Είναι αυτή η πιο απρόβλεπτη Euroleague των τελευταίων ετών;

Λίγο πριν από την τελευταία στροφή της regular season, ρίχνουμε μία ματιά σε ό,τι μας έχει κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής και καταγράφουμε όλα όσα περιμένουμε να δούμε στη συνέχεια.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 01 Φεβρουαρίου 2023

Η Euroleague φέτος επιβεβαιώνει ότι αποτελεί το δυσκολότερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο: Παρότι έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3 της, δεν έχει κριθεί ακόμη σχεδόν τίποτα. Φυσικά, μπορούμε σιγά-σιγά να βγάλουμε μερικά (αν)ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο το αμφίρροπο της φετινής σεζόν δε θυμίζει καμία από τις προηγούμενες. Ποιοι έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν 12 αγωνιστικές πριν από τη λήξη της Regular Season και γιατί μέχρι και ο Luka Doncic ανέφερε ότι φέτος παρακολουθεί με περισσότερο ενδιαφέρον την Euroleague, παρά το NBA;

Η πιο ανταγωνιστική λίγκα στον πλανήτη

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, η 4η και η 13η θέση απέχουν μεταξύ τους μόλις 3 νίκες. Ένα καλό σερί ή ένα ενδεχόμενο ντεφορμάρισμα στέλνει ομάδες από την κόλαση στον παράδεισο και αντίστροφα. 10 ομάδες παλεύουν ουσιαστικά για 5 θέσεις και η μάχη δίνεται για κάθε πόντο. Όλες οι διαφορές μετράνε, οι δε ισοβαθμίες μπορούν να παίξουν ρόλο και εννοείται πως όπως έχει ήδη αποδειχθεί, όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. 

Είναι αυτή η πιο απρόβλεπτη Euroleague των τελευταίων ετών;

Ο κορυφαίος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Στην έρευνα που έγινε ανάμεσα σε όλους GMs των ομάδων στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός κατέκτησε την κορυφή σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αναδείχθηκε ως η πιο fun-to-watch ομάδα και η πιο "σίγουρη" για το Final 4, ο προπονητής του είναι για την ώρα ο Coach της χρονιάς και ο Σάσα Βεζένκοφ, ο πιο πιθανός MVP. 

Ένα μήνα μετά από την έρευνα, ο Ολυμπιακός συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι μόνος στην κορυφή, έχοντας κερδίσει όλους τους διώκτες του και παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Η εμφατική επικράτηση με 73-93 επί της Φενέρ μέσα στην Κωνσταντινούπολη, με τις απουσίες των Σλούκα και Peters, ήρθε αμέσως μετά τις σερί νίκες επί της Μπολόνια, της Ρεάλ και της Μακάμπι και έστειλε την ομάδα του Πειραιά στο 15-7. Απέχει δηλαδή, μόλις μερικές νίκες από την πρόκριση και το πλεονέκτημα έδρας. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα παίζει ενδεχομένως το καλύτερο μπάσκετ της σύγχρονης ιστορίας του. Το μπάσκετ των πολλών, όπως το περιγράφει ο προπονητής του, έχει αγαπηθεί από όλη την Ευρώπη και ο κόσμος του το έχει αγκαλιάσει. Τα 4 σερί sold-out στο ΣΕΦ το επιβεβαιώνουν. 

Pablo Laso, Oded Kattash, Kazys Maksvytis, Chus Mateo, Sergio Scariolo, Saša Obradović και Βασίλης Σπανούλης είναι μόνο μερικοί από τους προπονητές που έχουν εκθειάσει την ομάδα, ως την καλύτερη στην Ευρώπη και πλέον όλοι περιμένουν το επόμενο παιχνίδι. 

Πότε θα ξυπνήσουν οι Πρωταθλητές;

Στο μεταξύ, ενόσω βαδίζουμε στο τελευταίο τρίτο της Regular Season και κοιτάμε στη βαθμολογία, βλέπουμε την πρωταθλήτρια Εφές στην ενδέκατη θέση, έχοντας μάλιστα αρνητικό ρεκόρ. Η ομάδα του Ataman όχι μόνο κατέκτησε πέρυσι για 2η σερί χρονιά την Euroleague, αλλά ενισχύθηκε με το καλύτερο 3άρι της διοργάνωσης, Will Clyburn και έναν από τους κορυφαίους ψηλούς, Ante Zizic. Μπορεί ο Larkin να έλειπε για μεγάλο διάστημα και γενικά οι Τούρκοι να είναι γνωστοί για τα μέτρια ξεκινήματά τους, όμως τα κουκιά είναι λιγότερα από μετρημένα και χρειάζονται άμεση επανεκκίνηση για τη διεκδίκηση του three-peat. 

Οι εκπλήξεις

Καμία άλλη χρονιά δεν είχαμε τόσες μαζεμένες ομάδες- εκπλήξεις να μάχονται για την είσοδο στην 8αδα και αυτό είναι εντυπωσιακό από μόνο του. 

Η Ζαλγκίρις, μία από τις πιο φθηνές ομάδες της λίγκας, με τη στήριξη των οπαδών της και το εξαιρετικό πλάνο του προπονητή της Kazys Maksvytis, παλεύει στα ίσια και με αξιώσεις για μια θέση στην 8αδα παρά τις αδιανόητες ατυχίες της. Ο Keenan Evans, πιθανότατα μέλος της καλύτερης 5αδας της διοργάνωσης, έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα, έχασε όλη τη σεζόν και λίγες εβδομάδες αργότερα, ο αντικαταστάτης του, Isaiah Taylor τραυματίστηκε επίσης. Αυτά απλά προστίθενται στις μεγάλες απουσίες των Lekavicius (έχασε όλον τον Δεκέμβριο) και Cavanaugh (συνολική απουσία 2 μηνών). Κι όμως με ένα νεανικό σύνολο και με όπλο το πάθος και την καλή άμυνα η Ζαλγκίρις δεν απομακρύνεται από το στόχο της. Το Final 4 θα διεξαχθεί φέτος στην έδρα της και αυτό είναι από μόνο του ένα επιπρόσθετο κίνητρο. 

Τραυματισμοί και μετέπειτα απουσίες έχουν στοιχίσει ακριβά και στη Βαλένθια που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα σε Euroleague και Eurocup. O Hermansson δεν έχει αγωνιστεί ακόμη, ο Van Rossom είναι μονίμως απών και τελευταία τα δύο 5άρια της (Rivero και Dubljevic) είναι στα πιτς. Παρ' όλα αυτά το σύνολο του Mumbru έχει σημειώσει 5 σερί νίκες και πλέον βρίσκεται πάνω και από την Εφές!

Η Παρτιζάν από την πλευρά της, ξεκίνησε εφιαλτικά τη σεζόν, δείχνοντας ότι το βάθος του ρόστερ της δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Παιχνίδι με το παιχνίδι η ομάδα του Obradovic βελτιώθηκε και πλέον χτυπά και εκείνη την πόρτα της εισόδου στα Playoffs, καθώς με 6 νίκες στα τελευταία 8 παιχνίδια και με όπλο την κολασμένη έδρα της, βρίσκεται πια στο 11-11. Απόλυτος πρωταγωνιστής για τους ασπρόμαυρους του Βελιγραδίου ο Mathias Lessort που μετρά 12.6 πόντους και 7.3 ριμπαόυντ ανά μέσο όρο.

Τέλος, μπορεί πλέον να μην αποτελεί καν έκπληξη, όμως η Μπασκόνια κάνοντας αρκετές προσθήκες το καλοκαίρι και υπογράφοντας τον ευρηματικό Joan Peñarroya, μπόρεσε να πλασαριστεί ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Ο Darius Thompson είναι οπωσδήποτε η αποκάλυψη της σεζόν, ενώ η υπόθεση ντόπινγκ του Pierria Henry δε φαίνεται να βγάζει από τους στόχους της την ομάδα. 

Οι απογοητεύσεις

Υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα ήταν απογοήτευση, εντούτοις το ξεκίνημα της Άλμπα Βερολίνου μας έκανε να πιστέψουμε ότι φέτος θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν με 3-0 παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, αλλά στη συνέχεια ήρθαν τραυματισμοί και 12 σερί ήττες για να την επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Παίζει όμορφα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να την ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της κατάταξης. 

Η Αρμάνι Μιλάνο πραγματοποίησε μία φιλόδοξη αρχή, όμως τόσο οι τραυματισμοί (Shields, Pangos, Datome) όσο και η αδυναμία της να κλείσει ορισμένα παιχνίδια, την τοποθέτησαν πολύ πίσω στη βαθμολογία. Ο Ettore Messina αμφισβητήθηκε έντονα αλλά κράτησε τη θέση του και πλέον έχοντας αναγνωρίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την είσοδο στην 8αδα, προσπαθεί να συμμαζέψει την ομάδα του για να κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους. Έτσι εξηγείται η προσθήκη του Shabazz Nappier που έγινε για να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα των Ιταλών. 

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε όλο σχεδόν το ρόστερ του το περασμένο καλοκαίρι και φυσικά μόνο εύκολο δεν ήταν το στήσιμό του από το μηδέν. Πόσω μάλλον όταν ο κόσμος του περίμενε άμεσα αποτελέσματα. Σήμερα, 5 μήνες μετά την έναρξη της σεζόν η ομάδα του Radonjic μοιάζει περισσότερο μπερδεμένη από ποτέ· οι αφίξεις των Αγραβάνη και Thomas τουλάχιστον αναμένεται να προσφέρουν λύσεις στον Μαυροβούνιο προπονητή. Τα Playoffs είναι άπιαστος στόχος για μία ακόμη χρονιά και οι Πράσινοι καλούνται να σκαρφιστούν διεξόδους και εναλλακτικές ώστε να υψώσουν ανάστημα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό τους, από τον οποίο μετρούν 10 συνεχόμενες ήττες - αν θέλουν όντως, να διεκδικήσουν το ελληνικό πρωτάθλημα. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear