Μήπως η μεταγραφή De Ligt είναι καλύτερη από εκείνη του Cristiano;

Ο Ολλανδός είναι ο σταρ του μέλλοντος και στη Γιουβέντους γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν.

O Matthijs De Ligt πολύ πολύ σύντομα θα είναι και επίσημα παίκτης της Γιουβέντους. Ο πρώην αρχηγός του Άγιαξ, ο οποίος οδήγησε την ολλανδική ομάδα μέχρι τα ημιτελικά του περασμένου Champions League, δεν είναι καν 20 ετών. Αν ο Αίαντας προκρίνονταν στον τελικό της Μαδρίτης, ίσως ήταν σχεδόν αδύνατο να καταλήξει στη Γηραιά Κυρία, καθώς κάποια εκ των Παρί Σεν Ζερμέν ή Μάντσεστερ Σίτι θα άπλωνε στα πόδια του ακόμη περισσότερα εκατομμύρια από αυτά που πρόσφερε η Γιούβε σε παίκτη και Άγιαξ.

Η ιστορία όμως γράφτηκε και οι Μπιανκονέρι απέκτησαν τελικά έναν εκ των κορυφαίων νέων ποδοσφαιριστών του κόσμου και ίσως τον πιο "έτοιμο" της ηλικίας του σε οικουμενικό επίπεδο. Ο Ολλανδός βρίσκεται ήδη στο Τορίνο για να περάσει ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του, με το deal να κλείνει κοντά στα €75.000.000. Πρόκειται για την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Γιουβέντους, μετά τα €105.000.000 που κόστισε ο Cristiano Ronaldo για να αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και τα €90.000.000 με τα οποία αποκτήθηκε από τη Νάπολι ο Gonzalo Higuain.

Μήπως η μεταγραφή De Ligt είναι καλύτερη από εκείνη του Cristiano;

Ο De Ligt είναι όμως ο ακριβότερος αμυντικός που έχει αγοράσει ποτέ η ομάδα της οικογένειας Agnelli, ξεπερνώντας στη σχετική λίστα τους Lilian Thuram -που αποκτήθηκε το 2001 από την Πάρμα έναντι €41.500.000- και Leonardo Bonucci, η επιστροφή του οποίου από τη Μίλαν κόστισε €42.000.000 το περασμένο καλοκαίρι. Ο μόνος κεντρικός αμυντικός στον πλανήτη που κοστίζει περισσότερα είναι ο συμπατριώτης του, Virgil Van Dijk, για τον οποίο η Λίβερπουλ πλήρωσε €84.500.000 στη Σαουθάμπτον, τον Δεκέμβριο του 2017 και φυσικά έχει εξαργυρώσει μέχρι και το τελευταίο σεντ από αυτά.

Όταν ο Van Dijk φορούσε για πρώτη την κόκκινη φανέλα, την Πρωτοχρονιά του 2018 είχε πολλές περισσότερες παραστάσεις και εμπειρίες από τον De Ligt. Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους όσον αφορά τη συνάρτηση του ποσού που δαπανήθηκε αναλογικά με την αξία του. Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ολλανδός της Λίβερπουλ μοιάζει το ακλόνητο φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα. Τη λογική του Jurgen Klopp και των ανθρώπων των Reds φαίνεται πως ακολουθούν και οι παράγοντες της πρωταθλήτριας Ιταλίας, που βλέπουν στο πρόσωπο του De Ligt έναν ποδοσφαιριστή στον οποίο θα στηρίξουν την άμυνά τους τα επόμενα χρόνια, έναν πιθανό άξιο αντικαταστάτη του Giorgio Chiellini και ίσως τον επόμενο αρχηγό της ομάδας.


Στο πρόσωπο του De Ligt, η Γιουβέντους βλέπει έναν ποδοσφαιριστή στον οποίο θα στηρίξει την άμυνά της τα επόμενα χρόνια, έναν άξιο αντικαταστάτη του Giorgio Chiellini, ίσως τον επόμενο αρχηγό της.


"Για μένα, είναι η μεταγραφή της δεκαετίας" αναφέρει ο Ιταλός δημοσιογράφος του Sky Sports Massimo Marianella, που συμπληρώνει ότι είχε χρόνια να δει τέτοιον παίκτη στη θέση του, σε τόσο νεαρή ηλικία. Ο διευθυντής της Corriere dello Sport Ivan Zazzaroni προσθέτει πως "είναι μία κίνηση καλύτερη από τη μεταγραφή του Cristiano Ronaldo". Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, μετά τον τελικό του Nations League, είχε ζητήσει από τον De Ligt να πάει στη Γιουβέντους, όπως ο ίδιος ο Ολλανδός αποκάλυψε σε δηλώσεις του. Ίσως ο Ronaldo αναζητά έναν πραγματικά σπουδαίο πολεμιστή, μαζί με τον οποίο θα μπορέσει να οδηγήσει τη Γιουβέντους στην κορυφή της Ευρώπης. Ίσως, να σκέφτεται ότι βρήκε τον ιδανικότερο για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Γηραιάς Κυρίας. 

Και οι δύο παραπάνω πεποιθήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ο De Ligt διαθέτει τα φυσικά προσόντα, το ταλέντο, το αγωνιστικό θάρρος και ασφαλώς την προσωπικότητα όχι μόνο για να σταθεί σε μία τεράστια ομάδα αλλά και να ξεχωρίσει σε αυτήν. Έχει μάθει να παίζει για να κερδίσει, φαίνεται να μαθαίνει αστραπιαία από τα λάθη του και, όπως όλοι οι νικητές, να γιγαντώνεται από τις ήττες. Το mentality του θυμίζει εκείνο του τεράστιου Johan Cruyff.

ΜΑΤΙΑΣ ΝΤΕ ΛΙΧΤ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 2

Κάπου εδώ τίθεται και το μεγάλο ερώτημα: Γιατί η μεταγραφή του είναι καλύτερη από την αντίστοιχη του Ronaldo; Αρχικά, το κόστος είναι αισθητά μικρότερο και οι προοπτικές πολύ μεγαλύτερες.

Έπειτα επιτρέπει στους Ιταλούς να κινηθούν εντελώς διαφορετικά αλλά εξίσου αποδοτικά στο εμπορικό και διαφημιστικό κομμάτι, την ίδια στιγμή που δίνει μία τρομερή ώθηση και στους οπαδούς της ομάδας. Ο De Ligt είναι εκείνος που σφράγισε τον αποκλεισμό της Γιουβέντους από το προηγούμενο Champions League και πλέον βρίσκεται στο ρόστερ της. Τέλος, η απόκτησή του είναι μία "νίκη" απέναντι στην Μπαρτσελόνα, που έμοιαζε μέχρι πρότινος ο επόμενος σταθμός της καριέρας του.

Μαζί με τονCristiano Ronaldo και τους υπόλοιπους σπουδαίους παίκτες της Γιουβέντους, ο Matthijs De Ligt θα επιχειρήσει να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα της καριέρας του: Να σπάσει την κατάρα των τελευταίων ετών και να οδηγήσει την ομάδα στο τρόπαιο του Champions League. Κι ας μην είναι ακόμη 20 ετών.


Διάβασε ακόμη για τον αντισυμβατικό προφήτη Roberto Baggio, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τη φανέλα με το νο.7 αλλά και το Φαινόμενο που άκουγε στο όνομα Ronaldo.


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος