Ένας σύντομος οδηγός για το φετινό Champions League

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, λίγο πριν την πρώτη σέντρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η περσινή σεζόν επιβεβαίωσε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι το Champions League είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη και ένα από τα πιο ελκυστικά ποδοσφαιρικά προϊόντα του κόσμου. Επομένως, η φετινή χρονιά ξεκινά με κάτι παραπάνω από αυξημένες προσδοκίες, με τους παλιούς πρωταγωνιστές να είναι έτοιμοι να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν και τους νέους να έρχονται με κεκτημένη ταχύτητα. 

Οι νέοι κανόνες

Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει πλέον στον πάγκο της 12 ποδοσφαιριστές από τους 7 που είχε τη δυνατότητα έως τώρα. Αυτό είναι κάτι που κατ' εξαίρεση υιοθετήθηκε τόσο στον τελικό του περασμένου Ιουνίου στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης, όσο και σε εκείνους του Europa League και του Ευρωπαϊκού Super Cup. Κατ' αυτό τον τρόπο, οι προπονητές αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία για να αξιοποιήσουν τους παίκτες τους κατά τη διάρκεια ενός ματς. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν κάποιοι από τους κανόνες που είδαμε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στα γήπεδα της Γαλλίας το καλοκαίρι, όπως η πάσα εντός περιοχής μετά από ελεύθερο ή η δυνατότητα ένας παίκτης που αντικαθίσταται να μπορεί να εγκαταλείψει το γήπεδο από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται και όχι αποκλειστικά από το κέντρο.

Η πρωτοεμφανιζόμενη

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atalanta B.C. (@atalantabc) on

Μόλις μία ομάδα θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της στου ομίλους του Champions League και αυτή είναι η ευχάριστη έκπληξη της περσινής Serie A, Αταλάντα, η οποία βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ μαζί με τις Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Τα φαβορί

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manchester City (@mancity) on

Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν ξεκινούν για ακόμη μία χρονιά με τον τίτλο του φαβορί. Η κάτοχος του τίτλου και η πρωταθλήτρια Αγγλίας μοιάζουν ένα σκαλί πιο πάνω από τις Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, που όμως είναι κάτι παραπάνω από ικανές για να φτάσουν ως το τέλος. Η Ρεάλ δείχνει να ψάχνεται ακόμη αλλά ποιος στα αλήθεια μπορεί να μην χαρακτηρίσει φαβορί την ομάδα της Μαδρίτης; Τέλος, στην Παρί υπάρχει φέτος η πίστη για μία επιτυχία, ειδικά μετά την παραμονή του Neymar.  

  • Not great, not terrible: Ένα κλικ κάτω από τα φαβορί και ένα πάνω από τα outsiders θα λέγαμε πως βρίσκονται οι Μπάγερν Μονάχου, Νάπολι, Ίντερ και Άγιαξ. 

Τα outsiders 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borussia Dortmund (@bvb09) on

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Lucien Favre κατάφερε να κρατήσει τον πολύ καλό κορμό της και παρά τον δύσκολο όμιλο (με Μπαρτσελόνα και Ίντερ) μπορεί, βάσει αγωνιστικής εικόνας, να ελπίζει σε κάτι σημαντικό. Από την πλευρά της, η  Ατλέτικο Μαδρίτης του Diego Simeone έχασε μεν τους Antoine Griezmann και Diego Godin αλλά φρόντισε να κινηθεί εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι, με τους Joao Felix, Kieran Trippier, Marcos Llorente και Mario Hermoso να είναι οι σημαντικότερες προσθήκες. Τέλος, η Τότεναμ τόσο λόγω της περσινής της πορείας που την οδήγησε μέχρι τον τελικό όσο και λόγω της καλοκαιρινής της δραστηριότητας (Tanguy Ndombélé, Ryan Sessegnon, Giovani Lo Celso) δικαιολογεί την παρουσία της στα ισχυρά outsiders του φετινού Champions League.

Οι πιθανές εκπλήξεις

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RB Leipzig - Die Roten Bullen (@dierotenbullen) on

Μία από τις πιο γοητευτικές περιπτώσεις είναι αυτή της Λειψίας, που συμμετέχει σε έναν σχετικά βατό όμιλο (με Μπενφίκα, Λυών και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), έχει ένα ενδιαφέρον ρόστερ και έναν πολλά υποσχόμενο προπονητή, τον μόλις 32 ετών Julian Naglesmann. Με νέο αφεντικό στον πάγκο τον Frank Lampard, χωρίς δυνατές μεταγραφές λόγω απαγόρευσης και με μπόλικους νεαρούς από τα τμήματα υποδομής δύσκολα θα έδινε κάποιος πολλές ελπίδες διάκρισης στην Τσέλσι. Η εικόνα της ομάδας όμως στα τελευταία παιχνίδια της Premier League είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη.

  • Μερικές ακόμη υποψήφιες για την έκπληξη θα μπορούσαν να είναι οι Λιλ, Μπενφίκα, Λυών και Βαλένθια. 

Η περίπτωση του Ολυμπιακού

Μετά από δύο χρόνια, η ομάδα του Πειραιά επιστέφει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έπειτα από μία εντυπωσιακή παρουσία στα προκριματικά. Τον όμιλο του Ολυμπιακού μόνο εύκολο δεν θα τον χαρακτήριζε κάποιος, καθώς σε αυτόν θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου, την περσινή φιναλίστ Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα. Με μία ρεαλιστική προσέγγιση, η τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League φαντάζει ως επιτυχία αλλά το σύνολο του Pedro Martins ευελπιστεί για κάτι παραπάνω.

  • Who to watch: Πέρα από κάποιους με τους οποίους έχουμε ασχοληθεί ιδιαιτέρως όπως ο Ansu Fati και μερικά ακόμη wonderkids, αξίζει να ρίξεις μία ματιά στους Josip Ilicic (Αταλάντα), Stefano Sensi (Ίντερ), Edson Alvarez (Άγιαξ), Nuno Tavares (Μπενφίκα), Manor Solomon (Σαχτάρ Ντόνετσκ) και Mbwana Samatta (Γκενκ).

O τελικός

Το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της σεζόν σε επίπεδο συλλόγων θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτό, έχει στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Λίβερπουλ, πίσω στο 2005 και τον αλησμόνητο τελικό με τη Μίλαν, που έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους του θεσμού.


Διάβασε ακόμη για τους κορυφαίους νέους παίκτες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, γιατί η μεταγραφή του Matthijs De Ligt είναι καλύτερη από εκείνη του Cristiano Ronaldo και το ματς των £170.000.000.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.