
Γιώργος Καρλαύτης, ένας Greek Freak στο NFL
Ο Έλληνας αθλητής που έγραψε ξανά ιστορία με τους Kansas City Chiefs στο Super Bowl μιλά στο Esquire για τη μετάβαση στις ΗΠΑ, τη σχέση του με την Ελλάδα, την επαφή με ένα εντελώς ξένο προς εμάς σπορ και τον Παναθηναϊκό.
Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε έναν Έλληνα να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του αμερικανικού football, ειδικά από τη στιγμή που το εν λόγω σπορ δεν είναι καθόλου διαδεδομένο στη χώρα μας. Κι όμως, ο Γιώργος Καρλαύτης –ή George Karlaftis, όπως είναι γνωστός στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού– ίσως να γίνει η αφορμή να ρίξουμε μερικές ματιές και προς το άθλημα. Ή τέλος πάντων, να το παρακολουθούμε με άλλο ενδιαφέρον.
Ο πρωταθλητής του NFL επανέλαβε χθες το βράδυ το κατόρθωμα με τους Kansas City Chiefs και εμείς θυμόμαστε τη συνέντευξη που είχε δώσει λίγο καιρό πριν στο Esquire.
Γιώργο, αρχικά πώς νιώθεις σαν πρωταθλητής του NFL;
Νιώθω πολύ περήφανος, είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είναι ένα κατόρθωμα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Είναι κάτι ασυνήθιστο για έναν Έλληνα να αγωνίζεται στο NFL και γενικά να ασχολείται με το αμερικανικό ποδόσφαιρο στο κορυφαίο επίπεδο. Πώς προέκυψε αυτό το σπορ στη ζωή σου; Έχεις ασχοληθεί και με άλλα σπορ στο παρελθόν;
Κατάγομαι από οικογένεια αθλητών και ο αθλητισμός ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μου. Στην Ελλάδα είχα ασχοληθεί με τον στίβο και έκανα πρωταθλητισμό με το πόλο του Παναθηναϊκού. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, η οικογένειά μου μετακόμισε στην Αμερική [ο ίδιος βρισκόταν σε ηλικία 13 ετών]. Εκεί άρχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ, αλλά γρήγορα με κέρδισε το football. Είναι αλήθεια πως στην αρχή δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για το άθλημα αυτό, αλλά τελικά, με κόπο και ενδιαφέρον όλα γίνονται.
Πολλοί λένε πως είσαι ο Greek Freak του αμερικανικού ποδοσφαίρου, κάνοντας σύνδεση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το ΝΒΑ. Πώς το εισπράττεις όλο αυτό; Σε αγχώνει;
Ο Γιάννης είναι μεγάλο αστέρι και δεν νομίζω ότι είμαι ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Άλλωστε το μπάσκετ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι πολύ διαφορετικά αθλήματα.
Βρέθηκες σε ένα σημαντικό αθλητικό franchise όπως οι Chiefs. Πώς κατάφερες να προσαρμοστείς;
Η κουλτούρα της ομάδας είναι τέτοια που μου ταιριάζει και αυτό βοήθησε πολύ στην ένταξή μου σε αυτό. Το franchise αυτό είναι σαν οικογένεια. Οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν πάρα πολύ να προσαρμοστώ στην ομάδα αλλά και να εξελιχθώ ως rookie.
Τι θυμάσαι από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα και την Αθήνα; Έρχεσαι συχνά;
Έρχομαι όσο περισσότερο μπορώ και μου επιτρέπεται από το πρόγραμμά μου, προσπαθώ να το κάνω 1-2 φορές το χρόνο. Θυμάμαι περισσότερο την καθημερινή ζωή στο σχολείο και τις οικογενειακές στιγμές που περνούσαμε όλοι μαζί, με τον παππού μου και τον θείο μου. Ειδική θέση στην καρδιά μου έχει η Πάρος όπου κάναμε διακοπές κάθε χρόνο – όλη η οικογένεια και τα ξαδέρφια μου.
Πώς ήταν η μετάβαση στην Αμερική; Ποιες δυσκολίες συνάντησες και ποια πράγματα σου άρεσαν και σου αρέσουν μεγαλώνοντας;
Ήταν πολύ δύσκολη. Το πιο ζόρικο ήταν ίσως το σχολείο, γιατί μιλούσαν όλοι σε διαφορετική γλώσσα, σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον και με παντελώς άγνωστους συμμαθητές. Αν κάτι θα ξεχώριζα στην Αμερική, είναι πως πρόκειται ακόμη για τη χώρα των ευκαιριών. Κάποιος που προσπαθεί πολύ, θα μπορέσει να δει τον κόπο του να αναγνωρίζεται, να ανταμείβεται.

Υπάρχουν αθλητές που αποτέλεσαν πρότυπα για σένα; Όχι μόνο από το αμερικανικό ποδόσφαιρο αλλά και από άλλα σπορ. Επίσης, γνωρίζω πως υποστηρίζεις τον Παναθηναϊκό. Παρακολουθείς την ομάδα;
Αθλητικά μου πρότυπα, εκτός από τον πατέρα μου [ο Μαθιός Καρλαύτης ήταν αθλητής στίβου και είχε ασχοληθεί και με το αμερικανικό ποδόσφαιρο], είναι ο Djibril Cissé, ο Kobe Bryant και ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό όσο μπορώ, αλλά πάντα τον σκέφτομαι με πολλή αγάπη. Συχνά ο ξάδερφός μου ο Γιώργος μού μεταφέρει τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ο Λευτέρης Πετρούνιας προκρίθηκε για 7η φορά στον τελικό των κρίκων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος
Ο 34χρονος "άρχοντας των κρίκων" συνεχίζει να δεσπόζει στο άθλημα. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τζακάρτα, ο έλληνας πρωταθλητής εξασφάλισε για έβδομη φορά τη θέση του στον τελικό και κυνηγά το πέμπτο του μετάλλιο στη διοργάνωση.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠώς φροντίζει το NBA για την ψυχική υγεία των αθλητών
Ψυχολόγοι και θεραπευτές του ΝΒΑ εξηγούν πώς υποστηρίζουν τους παίκτες σε ζητήματα άγχους, κινήτρων και ταυτότητας, προσφέροντας πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΗ τρομερή ανατροπή του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι-'Εχανε με 12 πόντους 3 λεπτά πριν το τέλος (βίντεο)
Έπειτα από 34 δύσκολα λεπτά, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τη διαφορά και επικράτησε της Μακάμπι, με καθοριστικές εμφανίσεις από τους Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ και Μιλουτίνοβ σε ένα έντονο παιχνίδι EuroLeague.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΠοια είναι η πρώτη επαγγελματίας αθλήτρια που έγινε μοντέλο της Victoria's Secret
Μια ξεχωριστή στιγμή στη μόδα και τον αθλητισμό, με μια παρουσία που συνδέει δύο διαφορετικούς κόσμους και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εικόνα ενός εμβληματικού brand.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΤο ποδοσφαιρικό θαύμα των Νήσων Φερόε
Οι Νήσοι Φερόε πέτυχαν τρεις συνεχόμενες νίκες, σπάζοντας ρεκόρ και προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μια αναδρομή στην ιστορία και τις μεγάλες στιγμές τους.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΜε αυτά τα παπούτσια έκανε ρεκόρ ο Harry Styles στον μαραθώνιο του Βερολίνου
Ο Harry Styles συμμετείχε στον Μαραθώνιο Βερολίνου 2025 και κέρδισε τις εντυπώσεις. Με σωστή προετοιμασία και ειδικά παπούτσια πέτυχε έναν χρόνο που τον βάζει σε ξεχωριστή κατηγορία.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης