Ένα τανκ που το έλεγαν Erling Haaland

Το 19χρονο wonderkid της Σάλτσμπουργκ είναι ίσως η μεγαλύτερη φετινή αποκάλυψη στο Champions League.

Εδώ και λίγους μήνες, ένας νεαρός Νορβηγός επιθετικός έχει αναπτύξει ερωτική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Erling Braut Haaland είναι τεράστιος και τρομακτικός. Θα μπορούσε να είναι και προϊόν εργαστηρίου: Στα 19 του χρόνια έχει ύψος 1,94 μ., βάρος 87 κ., την ίδια ώρα που είναι πολύ γρήγορος όσο και δυνατός, διαθέτοντας παράλληλα άψογη ισορροπία και απόλυτο έλεγχο του κορμιού του. Τον μάλλον πιο επιτυχημένο χαρακτηρισμό γι' αυτόν έχει δώσει ο συμπατριώτης του δημοσιογράφος Øyvind Godø: "Είναι τόσο δυνατός όσο μία αρκούδα και τόσο γρήγορος όσο ένα άλογο. Είναι επίσης killer, μία πραγματική μηχανή των γκολ".

Η ψυχρή ηρεμία του προσώπου του, κάνει ακόμη πιο εξωφρενική τη φετινή του πορεία. Τουλάχιστον όσον αφορά τα κατορθώματά του εντός των 4 γραμμών του γηπέδου. Εκτός αυτού, παραμένει ένα τυπικός 19χρονος που λατρεύει να τρώει σοκολάτα - έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος. 

Ένα τανκ που το έλεγαν Erling Haaland

Δηλώνει οπαδός της Λιντς, αναφέροντας ότι όνειρό του είναι να κατακτήσει την Premier League ως παίκτης της. 

Ο Erling Braut Haaland είναι γιος του πρώην ποδοσφαιριστή Alf-Inge Håland, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε Λιντς, Μάντσεστερ Σίτι και Νότιγχαμ Φόρεστ, πριν η καριέρα του σταματήσει μετά από ένα βίαιο μαρκάρισμα του Roy Keane. Ο νεότερος Håland γεννήθηκε στο Λιντς της Αγγλίας στις 21 Ιουλίου του 2000 και μέχρι σήμερα δηλώνει οπαδός της τοπικής ομάδας, αναφέροντας μάλιστα ότι όνειρό του είναι να κατακτήσει την Premier League ως παίκτης της. Η καριέρα του Νορβηγού επιθετικού ξεκίνησε στην Μπριν, ομάδα της πατρίδας του, με τη δεύτερη ομάδα της οποίας σημείωσε 18 γκολ σε 14 αγώνες το 2015, πριν πάρει προαγωγή στο αντρικό τμήμα, που αγωνιζόταν τότε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος Νορβηγίας.

Στα 15 του, ο Haaland είχε ήδη αγωνιστεί σε 16 ματς, προτού η Μόλντε -με προπονητή τον Ole Gunnar Solskjaer- τον αποκτήσει, τον Φεβρουάριο του 2017. Ενάμιση χρόνο και 14 γκολ μετά, το καλοκαίρι του 2018, η Σάλτσμπουργκ ανακοίνωσε την απόκτησή του, με τον παίκτη όμως να πηγαίνει τελικά στην Αυστρία το Ιανουάριο του 2019, υπογράφοντας 5ετές συμβόλαιο. Τον φετινό Μάιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20, ο Haaland με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Νορβηγίας σημείωσε 9 γκολ απέναντι στην άτυχη Ονδούρα διαλύοντας τόσο όλα τα ρεκόρ όσο και τους αντιπάλους του.  Στην ομάδα της Red Bull, ο Erling Haaland ξεκίνησε να ξεχωρίζει, ωστόσο αυτό που συμβαίνει φέτος ξεπερνά τις προσδοκίες ακόμη και του πιο αισιόδοξου οπαδού της: Πριν καν συμπληρωθεί ο Οκτώβριος, ο ξανθομάλλης striker έχει βάλει 6 γκολ σε 3 αγώνες του Champions League και συνολικά 20 σε μόλις 13 εμφανίσεις, με 4 χατ τρικ. 

Στην μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του ωρίμανση -μία διαδικασία που βρίσκεται ασφαλώς σε εξέλιξη- έχουν συμβάλλει τα μέγιστα τόσο ο πατέρας του όσο και ο manager του, Mino Raiola, με τις συμβουλές του. Τον παίκτη ήθελαν ήδη πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά clubs από την εποχή της Μόλντε αλλά κατόπιν ώριμης σκέψεως αποφασίστηκε να επιλεχθεί η Σάλτσμπουργκ καθώς εκεί θα έβρισκε τις συνθήκες να μεγαλώσει με ορθό τρόπο ποδοσφαιρικά. 

Πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι το μεγαλύτερό του asset είναι ο εξαιρετικός συνδυασμός της σωματοδομής του με τα φυσικά skills του και η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του στον αέρα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα παραπάνω πλαισιώνονται από το γεγονός πως μπορεί και τραβιέται με ευκολία στα πλάγια ανοίγοντας χώρους, την ευχέρεια στο να ντριμπλάρει τον προσωπικό του αντίπαλο αλλά και την έκρηξη μαζί με την ταχύτητα και την αντίληψη που του επιτρέπει να πετάγεται στην πλάτη κάθε αντίπαλης άμυνας. Είναι επίσης εξαιρετικά αλτρουιστής, γεγονός που πιστοποιείται και από τις 5 ασίστ που έχει δώσει μέχρι στιγμής φέτος. 

ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΛΑΝΤ 2

Στα 19 του, ο Erling Haaland έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που σημειώνει 6 γκολ στους 3 πρώτους αγώνες. Η εμφάνισή του στα σαλόνια της ποδοσφαιρικής Ευρώπης έγινε απροσδόκητα, με μεγάλη ένταση, μπόλικο θόρυβο και αρκετά ανυποψίαστα "θύματα". Ακριβώς ότι έκαναν και οι Βίκινγκς κατά τις επιδρομές τους στη Γηραιά Ήπειρο δηλαδή. Οι Van Dijk και Koulibaly, δύο από τους κορυφαίους αμυντικούς παγκοσμίως, δεν κατάφεραν να τον αποτρέψουν από το να σκοράρει, πριν μάλιστα αυτός συμπληρώσει δύο δεκαετίες ζωής. Και αν δεν μπορούν αυτοί, τότε μάλλον δεν μπορεί κανείς.

Aπό: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear