Το χρυσό άγγιγμα του Tony Parker

Ο σπουδαίος Γάλλος κλείνει σήμερα τα 41 και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το δρόμο προς την επιτυχία.

Δεκαοχτώ σεζόν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και 4 πρωταθλήματα με τους San Antonio Spurs, είναι αρκετά για να χαρακτηριστεί κάποιος μύθος. Ο Tony Parker, που συμπληρώνει σήμερα 41 χρόνια ζωής είναι ακριβώς αυτό. Παρότι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση πριν δύο καλοκαίρια, μιλώντας στο Undefeated του ESPN, άπαντες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ειδικά στο Τέξας τον μνημονεύουν ακόμη και σήμερα - κάτι που αναμένεται να επεκταθεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που οι Spurs θα μένουν μακριά από επιτυχίες.

Η απόσυρση του 37χρονου τότε Γάλλου γκαρντ ήρθε μετά από εκείνες του Tim Duncan και του Manu Ginobili, σηματοδοτώντας το κλείσιμο ενός σημαντικού κύκλου όχι μόνο για την ομάδα του Σαν Αντόνιο αλλά για ολόκληρο το ΝΒΑ. 

"Αποσύρομαι. Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ. Ήταν πολλοί οι παράγοντες που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, όμως στο τέλος της ημέρας κατάλαβα ότι δεν μπορώ να είμαι ο Tony Parker πια. Αν δεν μπορώ να παίζω για να διεκδικώ το πρωτάθλημα πλέον, τότε δεν θέλω να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ" είχε αναφέρει μεταξύ άλλων o Parker  στη συζήτησή του με τον senior NBA writer του Undefeated, Marc J. Spears.

Η βιογραφία

Στις 17 Μαΐου 1982, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Tony Parker Sr. και το μοντέλο από την Ολλανδία Pamela Firestone αποκτούν τον πρώτο τους γιο. Ο Tony Jr. γεννιέται στην Μπριζ του Βελγίου και από μικρός παρουσιάζει μία έλξη στα σπορ, παίζοντας αρχικά ποδόσφαιρο. Οι Parkers συνηθίζουν να περνούν τα καλοκαίρια τους στο Σικάγο και εκεί είναι που ο μικρός Tony ξεκινά να ερωτεύεται την πορτοκαλί μπάλα: Το καλοκαίρι του 1991, οι Bulls έχουν μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και όλοι μιλούν για κάποιον Michael Jordan.

Το χρυσό άγγιγμα του Tony Parker

Εντυπωσιασμένος από το Air, o 9χρονος Parker θέτει τον μεγαλύτερο στόχο της ζωής του: Να παίξει μία μέρα στο ΝΒΑ. Ξεκινά από παιδικές ομάδες στη Γαλλία, προτού περάσει τις πύλες του περίφημου INSEP, του εθνικού αθλητικού ινστιτούτου στο Παρίσι, από όπου βγήκαν -και βγαίνουν ακόμη- σπουδαίοι Γάλλοι αθλητές.

Από την ηλικία των 15 ετών, ο Parker διατηρεί τόσο γαλλική όσο και αμερικανική υπηκοότητα. Γνωρίζει ήδη καλά πώς θα εξαργυρώσει και τις δύο πτυχές της καταγωγής του. Αμέσως μόλις τελειώνει τη φοίτησή του στο INSEP, υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ρασίγνκ Παρί, με την οποία αγωνίζεται για 2 χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2000 είναι αρκετά τα αμερικάνικα κολέγια που προσπαθούν να τον πείσουν -μεταξύ των οποίων τα UCLA και Georgia Tech- αλλά ο ίδιος επιλέγει να παίξει ακόμη μία σεζόν στη Γαλλία, πριν δηλώσει υποψηφιότητα στο draft του ΝΒΑ. 

Το αμερικάνικο όνειρο

Πριν από το draft του 2001, ο Gregg Popovich τον καλεί στο summer camp των Spurs, όπου συνηθίζει να τον βάζει αντίπαλο με τον Lance Blanks. Ο τελευταίος είναι scouter της ομάδας και εκείνος που εισηγήθηκε στον Popovich την περίπτωση του Parker ενώ μερικά χρονια πριν ήταν ένας ιδιαίτερα σκληρός γκαρντ με μικρή θητεία στο ΝΒΑ και την Ευρώπη. Το physical game του Blanks κάνει τον Parker να νιώθει άβολα, με τον Pops να είναι έτοιμος να διώξει τον πιτσιρικά από τη Γαλλία έπειτα από μόλις 10' παιχνιδιού.

ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ ΓΚΡΕΓΚ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

Μελετώντας όμως προσεκτικά τα scouting reports του Blanks αλλά και παρακολουθώντας βίντεο με αγώνες του Parker αποφασίζει να του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία. Στην ουσία, να τζογάρει περισσότερο επάνω του. Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι Spurs επιλέγουν τον Tony Parker στο νο.28 του draft.

Ξεκινά τη rookie χρονιά του ως αλλαγή του Antonio Daniels και γρήγορα κερδίζει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Γίνεται παράλληλα ο τρίτος Γάλλος μπασκετμπολίστας που θα αγωνιστεί στο ΝΒΑ, μετά τους  Tariq Abdul-Wahad και Jerome Moiso. Ολοκληρώνει τη σεζόν με  9,2 πόντους, 4,3 ασίστ και 2,6 ριμπάουντ σε 29,4 λεπτά συμμετοχής, κερδίζοντας μία θέση στην All-Rookie First Team - πρόκειται για τον πρώτο Ευρωπαίο που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ 1
ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ 2
ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ 3

Η επόμενη αγωνιστική χρονιά, τον βρίσκει βασικό πόιντ γκαρντ της ομάδας, με αισθητά ανεβασμένα στατιστικά (15,5 π., 5,3 ασ.). Οι Spurs κατακτούν το πρωτάθλημα εναντίον των New Jersey Nets έχοντας στο ρόλο του ηγέτη τον Duncan και τον Parker να δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια των play-offs, γι' αυτό και ο Popovich εμπιστεύεται περισσότερο παίκτες με εμπειρία στη θέση του όπως οι Steve Kerr και Speedy Claxton. 

Παρότι πήραν το πρωτάθλημα οι Spurs σκέφτονται σοβαρά να αποκτήσουν έναν άλλον παίκτη για το ρόλο του κουμανταδόρου, με τον Jason Kidd να είναι ο βασικός υποψήφιος. Ο Parker συζητά με τον Popovich και του ζητά να τον εμπιστευθεί. Ο προπονητής των Σπιρουνιών παίρνει ένα ακόμη ρίσκο και το αποτέλεσμα δικαιώνει άπαντες στο Σαν Αντόνιο. Ακολουθούν ακόμη 3 πρωταθλήματα (2005, 2007, 2014), με τον Parker να βελτιώνεται συνεχώς, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του MVP των τελικών του 2007.

ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ

Εκτός αυτών, παίζει συνολικά σε έξι All-Star Games και συγκαταλέγεται τρεις φορές μέλος στη δεύτερη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Μαζί με τους Duncan και Ginobili δημιουργούν τη δική τους μεγάλη τριάδα, καθιστώντας τους Spurs μία διαχρονική δύναμη των τελευταίων δεκαετιών. Τον Ιούλιο του 2018 υπογράφει συμβόλαιο με τους Charlotte Hornets, παίζοντας την τελευταία σεζόν της καριέρας του μακριά από το αγαπημένο του Σαν Αντόνιο. 

Ο Tony Parker έχει επίσης σημαντική συνεισφορά και στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, κερδίζοντας μαζί της 4 μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό στη Σλοβενία το 2015.

Η ζωή μετά

Ακόμη και στη "συνταξιοδότησή" του, ο Parker έχει μία πολυάσχολη καθημερινότητα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία του το διεθνές αθλητικό σχολείο Tony Parker Adequat Academy στη Λυών της Γαλλίας. Την ίδια στιγμή, παραμένει ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Βιλερμπάν, η οποία αγωνίζεται στην Euroleague ενώ το καινούριο της γήπεδο βρίσκεται υπό κατασκευή (επίσης στα προάστια της Λυών). Η βάση του πάντως παραμένει στο Σαν Αντόνιο, με τον ίδιο να μην κρύβει τη μεγαλύτερη από τις φιλοδοξίες του: Κάποια μέρα να γίνει ιδιοκτήτης ομάδας του ΝΒΑ, έχοντας ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με κάποιους σημαντικούς επιχειρηματίες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. 

"Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αφήσω χώρο στους νεότερους. Το παιχνίδι άλλωστε αφορά κυρίως τους νέους. Ήρθε η ώρα να αποχωρήσω. Είμαι εντάξει με αυτό". Ο Tony Parker πραγματοποίησε κάθε του μπασκετικό όνειρο και αποχώρησε τη στιγμή που έπρεπε. Δικαίως θα μπει στο άμεσο μέλλον στο Hall of Fame και σύντομα η φανέλα με το νο.9 θα κοσμεί την οροφή του AT&T Center, όπως εκείνες των James Silas, Johnny Moore, Avery Johnson, Sean Elliott, Bruce Bowen, George Gervin, David Robinson, Tim Duncan και Manu Ginobili.

Κάθε πραγματικός φίλος της πορτοκαλί μπάλας του εύχεται να τα εκατοστήσει.


Διάβασε ακόμη για τον Κροάτη μύθο Drazen Petrovic και τον λατρεμένο Shaquille O'Neal.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.