Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ η Ρεάλ Μαδρίτης

Με καλάθι 3 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ο Sergio Llull στέρησε από τον Ολυμπιακό τον πολυπόθητο τίτλο.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης για τη σεζόν 2022-23, καθώς νίκησε τον Ολυμπιακό με 79-78, στο Final 4 του Κάουνας.

Το καλάθι του 36χρονου Sergio Llull στα 3” πριν από την λήξη του τελικού στο Final 4 και το άστοχο δίποντο του Σλούκα στην εκπνοή "άρπαξαν" το τρόπαιο της Ευρωλίγκα και η Ρεάλ Μαδρίτης, επιστρέφοντας από το μείον 6 στα τελευταία δυο λεπτά, στέφθηκε για 11η φορά στην ιστορία της.

Τα δεκάλεπτα

Ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχικές τάσεις στο πρώτο δεκάλεπτο, σε άμυνα και επίθεση. Περιόρισε τις πάσες με αποδέκτη τον Edy Tavares, έτρεξε το γήπεδο όταν του δόθηκε η ευκαιρία από τα 3 λαθη της Ρεάλ και με τον Canaan να είναι πρωταγωνιστής στην επίθεση, με 3 τρίποντα, προηγήθηκε μέχρι και 10 πόντους (σερί 11-1).

Τα δυο φαουλ του Fall, όμως και τα ισάριθμα που έκαναν ο Bolomboy και ο Black, άλλαξαν την συνθήκη του αγώνα. Ο Tavares είχε 7 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ σε 15 λεπτά συμμετοχής στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Hezonja ήταν ο πρώτος σκόρερ της "βασίλισσας”, η οποία είχε 7/13 τρίποντα και τελείωσε το πρώτο 20σάλεπτο με 7/17.

Στον αντίποδα, η άμυνα "ζώνης” με προσαρμογές, όπως κινόταν η μπάλα στην επίθεση του Ολυμπιακού, έδωσε ελεύθερα σουτ στους "ερυθρόλευκους”, αλλά ήταν άστοχα και σε κάποια σημεία έγινε κατάχρηση, έναντι των διπόντων (8/22 τρίποντα, 8/10 δίποντα). Τα 8 επιθετικά ριμπάουντ της Ρεάλ, λειτούργησαν ευεργετικά για την εύστοχη ανανέωση των πρώτων άστοχων επιθέσεων, με αποτέλεσμα η Ρεάλ να ισοφαρίσει αρχικά σε 37-37 και να προηγηθεί με 4 πόντους (38-42). Ο McKissic με 10 πόντους που πρόσθεσε στους 15 πόντους του Vezenkov, έδωσε λύσεις στην επίθεση του Ολυμπιακού, απέναντι στην λειτουργική, ισπανική άμυνα "΄ζώνης”.

Με βελτιωμένη άμυνα στην περιφέρεια του και πίεση στην κυκλοφορία της μπάλας από τους Μαδριλένους, ο Ολυμπιακός προκάλεσε άστοχες επιθέσεις, εξασφάλισε τα αμυντικά ριμπάουντ και δημιούργησε προβάδισμα 5 πόντων, με τον Vezenkov να αποτελεί την σταθερή αξία του στην επίθεση και τον Isaiah Canaan να γιορτάζει τα γενέθλια του με 5 εύστοχα τρίποντα μέχρι το 30′.

Ο Vezenkov δικαίωσε τον τίτλο του MVP και χωρίς να καθίσει στον πάγκο, ούτε…δευτερόλεπτο, έκανε ρεκόρ πόντων στον τελικό και μαζί με τον Isaiah Canaan συντήρησαν το εύθραστο προβάδισμα των 4 πόντων (78-74 στο 38′). Στο 1′ 49” ο Σλουκας αστόχησε σε τρίποντο, αλλά στο 1’28”, ο Canaan "έκλεψε” την μπάλα από τον Tavares που έβγαλε την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η κατοχή μπάλας δόθηκε στον Ολυμπιακό από το challenge του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Sergio Rodríguez με 3ποντο μείωσε στον πόντο (78-77), στα 21” αστοχησε ο Φαλ και στα 12” η Ρεάλ κέρδισε φαουλ του Walkup στον Rodríguez. Ήταν επαναφορά της μπάλας από την τελική γραμμή, ο Ολυμπιακός δεν έκανε φάουλ, αλλά ο Llull  μπροστά στον Fall, ευστόχησε στα 3”1 (78-79).

Δεκάλεπτα: 24-17, 45-45, 63-59, 78-79.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος