Όσα πρέπει να ξέρεις για τους ημιτελικούς του Australian Open

Τσιτσιπάς, Khachanov, Djokovic και Paul θα παλέψουν για τα δύο εισιτήρια του μεγάλου τελικού του Australian Open.

10 μέρες μετά την έναρξη του 111ου Australian Open, η σκηνή έχει στηθεί. Το Melbourne Park από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα φορέσει τα γιορτινά του και αυτό γιατί η τελική φάση του πρώτου Grand Slam έχει φτάσει. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει στις 05:30 τον ρώσο Karen Khachanov, ενώ ο κάτοχος 9 τίτλων, Novak Djokovic θα βρεθεί απέναντι στον Αμερικανό Tommy Paul στις 11:00. Προτού οι 4 μονομάχοι βρεθούν στην -Rod Laver- Arena εμείς αναλύουμε το πώς έφτασαν ως εδώ και καταθέτουμε τις σκέψεις μας για τη συνέχεια του τουρνουά. 

Karen Khachanov

O 26χρονος Ρώσος, λίγους μήνες μετά τον πρώτο του ημιτελικό σε Grand Slam απέδειξε ότι διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του. Το πρόγραμμα του, τον ευνόησε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πέτυχε σημαντικές νίκες για να φτάσει ξανά στα ημιτελικά. Απέκλεισε με τη σειρά τους: Zapara Miralles, Kubler, Tiafoe, Nishioka και Korda και μάλλον αθόρυβα έφτασε στους "4", όπου θα αντιμετωπίσει τον Στέφανο Τσιτσιπά. Οι σκληρές επιφάνειες βολεύουν το ισχυρό σερβίς και φόρχαντ του Ρώσου, ο οποίος προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο στο Open, και όχι για τον λόγο που περιμένεις.

Ο Karen Khachanov έχει ρίζες από την Αρμενία και έγραψε στην κάμερα "Συνεχίστε να το πιστεύετε μέχρι τέλους. Κράτα Artsakh" μετά τη νίκη του με τον Tiafoe. Στο γήπεδο, στα προημιτελικά απλώθηκαν σημαίες της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, εμπόλεμης περιοχής που αμφισβητείται από το Αζερμπαϊτζάν και είναι γνωστή ως Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στα αγωνιστικά πάντως, ο Ρώσος είναι κατώτερος από τον Στέφανο Τσιτσιπά, με το ρεκόρ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις να είναι 0-5. Στη Μελβούρνη θα προσπαθήσει να πετύχει τόσο την πρώτη του νίκη κόντρα στον έλληνα πρωταθλητή, όσο και την πρώτη του πρόκριση σε τελικό Grand Slam.

Στέφανος Τσιτσιπάς

Πραγματοποιεί μέχρι στιγμής το πιο ώριμο Grand Slam στην καριέρα του και παίζει το καλύτερο τένις που έχει δείξει ποτέ σε σκληρή επιφάνεια. Η προσθήκη του Μαρκ Φιλιππούση στο πλευρό του πατέρα του, φαίνεται ότι τον έχει βοηθήσει πολύ στο πνευματικό κομμάτι και αίσθηση έχει κάνει το γεγονός ότι έχει καταφέρει να σβήσει μέχρι στιγμής στο τουρνουά 43 από τα 49 Break Points που έχει αντιμετωπίσει. Ο Τσιτσιπάς ήταν κυνικός στα πρώτα 5 ματς του Open, έχοντας χάσει δύο μόλις σετ συνολικά (και τα δύο κόντρα στον Sinner) και θα παίξει τον 4ο ημιτελικό στην Αυστραλία τα τελευταία 5 χρόνια. Το ρεκόρ του είναι 0-3, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μπει στην Rod Laver Arena ως φαβορί σε αυτή τη φάση. 

Μετά τον προημιτελικό και την άνετη επικράτησή του με 3-0 κόντρα στον Jiri Lehecka, ο Τσιτσιπάς είπε δυνατά αυτό που όλοι σκεφτόμασταν πριν από την έναρξη του τουρνουά. Ότι έχει έρθει για να το κατακτήσει. Οι καλές του επιστροφές θα του χρειαστούν κόντρα στον Khachanov, όπως επίσης και η πνευματική ετοιμότητα σε περίπτωση που κάτι στραβώσει. Ο 24χρονος είναι αήττητος μέσα στο 2023 και πλέον απέχει δύο νίκες από την κατάκτηση του πρώτου Grand Slam της ζωής του καθώς και από το Νο. 1 της Παγκόσμιας Κατάταξης, όπου και θα βρεθεί αν πανηγυρίσει το μεσημέρι της Κυριακής. 

Tommy Paul 

Ο 25χρονος ζει το όνειρό του στην Αυστραλία. Ως τέκνο μιας υπερταλαντούχας γενιάς του αμερικανικού τένις, ο Paul δεν είχε καταφέρει να ξεχωρίσει ιδιαίτερα. Το 2021 πέτυχε την πρώτη του Top 5 νίκη, ενώ μόλις πέρυσι βρέθηκε για πρώτη φορά στο Top 30 της κατάταξης. Στο Australian Open κανείς δεν περίμενε να φτάσει ως τα ημιτελικά, ιδιαίτερα μετά την ήττα του στο πρώτο τουρνουά της χρονιάς από τον Draper. Εντούτοις, αποδίδοντας σπουδαίο τένις κατά διαστήματα μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση.

Απέκλεισε τους Struff, Davidovich Fokina, Brooksby, Bautista Agut και Shelton χωρίς να είναι ξεκάθαρο αουτσάιντερ σε κανένα από τα μέχρι τώρα παιχνίδια του. Αυτό θα αλλάξει στον δεύτερο ημιτελικό της Παρασκευής, όπου θα βρει απέναντι τον απίθανο Novak Djokovic, κάτοχο 9 Australian Open και 21 Grand Slams που βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση. Θα είναι θαύμα αν καταφέρει κάτι παραπάνω από τη μέχρι τώρα πορεία του, με την οποία μόνο ευτυχισμένος μπορεί να είναι, καθώς με τις 16 θέσεις που κέρδισε, θα βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Top 20. 

Novak Djokovic

"Τα 35 είναι τα νέα 25" δήλωσε αστειευόμενος ο Σέρβος τενίστας μετά τη νίκη του επί του De Minaur. Βέβαια, ο Djokovic στα 25 του δεν ήταν τόσο καλός, όσο στο φετινό Australian Open. Στα τελευταία δύο παιχνίδια φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε στις αρχές του τουρνουά και παίζει "στα κόκκινα" διαλύοντας όποιον βρεθεί στο διάβα του. 

Κόντρα στον De Minaur έχασε μόλις 5 games, ενώ ο Andrey Rublev στα προημιτελικά κατάφερε και του πήρε 7. O Novak Djokovic βρίσκεται πλέον δύο νίκες μακριά από το 22ο Grand Slam του και φαίνεται ότι θα έχει άλλη μια ξεκούραστη πρόκριση κόντρα στον Paul. Από την μέχρι τώρα πορεία του στο τουρνουά πιστεύουμε ότι μόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να του βάλει δύσκολα στον δρόμο για την επιστροφή του στο Νο. 1 του κόσμου. Νίκησε τον De Minaur, όντας επιθετικός από την πρώτη στιγμή και τον Rublev δίνοντας του χώρο να κάνει το παιχνίδι του. Στη Μελβούρνη ο Σέρβος εμφανίζεται σαν μια Λερναία Ύδρα, που δεν ξέρεις με ποιον τρόπο θα χτυπήσει. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τον Tommy Paul με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος