Οι κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των All Star Games του ΝΒΑ

Κάποιες από τις στιγμές των All Star Weekends που έμειναν, δικαιολογημένα, στην ιστορία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Φεβρουαρίου 2020

Το 69ο All Star Weekend στην ιστορία του ΝΒΑ έχει ξεκινήσει στο Σικάγο και το United Center, με το Celebrity Game και τον αγώνα των Rising Stars και ολοκληρώνεται τα ξημερώματα της Δευτέρας με το -θέλουμε να ελπίζουμε- ντέρμπι ανάμεσα στην Team Giannis με την Team LeBron. To Esquire καταγράφει κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες ιστορίες από το παρελθόν των αστεράτων τριημέρων, τόσο από τους αγώνες επίδειξης όσο και από τους διαγωνισμούς καρφωμάτων και τριπόντων, που είναι άλλωστε και το αλατοπίπερο των All Star Games.

2019: Γιάννης εναντίον όλων

Οι κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των All Star Games του ΝΒΑ

Στο περσινό All Star Game της Σάρλοτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπήρξε για πρώτη φορά αρχηγός ομάδας και φαίνεται πως πήρε αρκετά προσωπικά τον αγώνα επίδειξης απέναντι στην Team LeBron. O Έλληνας φόργουορντ των Milwaukee Bucks σημείωσε 38 πόντους (πρώτος σκόρερ του ματς), πήρε 11 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ. Ωστόσο, MVP του παιχνιδιού αναδείχθηκε ο Kevin Durant (31 π.), από την (νικήτρια) αντίπαλη ομάδα.

1985: Το Freezeout game

ALL STAR GAME 1985

Μία από τις πιο ιντριγκαδόρικες ιστορίες του θεσμού. Η μεγαλύτερη απουσία από την αυθεντική Dream Team που εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 ήταν ο Isiah Thomas. O λόγος που ο θρυλικός πλέι μέικερ των Detroit Pistons έμεινε εκτός, βρίσκεται 7 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο All Star Game της Ιντιάνα. Εκεί, ως ηγέτης της Ανατολής είχε παρακινήσει τους άλλους τρεις της πεντάδας -για την ιστορία αυτοί ήταν οι Julius Erving, Larry Bird και Moses Malone- να μην δίνουν πάσες στον rookie Michael Jordan. Ο Air δεν το ξέχασε ποτέ.

1998: Kobe Bryant εναντίον Michael Jordan

Στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και το 48ο All Star Game της ιστορίας, ο Kobe Bryant έκανε την πρώτη του εμφάνιση, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Απέναντί του, ο MJ, με το αποτέλεσμα της μεταξύ τους μονομαχίας να είναι εντυπωσιακό. Ο πιο έμπειρος Air αναδείχθηκε MVP με 23 πόντους, ωστόσο ο Kobe ήταν -μαζί με τον επίσης rookie Tim Duncan- πρώτος σκόρερ της Δύσης με 18 π.

1992: Το βασίλειο του Magic

ΜΑΤΖΙΚ ΤΖΟΝΣΟΝ ALL STAR GAME 1992

Τον Νοέμβριο του 1991, ο Magic Johnson ανακοίνωνε ότι στο τέλος της σεζόν θα αποσύρονταν από την ενεργό δράση, έπειτα από την αποκάλυψη πως είναι φορέας του ιού HIV. Το κοινό τον στήριξε καθολικά, ψηφίζοντάς τον στην ομάδα της Δύσης για το All Star Game του 1992. Κανείς ωστόσο δεν ήταν σίγουρος ότι ο ηγέτης των Los Angeles Lakers θα εμφανιστεί τελικά στην Orlando Arena της Φλόριντα. Τελικά, έδωσε το παρών, με τελικό απολογισμό 25 πόντους και το βραβείο του MVP. Η αποθέωσή του από συμπαίκτες, αντιπάλους και θεατές παραμένει μνημειώδης μέχρι και σήμερα.

2016: Ο καλύτερος διαγωνισμός καρφωμάτων όλων των εποχών

Πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ναι, καλύτερος ακόμη και από αυτόν του 1987 μεταξύ Michael  Jordan και Dominique Wilkins. Πριν 4 χρόνια, στο Air Canada Centre του Τορόντο, οι Andre Drummond, Will Barton, Aaron Gordon και Zach LaVine τέθηκαν, αρχικά, αντιμέτωποι στον διαγωνισμό καρφωμάτων, αλλά γρήγορα έγινε σαφές πως οι δύο τελευταίοι έχουν το πάνω χέρι. Το κάθε κάρφωμα ήταν καλύτερο από το προηγούμενο, με τον LaVine να κατακτά το βραβείο. Η ισοπαλία όμως ίσως να ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα καθώς και ο φόργουορντ των Orlando Magic προσέφερε μοναδικές στιγμές.

1988: Ο Air δείχνει ποιος είναι το αφεντικό στο Σικάγο

Στην καλύτερη σεζόν της μέχρι τότε τετραετούς καριέρας του, ο Michael Jordan έδειχνε περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν ότι πρόκειται να εξελιχθεί στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Το All-Star Weekend του 1988, που παρεμπιπτόντως γινόταν και πάλι στο Σικάγο, ήταν ένα πολύ σημαντικό statement για το νο.23 των Bulls. Αρχικά, κέρδισε στον διαγωνισμό καρφωμάτων "πετώντας" από τις βολές σε ένα από τα πιο κλασικά highlights όλων των εποχών. Έπειτα, στον αγώνα Ανατολής-Δύσης, ανακηρύχθηκε MVP, πετυχαίνοντας 40 πόντους, δίνοντας 8 ασίστ, κάνοντας 4 κλεψίματα και ρίχνοντας και 4 τάπες. Όλοι κατάλαβαν τι πρόκειται να ακολουθήσει την ερχόμενη δεκαετία. 

2018: Το ρεκόρ του Devin Booker

O εξαιρετικά ταλαντούχος γκαρντ των Phoenix Suns δεν θεωρείται ακριβώς κλασικός σουτέρ. Είναι ωστόσο ένας αδιαμφισβήτητα χαρισματικός σκόρερ, κάτι που απέδειξε και στον διαγωνισμό τριπόντων του All Star Game του 2018, στο Staples Center του Λος Άντζελες. Με τους 28 πόντους που συγκέντρωσε σημείωσε το μέχρι σήμερα ρεκόρ της εν λόγω κατηγορίας. 

1986-1988: Ο ανίκητος Larry Bird

Έχοντας κερδίσει τους διαγωνισμούς τριπόντων του 1986 και του  1987, ο Larry Bird αντιμετώπιζε τον Dale Ellis στο τελικό του 1988, στο Σικάγο. Παρότι δεν ξεκίνησε καλά, σκόραρε τις καθοριστικές μπάλες στο τελευταίο spot και έδειξε υψώνοντας τον δείκτη του δεξιού του χεριού ποιος είναι ο νο.1 σουτέρ της -τότε- εποχής. Μάλιστα, το έκανε φορώντας τη φόρμα προπόνησης και όχι τη φανέλα του.

2009: Shaq και Kobe, η συμφιλίωση

ΣΑΚΙΛ ΚΑΙ ΚΟΜΠΙ ALL STAR GAME 2009

Χρειάστηκε να περάσουν 4,5 σεζόν και να έρθει το All Star Game του Φοίνιξ, το 2009, για να μπει και πάλι νερό στο αυλάκι για τις σχέσεις του Shaquille O'Neal με τον Kobe Bryant. O Shaq είχε ήδη κατακτήσει ένα ακόμη δαχτυλίδι Πρωταθλητή με τους Miami Heat το 2006 και πλέον αγωνιζόταν στους Phoenix Suns, έπειτα από τα επιτυχημένα αλλά ταραχώδη χρόνια της συνύπαρξης με τον Black Mamba στους Lakers. Οι δυο τους, οδήγησαν τη Δύση στη νίκη με 146-119 και μοιράστηκαν το βραβείο του MVP, επιβεβαιώνοντας πως το γυαλί είχε ξανακολλήσει μεταξύ τους για τα καλά.

2000: Τα μυθικά καρφώματα του Vince Carter

H Vinsanity στα καλύτερά της. Στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game του Όκλαντ, ο 43χρονος και ακόμη εν ενεργεία Carter προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα, κερδίζοντας εύκολα αλλά εμφατικά. Οι προσπάθειές του αποτελούν μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.


Διάβασε ακόμη για το πρόβλημα με τον Russell Westbrook, τον Ja Morant που είναι ο νέος Allen Iverson, γιατί κανείς δεν περίμενε την επιστροφή του Carmelo Anthony και πώς οι Brooklyn Nets εξελίχθηκαν στο πιο έξυπνο franchise του ΝΒΑ.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος