Ο Carles Puyol θα είναι για πάντα ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα

Ο εμβληματικός αμυντικός των Μπλαουγκράνα κλείνει σήμερα τα 44 του χρόνια.

Από το ξεκίνημα της σεζόν της σεζόν 2004-05 -όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Luis Enrique- μέχρι και τις 15 Μαΐου του 2014, στο τελευταίο του παιχνίδι με την μπλαουγκράνα φανέλα, ο Carles Puyol ​​​​​​ έφερε στο μπράτσο του το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Μπαρτσελόνα. Η πορεία του ωστόσο στην ομάδα-σύμβολο της Καταλονίας είχε ξεκινήσει αρκετά πιο νωρίς. 

Ο Carles Puyol θα είναι για πάντα ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα

Ο εμβληματικός αμυντικός, που κλείνει σήμερα τα 42, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και 6 χρόνια. Πάντοτε όμως, ακόμη και στις μέρες μας, μνημονεύεται από τους φίλους της Μπάρτσα σαν ένας θρύλος της ομάδας. Δικαιολογημένα. Ο Carles Puyol Saforcada εντάχθηκε στη La Masia το 1995, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του που ήθελαν να σπουδάσει και όχι να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Αφού άλλαξε αρκετές θέσεις, καθιερώθηκε στην άμυνα, αρχικά ως δεξί μπακ και έπειτα στο κέντρο της.

Στην πορεία εξελίχθηκε όχι απλά σε βασικό συντελεστή της χρυσής ομάδας του Millennium αλλά -παρότι δεν είχε τη λάμψη των άλλων σταρ των ακαδημιών, δηλαδή του Xavi, του Iniesta ή του Messi- σε αφανή ηγέτη των Μπλαουγκράνα.

Η κοψιά του και το ταλέντο του συνηγορούσαν πως δύσκολα θα έπαιζε ποτέ στην Μπαρτσελόνα. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρούσε κάποιος επάνω του ήταν ασφαλώς το πλούσιο μαλλί του. Σταδιακά όμως άρχισε να πείθει ακόμη και τον πιο δύσπιστο με την αίσθηση του χώρου, την ικανότητα να διαβάζει τις φάσεις (ακριβώς όπως το πρότυπό του, ο Paolo Maldini), τα λυσσαλέα όσο και καθοριστικά τάκλιν και η αρχηγική του παρουσία σε κάθε έκφανση του παιχνιδιού της ομάδας και ειδικά στα ματς που πήγαιναν να στραβώσουν.

ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΓΙΟΛ 2
ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΓΙΟΛ 1

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι λόγοι, πολύ πιο μακριά από τους καθαρά αγωνιστικούς, για τους οποίους ο Carles Puyol θα θεωρείται για πάντα ένας από τους πιο θρυλικούς αρχηγούς της Μπαρτσελόνα. Αρχικά, το κομβικό καλοκαίρι του 2003: Η ομάδα βρισκόταν σε μία μεταβατική περίοδο και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στα γραφεία της έφτασε μία κάτι παραπάνω από δελεαστική πρόταση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον 25χρονο τότε αμυντικό.

Ο Puyol έμεινε στην Βαρκελώνη με πολύ λιγότερα χρήματα αλλά κυρίως πίστεψε στο πλάνο και το όραμα της νέας διοίκησης, με προπονητή τον Frank Rijkaard. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, ο τότε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης José Antonio Camacho προσπάθησε να πείσει τον Ronaldinho αλλά και τον Puyol να μετακομίσουν στην αιώνια αντίπαλο. Μία ακόμη άρνηση, πολύ πιο εμφατική από εκείνη στους Κόκκινους Διαβόλους, ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος, μαζί με τον κολλητό του Xavi, ήταν αυτός που μεταλαμπάδευσε την més que un club φιλοσοφία σε όλους τους μετέπειτα σταρ.

Έπειτα, το chivalry. Στον τελικό του Champions League στο Wembley, το 2011, η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 3-1 της Γιουνάιτεντ. Κατά τη διάρκεια της απονομής έδωσε το περιβραχιόνιο στον Eric Abidal που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και του επέτρεψε να σηκώσει εκείνος πρώτος την κούπα. Το 2013, εμπόδισε τον παγκίτη Alex Song να είναι ο πρώτος που θα αγγίξει το τρόπαιο του ισπανικού πρωταθλήματος, παρακινώντας και πάλι τον Abidal αλλά και τον προπονητή Tito Vilanova να το κάνουν. 

Ήταν επίσης εκείνος που έτριξε τα δόντια στους Dani Alves και Thiago Alcántara, όταν επιχείρησαν να πανηγυρίσουν επιδεικτικά ένα γκολ -το 7-0 εναντίον της Ράγιο Βαγιεκάνο- πίσω στο 2012 ή που απέτρεψε τον Gerard Pique να δώσει στο διαιτητή έναν αναπτήρα που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο, σε ένα El Clásico στο Μπερναμπέου.

Τέλος, είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε πως κατά τα 15 χρόνια της καριέρας του δεν φόρεσε άλλη φανέλα πέραν αυτής της Μπάρτσα, αποτελώντας και υπόδειγμα πίστης και αφοσίωσης προς το σύλλογο.

Ο Carles Puyol κατέκτησε στην καριέρα του μεταξύ άλλων 6 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Champions League καθώς και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Euro με την εθνική Ισπανίας.

Περισσότερο από κάθε άλλο όμως, αυτό που μένει είναι η εικόνα του αμυντικού με το νο.5 στη φανέλα που βούταγε δίχως δεύτερη σκέψη στη μάχη για να υπερασπιστεί την εστία της Μπάρτσα, που έβγαζε νεύρο και δεν δίσταζε να βάλει τις φωνές σε οποιαδήποτε πριμαντόνα παρέκκλινε από τις βασικές αρχές των Μπλαουγκράνα. Ένας αληθινός ηγέτης. 


Διάβασε ακόμη για τη θρυλική ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς, τον Franck Ribery που δεν τα παράτησε ποτέ, τα φαβορί του Euro 2021 και το αριστούργημα του Roberto Carlos.


Φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear