22 Ιουνίου 1994. Οι δείκτες του ρολογιού στο Rose Bowl της Pasadena σημαδεύουν το 35ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ με την αντίστοιχη της Κολομβίας για τη φάση των ομίλων του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ο Αμερικανός μέσος Mike Sorber επιχειρεί ένα γέμισμα από τα αριστερά προς την αντίπαλη περιοχή. Ο κεντρικός αμυντικός των Κολομβιανών Andres Escobar (που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1967) επιχειρεί να κόψει.

Η προβολή όμως που κάνει με το δεξί του πόδι δεν είναι καλά υπολογισμένη, με αποτέλεσμα η μπάλα να ξεγελάσει τον τερματοφύλακα Oscar Cordoba και να καταλήξει στο βάθος της εστίας του. Το παιχνίδι θα λήξει με σκορ 2-1 υπέρ των Αμερικανών, σε μία ήττα που αποδείχθηκε καθοριστική για τον μετέπειτα αποκλεισμό της ομάδας του Francisco Maturana από τη συνέχεια της διοργάνωσης. 

2 Ιουλίου 1994. Ο Andres Escobar διασκεδάζει μαζί με φίλους του στη γενέτειρά του Μεδεγίν και το club El Indio, στη γειτονιά El Poblado. Όταν αποφάσισε να φύγει, κατευθυνόμενος προς το αυτοκίνητό του, τον περίμεναν τρεις άντρες. Ένας εξ' αυτών, ο Humberto Castro Munoz πυροβόλησε τον Escobar έξι φορές, με τον αστικό μύθο να υποστηρίζει πως ο δολοφόνος ζητωκραύγαζε "γκοοολ" σε κάθε βολή του, εκτελώντας τον 27χρονο κεντρικό αμυντικό της τοπικής Ατλέτικο Νασιονάλ και της εθνικής Κολομβίας.

Ο ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου 45 λεπτά μετά άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Munoz συνελήφθη το ίδιο  βράδυ, ομολόγησε την πράξη του και όπως αποδείχθηκε ήταν μπράβος διαφόρων καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, ο Munoz εργαζόταν για λογαριασμό του βαρόνου Juan Santiago Gallón, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Pedro (και οι δύο τους παλαιότεροι συνεργάτες του Pablo Escobar) είχαν στοιχηματίσει αρκετά χρήματα στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, χάνοντας σημαντικά ποσά. Η δολοφονία του Andres Escobar ενέπνευσε και τους δημιουργούς της σημαντικής σειράς αθλητικών ντοκιμαντέρ του ESPN, 30 for 30, οι οποίοι δημιούργησαν το περίφημο The Two Escobars.

> Διάβασε ακόμη: Τα -όχι και τόσο καλά- σενάρια για το μέλλον της Τσέλσι

Σε αυτό παρουσιάζεται και η εκτέλεση του Pablo Escobar και η γενικότερη σχέση ποδοσφαίρου-οργανωμένων καρτέλ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Για την ιστορία, ο δολοφόνος είχε καταδικαστεί αρχικά σε 43 χρόνια φυλάκισης, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα στα 26. Τελικά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει μόλις 11 έτη λόγω καλής διαγωγής ενώ οι δύο συνεργοί του είχαν προηγουμένως αθωωθεί. 

Το καλοκαίρι του 1994, ο Andres Escobar θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του πλανήτη εκτός Ευρώπης και μάλιστα φέρεται να ετοιμαζόταν να υπογράψει συμβόλαιο με την Μίλαν. Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του θα παντρευόταν την οδοντίατρο Pamela Cascardo, η οποία κυνήγησε δικαστικά και για πολύ μεγάλο διάστημα τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του θανάτου του αρραβωνιαστικού της, χωρίς φυσικά να δικαιωθεί. 

Μετά τη δολοφονία του Andres, ο πατέρας του, τραπεζίτης Dario Escobar, την οργάνωση Andres Escobar Project, με σκοπό τη βοήθεια και στήριξη σε μη προνομιούχα παιδιά του Μεδεγίν και της ευρύτερης περιοχής που επιθυμούσαν να παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλά δεν είχαν βοήθεια. Το 2002 η δημοτική αρχή του Μεδεγίν τίμησε τη μνήμη του Andres Escobar με ένα άγαλμα σε κεντρικό σημείο της πόλης. 

Ο Andres Escobar Saldarriaga, ο χαρισματικός αμυντικός με το προσωνύμιο El Caballero del Fútbol (ο κύριος του ποδοσφαίρου) γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου του 1967. 

 


Διάβασε ακόμη για το next best thing του αγγλικού ποδοσφαίρου Jude Bellingham, την λυτρωτική ηδονή του Carlos Tevez, τη δεύτερη νιότη του Mathieu Valbuena και τον αιώνιο αρχηγό της Φιορεντίνα.


φωτογραφίες ©Getty Images