Ο Luka Jovic είναι πολεμική μηχανή

Ο 21χρονος Σέρβος επιθετικός και νέος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζει με ένα cyborg, προγραμματισμένο να σκοράρει ακατάπαυστα.

Ημιτελικός του Europa League, Stamford Bridge, 50ό λεπτό. Ο Luka Jović υποδέχεται την μπάλα στη μεγάλη περιοχή της Τσέλσι και βγαίνει μόνος του απέναντι από τον τερματοφύλακα Kepa. Πριν καν σουτάρει, ο συμπαίκτης του Ante Rebić έχει ήδη σηκώσει τα χέρια για να πανηγυρίσει το γκολ. Κάτι που μπορεί να βλέπει κάποιος σε αγώνα μπάσκετ, όταν ένας καλός σουτέρ βρίσκεται αμαρκάριστος, αλλά ένα εξαιρετικά σπάνιο θέαμα για αγώνα ποδοσφαίρου. 

H κατάληξη της φάσης, αναμενόμενη. Είναι άλλωστε κάτι που έχει κάνει 26 ακόμη φορές φέτος ο 21χρονος Σέρβος επιθετικός σε Bundesliga και Europa League. Ο Luka Jović αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους συντελεστές στην εξαιρετική φετινή πορεία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με τη μεταγραφή του -έναντι €60.000.000- στη Ρεάλ Μαδρίτης να θεωρείται φυσικό επακόλουθο. 

Η βιογραφία

Ο Luka Jović γεννιέται στις 23 Δεκεμβρίου 1997 στο μικρό χωριό Μπάταρ, στα σύνορα της Σερβίας με τη Βοσνία. Οι γονείς, Milan και Svetlana, διαπιστώνουν ότι ο γιος τους έχει τεράστιο ταλέντο στο ποδόσφαιρο ήδη από την ηλικία των 5 ετών, όταν ο Luka πρωταγωνιστεί στην ομάδα της Λόζνιτσα. To 2004, στο τουρνουά Mini Maxi (μία αναπτυξιακή διοργάνωση στη Σερβία, για παιδιά 4 έως 12 ετών) οι άνθρωποι του Ερυθρού Αστέρα εντοπίζουν το ταλέντο του Jović, μετά από ένα χατ-τρικ στο πρώτο του κιόλας παιχνίδι. Προτείνουν στον πατέρα του να ταξιδέψουν μέχρι το Βελιγράδι ώστε ο γιος του να κάνει μερικές προπονήσεις και να τον αξιολογήσουν οι άνθρωποι της μεγαλύτερης σέρβικης ομάδας.

Ο Luka Jovic είναι πολεμική μηχανή

Είναι ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα, πετυχαίνοντας γκολ σε ηλικία 16 ετών και 5 μηνών και ξεπερνώντας τον σπουδαίο Dejan Stanković. 

Το scouting report του Toma Milićević αναφέρει ότι πρόκειται για ένα παιδί με ξεχωριστό ταλέντο και πρωτόγνωρη αίσθηση του χώρου. Με την πάροδο των χρόνων, το παιχνίδι του νεαρού Jović θυμίζει ολοένα και περισσότερο τους  Darko Pančev και Radamel Falcao - ο δεύτερος μάλιστα είναι και το είδωλό του. Σε ηλικία 16 ετών και 5 μηνών γίνεται ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα, ξεπερνώντας τον σπουδαίο Dejan Stanković ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2014 θα καταγράψει ένα ακόμη ρεκόρ, ως ο πιο νεαρός παίκτης που έχει παίξει σε ντέρμπι με την Παρτιζάν. Η μάλλον σύντομη αλλά καθόλου αδιάφορη καριέρα του στην ομάδα του Βελιγραδίου θα ολοκληρωθεί με 42 συμμετοχές και 12 τέρματα. Η Μπενφίκα θα τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2016, με τη διοίκηση των Αετών της Λισαβόνας να ακολουθεί την επίμονη συμβουλή του Manuel Rui Costa. 

Οι σκοτεινοί καιροί στην Πορτογαλία

Μακριά από το σπίτι του για πρώτη φορά και σε πολύ μικρή ηλικία, χάνει την αυτοπεποίθησή του και έρχεται αντιμέτωπος με φοβίες που δεν γνώριζε μέχρι τότε ότι είχε. Ο ίδιος παραδέχεται μάλιστα, έπειτα από μόλις τρεις ημέρες στην πορτογαλική πρωτεύουσα ότι του λείπει η πατρίδα του αλλά και η κοπέλα του, που βρίσκεται εκεί. Ο "μικρός Falcao" αισθάνεται ξένο σώμα, αποπροσανατολισμένος πλήρως από τον στόχο του.

Τα αρνητικά του συναισθήματα ενισχύονται από τις επιλογές του προπονητή Rui Vitória, ο οποίος όχι μόνο δεν τον χρησιμοποιεί καθόλου αλλά τον στέλνει και στη δεύτερη ομάδα. Κάποια νυχτοπερπατήματα του Jović διαρρέουν στον Τύπο και δεν αργεί να αποκτήσει την ταμπέλα του προβληματικού. "Εκείνο τον καιρό στη Λισαβόνα, δεν ήμουν ο εαυτός μου. Δεν σκεφτόμουν καθαρά και έκανα πολλά λάθη, είχα αντιεπαγγελματική συμπεριφορά" παραδέχεται πριν λίγους μήνες σε συνέντευξή του. 

ΛΟΥΚΑ ΓΙΟΒΙΤΣ 3
ΛΟΥΚΑ ΓΙΟΒΙΤΣ 4
ΛΟΥΚΑ ΓΙΟΒΙΤΣ 5

Στην Πορτογαλία παίζει μόλις 4 παιχνίδια σε 1,5 χρόνο. Το φως στο τούνελ ξεκινά να φαίνεται χάρη στην οξυδερκή ματιά και το ποδοσφαιρικό αισθητήριο του Fredi Bobic. Ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Γερμανός πρώην διεθνής επιθετικός της Ντόρτμουντ και της Στουτγκάρδης είναι πλέον τεχνικός διευθυντής στην Άιντραχτ Φρανφκούρτης. Ξέρει τι είδους ποδοσφαιριστής είναι ο Jović και εισηγείται τον διετή δανεισμό του, σε μία συμφωνία που δεν ξεπερνά τις €200.000 αλλά με ρήτρα αγοράς του ορίζεται στα €7.000.000.

Η ανάσταση στη Γερμανία

Ο προπονητής που τον περιμένει στη Γερμανία είναι ο Niko Kovač, που φημίζεται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Ο Κροάτης, προπονητής πλέον της Μπάγερν Μονάχου, του δίνει τα κατάλληλα κίνητρα και στο πρώτο διάστημα του δανεισμού του (από τον Ιούνιο του 2017), ο Jović πετυχαίνει 8 γκολ σε 14 παιχνίδια.

Ο Kovač αποχωρεί για την Μπάγερν το επόμενο καλοκαίρι και ο Αυστριακός Adi Hütter παίρνει τη θέση του. Ο Jović όχι μόνο δεν απογοητεύεται αλλά δουλεύει ακόμη πιο σκληρά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νέου τεχνικού, ο οποίος αντιλαμβάνεται αμέσως τι μπορεί να κάνει ο Σέρβος επιθετικός. Επιλέγει να παίξει ένα γοητευτικό 3-4-1-2, πλαισιώνοντας με εξαιρετικούς δημιουργούς τον Jović, γνωρίζοντας πως έτσι θα αξιοποιήσει την κίνηση του ποδοσφαιριστή στον κενό χώρο και την εκτελεστική του δεινότητα. 

Σκοράρει με το δεξί, σκοράρει με το αριστερό, σκοράρει με το κεφάλι, Ο 21χρονος Σέρβος εξελίσσεται σε μία μηχανή γκολ, αναπτύσσοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου φορ. Το γεγονός ότι βρίσκεται συνεχώς στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, μόνο τυχαίο δεν είναι. "Δεν χρειάζεται να σκεφτώ ιδιαίτερα το προς τα πού θα κινηθώ, λειτουργώ με το ένστικτο. Ίσως είναι ένα θείο δώρο" αρκείται να λέει ο ίδιος κάθε φορά που του κάνουν την ερώτηση για το πώς καταφέρνει να κινείται σωστά στην αντίπαλη περιοχή.

ΛΟΥΚΑ ΓΙΟΒΙΤΣ 1

Είτε με το δεξί, είτε με το αριστερό, είτε με το κεφάλι, ο 21χρονος Σέρβος εξελίσσεται σε μία μηχανή γκολ, αναπτύσσοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου φορ.

Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε βρίσκει τον Luka Jović να έχει αγωνιστεί σε 48 παιχνίδια, να έχει σημειώσει 27 γκολ και να έχει δώσει 7 τελικές πάσες, με την Άιντραχτ να καταβάλει τα χρήματα της ρήτρας του στην Μπενφίκα και να αποκτά τα δικαιώματά του μόλις πριν λίγους μήνες. Η χημεία με τους συμπαίκτες του, οι οδηγίες του Hütter, η αποτελεσματικότητά του και η εξαιρετική φυσική του κατάσταση μοιάζουν να τον έχουν μετατρέψει σε ένα cyborg προγραμματισμένο να σκοράρει. Η τεχνική του κατάρτιση μπορεί να μην είναι κάτι αξιοσημείωτο αλλά η αποτελεσματικότητά του μέσα στην περιοχή αγγίζει το εξωφρενικό ποσοστό της τάξεως του 70%.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπου οι παίκτες μετακινούνται από ομάδα σε ομάδα με εξωφρενικούς ρυθμούς και ακόμη πιο εξωφρενικά ποσά, η Ρεάλ πρόλαβε τους υπόλοιπους μεγάλους της Ευρώπης και τον έκανε δικό της. Στη Μαδρίτη, ο Jović θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον και στις πολύ υψηλές απαιτήσεις της Βασίλισσας. Ή απλά θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.


Διάβασε ακόμη για τη δεύτερη ζωή του Santi Cazorla, την πρώτη φορά της Αταλάντα στο Champions League και την επιστροφή της Άστον Βίλα στην Premier League

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος