστορικό για εκείνους Μουντιάλ του Κατάρ και δεν σταματούν να ονειρεύονται και να τα βάζουν με τους ισχυρούς.  
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος