Ολυμπιακός - Φενέρ, μία σύγχρονη Τιτανομαχία

Λίγες ώρες απέμειναν για το τζάμπολ του σημαντικότερου αγώνα της σεζόν στην Ευρωλίγκα και αυτά όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Με τις δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο περί επιτυχίας και αποτυχίας να έχουν ανοίξει ένα παγκόσμιο debate, ίσως γίνεται κάπως άκομψο το να γράφουμε ότι μια ολόκληρη σεζόν κρίνεται από ένα παιχνίδι. Στην Euroleague του Every Game Matters, ωστόσο, αυτή είναι η αλήθεια. Εκ του αποτελέσματος, για παράδειγμα, μία ήττα του Ολυμπιακού από την Μπασκόνια την τελευταία αγωνιστική, θα είχε στείλει τη Φενέρμπαχτσε στην 9η θέση και θα καθιστούσε αποτυχημένη την πρώτη σεζόν του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της. Ισχύει όμως το ίδιο και για το Ολυμπιακός - Φενέρ που θα διεξαχθεί απόψε στις 21:30 στο Φάληρο;

Σήμερα, μία ήττα θα σημάνει το τέλος της σεζόν για μία από τις δύο ομάδες, αλλά όχι και την καταστροφή τους. Άλλωστε, δε μπορείς να χαρακτηρίσεις αποτυχία ούτε μια σεζόν που θα καταλήξει με τρεις εγχώριους τίτλους και την πρώτη θέση στη Regular Season της Euroleague, ούτε την πορεία μιας ομάδας που ξεκίνησε με 9 νέους παίκτες και νέο προπονητή και έφτασε μία νίκη από το Final 4. Το "πρέπει" είναι βεβαίως πιο βαρύ για την κατά κοινή ομολογία, καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη -ή κατά το Forbes καλύτερη ομάδα στον κόσμο, εκτός NBA-, δηλαδή τον Ολυμπιακό. 

Από τις πιο σκληρές σειρές αγώνων που έχουμε παρακολουθήσει

Την ώρα που στο Μονακό - Μακάμπι γίνεται διαγωνισμός τριπόντων και στο Ρεάλ - Παρτιζάν ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους από το ξύλο στο δεύτερο παιχνίδι, στη σειρά του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε βλέπουμε μια κανονική κυνομαχία (λέξη που χρησιμοποίησε και ο Κώστας Σλούκας) ή γιατί όχι, μία σύγχρονη Τιτανομαχία. Από το ξεκίνημα των Playoffs γράφαμε ότι ο Ολυμπιακός δε στάθηκε καθόλου τυχερός τερματίζοντας στην πρώτη θέση, να διασταυρωθεί με έναν τέτοιο αντίπαλο. Η Φενέρμπαχτσε ναι μεν έκλεισε πολύ άσχημα τη σεζόν, αλλά διαθέτει δε, ένα από τα ακριβότερα ρόστερ της λίγκας και έναν προπονητή που αγνοεί το τι θα πει αποκλεισμός. Αποτελεί επίσης, ένα κλαμπ που από την εποχή Obradovic, έχει αλλάξει στάτους. 

Από το πρώτο παιχνίδι της σειράς η Φενέρ εμφανίστηκε διαβασμένη. Η τριάδα Καλάθης - Pierre - Hayes Davis, κατάφερε νωρίς στη σειρά να μπει στο μυαλό των Walkup, Παπανικολάου και Vezenkov, και να τους περιορίσει ιδιαίτερα. Οι εύκολοι πόντοι των συνεργασιών του Ολυμπιακού, κυρίως με τις off-ball κινήσεις των Vezenkov και Παπανικολάου, εξαφανίστηκαν και οι Ερυθρόλευκοι έμοιαζαν να ματώνουν για να βρουν το κάθε καλάθι. Τα 6 τρίποντα του Canaan έλυσαν το γρίφο που είχε βάλει ο Δημήτρης Ιτούδης στο πρώτο παιχνίδι και έβαλαν τις βάσεις για το 1-0, έκτοτε όμως ο Ολυμπιακός δε βρήκε τα σουτ που ήθελε. Οι Ερυθρόλευκοι μέτρησαν στα επόμενα 3 παιχνίδια 20/71 τρίποντα (28%) και χάρη στο πιο τρελό από αυτά, έφυγε με μία νίκη από την Κωνσταντινούπολη. 

Οι κινήσεις - ματ

Η συζήτηση σχετικά με την τακτική των δύο ομάδων έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό του Sasha Vezenkov από την εκπληκτική άμυνα του βιονικού Hayes Davis, εντούτοις δεν είναι μόνο αυτή που μας έφτασε σε Game 5. Ιδιαίτερα αμυντικά τρικ και τακτικές χρησιμοποιούν και οι δύο προπονητές και αυτό είναι εμφανές. Γιατί μπορεί ο Ολυμπιακός να βλέπει τον MVP του να ζορίζεται (στην πραγματικότητα ο Vezenkov είχε 17 πόντους μ.ο. στα πρώτα τρία παιχνίδια και ουσιαστικά μόνο στο Game 4 έγινε η αληθινή φθορά του με 2 πόντους), αλλά και η Φενέρ δεν πάει πίσω. Ο δικός της MVP στη σεζόν, Jonathan Motley είναι εντελώς εκτός κλίματος από την αμυντική λειτουργία των Ερυθρόλευκων μετρώντας στα τελευταία δύο παιχνίδια 7 πόντους μ.ο. και έχοντας ουσιαστική συνεισφορά μόνο στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς. 

Διαβάστε Επίσης

Τα δύο match up στα οποία η Φενέρ υπερτερεί καθαρά μέχρι στιγμής δεν είναι άλλα από εκείνο του Walkup με τον Καλάθη και του Παπανικολάου με τον Pierre. Ο Walkup εμφανίζει πρόβλημα τόσο στην εκτέλεση (από 7.9 πόντους με 6 σουτ εντός πεδιάς στους 6.5 με 9.25 σουτ) όσο και στη δημιουργία (από 5.9 ασίστ / 1.9 λάθη σε 4.2 ασίστ/2 λάθη), ενώ ο Παπανικολάου έχει πέσει από τους 8.9 πόντους με 48% τρίποντο στους 4.2 πόντους με το απίθανο 8.3% από τη γραμμή του τριπόντου. Την ίδια στιγμή, ο προσωπικός του αντίπαλός, Dyshawn Pierre από τους 6.8 πόντους και τα 3.6 ριμπάουντ που είχε στην κανονική διάρκεια, έχει φτάσει τους 11.5 πόντους και τα 5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, όντας καθοριστικός στις δύο νίκες της Φενέρ. 

Ο λόγος που ο Ολυμπιακός έχει δυσκολευτεί τόσο μέσα στη σειρά, δεν είναι λοιπόν μόνο η άμυνα της Φενέρ. Ή μάλλον αυτή είναι το μικρότερο κακό. "Θα γίνετε ήρωες, αν πασάρετε την μπάλα σε αυτό το παιχνίδι", ούρλιαζε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στους παίκτες του στην Κωνσταντινούπολη. Και είχε δίκιο. Παίκτες - κλειδιά για τη λειτουργία της ομάδας όλη τη χρονιά, μοιάζουν να έχουν ξεχάσει τον "τρόπο του Μπαρτζώκα" που τους έφερε στην πρώτη θέση της Regular Season. Παπανικολάου, Walkup και Vezenkov ψάχνουν το σουτ που θα τους βάλει στο ρυθμό, ενώ αυτός μπορεί να έρθει μέσα από συνεχόμενη κυκλοφορία και κίνηση. Όταν στερεύουν οι ιδέες, ο Ολυμπιακός αναζητά ήρωες αντί να ψάξει το δικό του παιχνίδι και αυτό είναι που έχει κυρίως αλλάξει από τα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας. 

Για το Game 5 οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να επαναφέρουν τις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις. Διαβάζεις παντού ότι ο Μπαρτζώκας δεν αλλάζει πράγματα και θέλει να κερδίσει με το δικό του μπάσκετ. Μα, ο Ολυμπιακός δεν παίζει το μπάσκετ του για τεράστια διαστήματα σε όλη τη σειρά. Στο Game 5 μπορεί να μπουν τα σουτ και να βρει ρυθμό μέσα από αυτά, μπορεί όμως και να μην μπουν και τότε θα πρέπει να δείξει την υπομονή που είχε όλη τη σεζόν. Να παλέψει μέσα από την άμυνα για κάθε κατοχή και να πέσουν κορμιά για κάθε αμυντικό ριμπάουντ. Και φυσικά να τρέξει στους αιφνιδιασμούς όταν αυτό είναι δυνατό, για να βρει τους εύκολους πόντους που τόσο του λείπουν. Μέχρι στιγμής μόνο ο McKissic το έχει εκτελέσει αυτό με συνέπεια. 

Η ιστορία των Game 5

Από τη Φενέρ μόλις 7 παίκτες έχουν την εμπειρία των Playoffs, ενώ συνολικά οι παίκτες της έχουν αγωνιστεί τέσσερις φορές σε Game 5, την ώρα που 10 παίκτες των Ερυθρολεύκων έχουν παίξει σε Playoffs και έχουν μετρήσει 12 συμμετοχές σε Game 5. Σλούκας και Παπανικολάου είναι οι δύο πιο έμπειροι παίκτες από τέτοια παιχνίδια, ενώ ο Ολυμπιακός έχει πρόσφατο το περυσινό παιχνίδι κόντρα στη Μονακό, πάλι στο ΣΕΦ. Οι Ερυθρόλευκοι μετρούν μόνο νίκες σε Game 5 στην έδρα τους, τη στιγμή που το συνολικό τους σκορ είναι στο 3-1. Για τη Φενέρ αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε 5ο παιχνίδι στα Playoffs. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.