Το 'όχι πανηγύρια' του Παπανικολάου λέει τα πάντα για τον τελικό

Ανταπόκριση από το Κάουνας: Πώς ο Ολυμπιακός κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Euroleague.

Όσα συνέβησαν στον πρώτο ημιτελικό της Euroleague είναι ιστορικά από την άποψη ότι δεν έχουν ξαναγίνει. Ναι, έχουν επιστρέψει κι άλλες ομάδες από μεγάλες διαφορές, ωστόσο καμία δεν το έκανε με τρόπο τόσο εμφατικό, όσο οι Ερυθρόλευκοι στο 3ο δεκάλεπτο με τη Μονακό. Ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη με 76-62 επί της Μονακό βρίσκεται στον τελικό της Euroleague για 9η φορά στην ιστορία του και το βράδυ της Κυριακής θα αντιμετωπίσει στην κατακόκκινη Zalgirio Arena την Ρεάλ Μαδρίτης.

Πώς ήρθε το 27-2 της τρίτης περιόδου

Η διαφορά των 25 πόντων σε μία περίοδο αντικειμενικά είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Δεν είναι απλά η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των Final 4 και οι δύο πόντοι, οι λιγότεροι που έχουν σημειωθεί ποτέ από μια ομάδα σε μια περίοδο. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να επιστρέψει πλήρως από μια κατάσταση που λίγες ομάδες θα τα κατάφερναν. Και δεν υπήρχε μέση κατάσταση σε αυτήν την ανατροπή. Δεν ισορρόπησε και στη συνέχεια προσπέρασε. Ήταν ένας σίφουνας και από εκεί που η εικόνα προβλημάτιζε τους πάντες, ξαφνικά μας θύμισε τι έκανε όλη τη χρονιά όταν ζοριζόταν. 

Έβαλε μπρος και δεν ξανακοίταξε πίσω. Μέσα σε 15 λεπτά o Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έκατσαν κάτω και συζήτησαν όλα όσα τους έβαλαν δύσκολα στο πρώτο ημίχρονο και με μάτι που έλαμπε, έδειξαν γιατί είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Το 27-2 θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια από τους μπασκετικούς ιστορικούς του μέλλοντος -αν υπάρχουν τέτοιοι- αλλά οι παίκτες της ομάδας έκαναν λες και δε συνέβη τίποτα αμέσως μετά τον αγώνα. 

"Δεν είπαμε κάτι ιδιαίτερο στο ημίχρονο. Στο ημίχρονο εκτός από 3-4 τεχνικά θέματα που αλλάξαμε, ηρεμήσαμε και τους είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπούμε στο παιχνίδι". Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Thomas Walkup τον επιβεβαίωσε: "Ο κόουτς μας είπε να ηρεμήσουμε στο ημίχρονο. Χάσαμε κάποια καλάθια, βολές. Πήγαμε να βρούμε τον ρυθμό του παιχνιδιού και το κάναμε". Το ίδιο και ο McKissic: "Δεν είπε πολλά, μόνο ότι πρέπει να ηρεμήσουμε".

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον ημιτελικό πολύ νευρικός. Έχασε εύκολα καλάθια με τον Παπανικολάου, έχασε 9 βολές και είδε τον James να σκοράρει 13 πόντους στο πρώτο μέρος. Ο Thomas Walkup χρεώθηκε νωρίς με δύο φάουλ και έμεινε για ώρα εκτός, ενώ η εξαντλητική πίεση του Diallo στον Σλούκα έφερε τα λάθη. 

Στο δεύτερο ημίχρονο εντούτοις, τα έκανε όλα σωστά. Εκτελούσε δίχως άγχος, κυκλοφορούσε σωστά την μπάλα, ευστοχούσε στις "εύκολες" προσπάθειες και φυσικά είχε τον Walkup να πιέζει ασφυκτικά όποιον έβλεπε μπροστά του και να μοιράζει και τις 7 ασίστ του στο δεύτερο ημίχρονο. "Ο καλύτερος παίκτης του αντιπάλου μας ήταν εκείνος που δεν έβαλε πόντο και μας σκότωσε με την άμυνα και την οργάνωσή του". Τάδε έφη Sasa Obradovic, ο προπονητής της Μονακό. 

Ο Sasha Vezenkov "λύθηκε" και αυτός, ο Fall τροφοδοτήθηκε εξαιρετικά και ο Κώστας Παπανικολάου έδωσε επιθετικά το έναυσμα. Το τελικό 76-62 μαρτυρά μια ολοκληρωτική επικράτηση. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε τη λύση όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Η Μονακό πάλι, όχι. 
Τι σημαίνει αυτή η νίκη για τον Ολυμπιακό; Τα πάντα και απολύτως τίποτα, αν κρίνουμε από την ατάκα του Κώστα Παπανικολάου στους συμπαίκτες του, λίγο πριν το παιχνίδι λήξει. "Δεν πανηγυρίζουμε. Μένει ακόμα μία νίκη". Και αυτό μιλά από μόνο του.  

Και τώρα η Ρεάλ 

Ο Ολυμπιακός έμαθε τον αντίπαλό του για τον τίτλο 3 ώρες μετά την πρόκρισή του. Η Ρεάλ Μαδρίτης των "παλιοσειρών" έκανε το θαύμα της και κόντρα στην Μπαρτσελόνα και με μια ασύλληπτη εμφάνιση του Walter Tavares και τον Sergio Rodriguez να ξεχωρίζει οργανωτικά έφτασε σε ακόμη έναν τελικό. Είναι ο 6ος για τη "Βασίλισσα" την τελευταία δεκαετία, εκ των οποίων οι 3 είναι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Οι Πειραιώτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουν την ομάδα που ποτέ δεν πεθαίνει. Παρέμεινε ζωντανή μετά το 0-2 της Παρτιζάν και έγινε η πρώτη ομάδα στη μπασκετική ιστορία που το καταφέρνει, ενώ χθες κέρδισε την Μπαρτσελόνα με τους Deck, Yabusele και Poirier εκτός μάχης. "Σε αυτά τα ματς μετράει η εμπειρία και όχι η ηλικία" όπως μας είπε άλλωστε, ο Rudy Fernandez λεπτά μετά τον δεύτερο ημιτελικό. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος