To soccer πλουτίζει. Θα ξεπεράσει ποτέ το football;

Η Adidas θα είναι χορηγός του MLS μέχρι το 2030 και θα πληρώσει περίπου 830 εκατομμύρια δολάρια για το προνόμιο αυτό.

Κάποτε συζητούσαμε για την απόσταση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το NBA με τις διαφορές να είναι απλησίαστες, ωστόσο η έλευση όλο και περισσότερων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ, διέψευσε πολλούς. Σήμερα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συζητούν το ίδιο ακριβώς, αλλά για το ποδόσφαιρο. Πότε δηλαδή το soccer θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο προϊόν στην Ευρώπη και κατ' επέκταση πότε θα φτάσει να ανταγωνίζεται οικονομικά και το δικό τους football. 

Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν 2023 του MLS, το πρωτάθλημα των ΗΠΑ και η Adidas συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, ως το 2030. Η "επένδυση" του brand αγγίζει τα 830 εκατομμύρια και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο MLS από εταιρεία ρούχων. Η Adidas θα συνεχίσει να προμηθεύει το MLS, το οποίο διαθέτει ομάδες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με επώνυμα ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό προπόνησης και επίσημες μπάλες αγώνων.

Ρίχνονται πολλά χρήματα και η Adidas δεν είναι η μόνη

Η επέκταση έρχεται επίσης στον απόηχο του λανσαρίσματος από την Apple TV του MLS Season Pass, μιας πρόσθετης συνδρομής Apple TV+ που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν κάθε παιχνίδι MLS. Η 10ετής τιμή για τα εν λόγω δικαιώματα των αγώνων, που καταβάλλεται από την Apple φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το The Athletic.

"Έχουμε έσοδα από χορηγίες ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για μια χρονική περίοδο, πολλά έσοδα από εισιτήρια, πολλές τοπικές χορηγίες, παίρνοντας τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο για να μας δώσει την πρώτη παγκόσμια ψηφιακή συνεργασία - κάθε παιχνίδι σε μια συσκευή", δήλωσε στο CNBC ο κομισάριος της λίγκας, Don Garber. "Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο και προφανώς όταν έχεις μια τέτοια συνεργασία, αυτό ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο".

Το επίπεδο στο πρωτάθλημα αναπόφευκτα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. 16 από τις 25 πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του MLS έχουν γίνει από την αρχή του 2019, σύμφωνα με το TransferMarkt. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ενώ τα ποσά έπεφταν στον υπόλοιπο κόσμο, τα franchises του MLS πήγαν και ξόδεψαν για να βελτιώσουν τα ρόστερ.

Αν ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει το soccer από το να ανταγωνιστεί τα άλλα επαγγελματικά ομαδικά αθλήματα και φυσικά το football είναι η έλλειψη ταλαντούχων παικτών, τότε σύντομα ίσως να έχει μια ευκαιρία να παλέψει. Στη λίγκα ρέει πια πολύ χρήμα, την ίδια στιγμή που το Μουντιάλ καταφτάνει. Πιθανότατα πολλά παιδιά που παρακολούθησαν τη βελτιωμένη Εθνική Ομάδα Ανδρών των ΗΠΑ στο Κατάρ (κατά γενική ομολογία η καλύτερη Εθνική ΗΠΑ στην ιστορία) πριν από λίγους μήνες, θα τρέξουν για να αγοράσουν τα πραγματικά ποδοσφαιρικά παπούτσια για να μάθουν soccer. Και τότε ίσως έχει γίνει η αρχή.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear