Jorginho, o καλύτερος μέσος του κόσμου

Η ιστορία του Ιταλοβραζιλιάνου που κατάφερε από ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής να γίνει το σημείο αναφοράς για την Τσέλσι και την εθνική Ιταλίας.

Στις 14 Ιουλίου του 2018 , η Τσέλσι ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ιταλό προπονητή Maurizio Sarri, που θα διαδεχόταν τον συμπατριώτη του Antonio Conte. Την ίδια ακριβώς ημέρα, οι Μπλε του Λονδίνου "έκλεβαν" από την Μάντσεστερ Σίτι τον ενδεχομένως καλύτερο μέσο του ιταλικού πρωταθλήματος, τον Jorge Luiz Frello Filho, που είχε μόλις ολοκληρώσει μία εντυπωσιακή τετραετία στη Νάπολι. 

Ο Jorginho, όπως είναι ευρέως γνωστός, δυσκολεύτηκε αρκετά στο ξεκίνημά του στο Νησί. Παρότι αποτελούσε την επιτομή του παίκτη που χρειάζεται ο Sarri, δεν απέδιδε τα αναμενόμενα κατά το πρώτο μισό της σεζόν. Οι εφημερίδες του ασκούσαν υπέρμετρα σκληρή κριτική, οι οπαδοί τον χλεύαζαν και οι βετεράνοι του αγγλικού ποδοσφαίρου ανέφεραν ότι δεν έχει καμία δουλειά στην Premier League

Jorginho, o καλύτερος μέσος του κόσμου

Από τα μέσα της χρονιάς όμως, ο γεννημένος στην Imbituba της Βραζιλίας ποδοσφαιριστής ξεκίνησε να δείχνει γιατί δαπανήθηκαν περίπου 60 εκατομμύρια λίρες για την απόκτησή του. Εν αντιθέσει με τον Ναπολιτάνο προπονητή, ο Jorginho συνεχίζει και φέτος στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Μάλιστα, εκείνος που σχεδόν απαίτησε την παραμονή του ήταν ο νέος προπονητής της Τσέλσι, Frank Lampard, που αν μη τι άλλο κάτι γνωρίζει από κεντρικούς χαφ.

Πλέον, ο Jorginho είναι ο βασικός άξονας της ομάδας που, παρότι βρίσκεται σε μία μεταβατική θέση, φιγουράρει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με την θαυμάσια Λέστερ του Brendan Rodgers. Ο ίδιος ο 27χρονος ποδοσφαιριστής αποδεικνύει σε όλους εκείνους που ευθέως ή εμμέσως τον αποδοκίμαζαν, πως λίγο-πολύ δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο. Η τακτική του παιδεία, οι τοποθετήσεις του, η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και η μοναδική ικανότητα ελέγχου του ρυθμού είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ακόμη και μακριά από τον προστατευτικό μανδύα του Sarriball. O Jorginho του Sarri εξελίχθηκε στον Jorginho της Τσέλσι και, πια, στον Jorginho της εθνικής Ιταλίας και του Roberto Mancini. Εντελώς τυχαία, έχει επιλέξει και στις δύο περιπτώσεις τη φανέλα με τον αριθμό 5 που για τους παλιομοδίτες του αθλήματος οφείλει να φορά ο καλύτερος κεντρικός μέσος μίας ομάδας.  

ΖΟΡΖΙΝΙΟ ΤΣΕΛΣΙ 3

Η κατά κάποιο τρόπο μεταμόρφωσή του επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Οι key passes ανέβηκαν από τις 0,8 της περασμένης χρονιάς σε 1,1, το ίδιο και οι εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις (από 2,5 σε 4,3) αλλά και τα κλεψίματα (από 2,1 σε 2,5). Την ίδια στιγμή το ποσοστό του στις πάσες παραμένει εξαιρετικά υψηλό (89,3%).

Την εξήγηση για τον τρόπο παιχνιδιού του έχει δώσει ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Gazzetta dello Sport: "Η επιθετική φιλοσοφία της ομάδας με έχει βοηθήσει ώστε να γίνω και εγώ πιο πολυδιάστατος. Δεν βλέπω μόνο μία πτυχή του παιχνιδιού και προσπαθώ να σκέφτομαι δύο ή τρεις φάσεις μπροστά. Επιπλέον, παίζω πιο πολύ κάθετα και δεν επικεντρώνομαι μόνο στο παράλληλο παιχνίδι - άλλωστε οι άμεσες μεγάλες μπαλιές προς την επίθεση δημιουργούν περισσότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι θετικό από τους παίκτες που αγωνίζονται εκεί. Αυτή τη στιγμή έχω προσαρμοστεί πλήρως σε αυτά που μου ζητά ο προπονητής μου". 

Από όλα αυτά, προκύπτει ότι o Sarri ίσως και να χρησιμοποιούσε τον Jorginho με τρόπο που δεν επέτρεπε στον ποδοσφαιριστή να δείξει το 100% των δυνατοτήτων του. Οι οπαδοί της Τσέλσι δεν τον χλευάζουν και ο Τύπος μάλλον έμαθε λίγη μπάλα. "Δεν ήταν εύκολο να διαχειριστώ την κριτική από κάθε κατεύθυνση αλλά αποφάσισα να αποδείξω σε όλους πως έκαναν τεράστιο λάθος. Ήταν για μένα ένα κίνητρο να δουλέψω σκληρότερα και να γίνω πολύ καλύτερος" δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο διεθνής Ιταλός. 

ΖΟΡΖΙΝΙΟ ΤΣΕΛΣΙ 1

Αν ο στόχος των αποδοκιμασιών κάθε φύσης ήταν να γίνει καλύτερος, τότε οι επικριτές χτύπησαν διάνα: Ο Jorginho μεταμορφώθηκε στον μάλλον καλύτερο κεντρικό χαφ του πλανήτη. 

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος