Το πρόβλημα με τον Russell Westbrook

Ο 30χρονος γκαρντ συναντά εκ νέου τον James Harden και όλοι αναρωτιούνται πόσες μπάλες θα χρειάζονται τη νέα σεζόν στο Χιούστον.

Η πιο πλούσια και συναρπαστική offseason του ΝΒΑ, που ουσιαστικά ξεκίνησε με τις βόμβες της πρώτης ημέρας της free agency, συνεχίζεται και σχεδόν καθημερινά καταγράφεται μία πολυσυζητημένη μετακίνηση ή κάποιο δαιδαλώδες trade. Τελευταίο, εκείνο που φέρνει τον Russell Westbrook στο Χιούστον και τον Chris Paul στην Οκλαχόμα - τουλάχιστον προς τα παρόν καθώς οι φήμες για νέα ανταλλαγή με πιθανότερο προορισμό το Μαϊάμι είναι κάτι παραπάνω από έντονες.

Το πρόβλημα με τον Russell Westbrook

Μετά από 11 σεζόν στους Thunder, ο 30χρονος πλέον γκαρντ και πρώην MVP του ΝΒΑ πηγαίνει στους Rockets, προκειμένου να συνθέσει ένα ακόμη mega δίδυμο με τον κάποτε συμπαίκτη του στην Οκλαχόμα James Harden. Πολλοί μίλησαν για σημαντική αναβάθμιση της ομάδας του Χιούστον και παράλληλα για πλήρη αποψίλωση της αντίστοιχης της Οκλαχόμα. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αρχικά, οι Oklahoma City Thunder, έπειτα και από την ανταλλαγή με τους Clippers για τον Paul George, έχουν εξασφαλίσει από ένα έως τρία draft picks πρώτου γύρου, από το 2021 μέχρι και το 2026, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία πενταετία μπορούν να επιλέξουν ό,τι καλύτερο επιθυμούν από το NCAA. Δεν το λες και αμελητέο για μία ομάδα που μπορεί να έχει αμφιλεγόμενο παρόν αλλά σίγουρα σπουδαίο μέλλον. 


O Russell Westbrook είναι μία πραγματική triple-double machine. Αυτό όμως ίσως και να είναι η αρχή του προβλήματος.


Έπειτα, ο ίδιος ο Russell Westbrook. Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν από τους πιο υποτιμημένους αθλητές στην ιστορία του ΝΒΑ και φυσικά για μία πραγματική triple-double machine. Αυτό όμως ίσως και να είναι η αρχή του προβλήματος συνδυαστικά με κάποιους άλλους παράγοντες. Η αδιάφορη έως αναιμική παρουσία των Thunder στα play-offs τα τελευταία χρόνια είναι ένας από αυτούς. Μόνο την τελευταία τριετία, ο Westbrook έπαιρνε κατά μέσο όρο 30,4, 26,8 και 22,2 προσπάθειες/παιχνίδι, με τα ποσοστά του να μην αγγίζουν καν το 40%. Γενικότερα, τα ποσοστά του έχουν πέσει δραματικά μετά την MVP season του (2016) αλλά αυτό καθόλου δεν τον πτόησε ώστε να συνεχίσει να επιτίθεται μανιασμένα στο αντίπαλο καλάθι, αδιαφορώντας πολύ συχνά για το πού βρίσκονται οι συμπαίκτες του.

ΡΑΣΕΛ ΓΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ 2

Το hero ball του οδηγούσε σε τρομερά κακές επιλογές σουτ, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον εκάστοτε συμπαίκτη του στον οποίο κατέληγε, συνήθως κατά τύχη και με ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της επίθεσης, η μπάλα. Όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν αν το Χιούστον θέλει να έχει ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών του αλλά και λόγω του γεγονότος πως ο παρτενέρ του στην περιφέρεια των Rockets θα είναι ένας αντιστοίχου αντιλήψεως παίκτης. 

Μετά έρχεται η ξεκάθαρα αγωνιστική ασυμφωνία με τον coach Billy Donovan, που έχει κατηγορηθεί ότι ποτέ δεν καθοδήγησε ορθά τόσο τον Westbrook όσο και τον Durant. Πολύ συχνά, οι δύο παίκτες έδειχναν να μην έχουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσα στο γήπεδο, κάτι που σίγουρα συγκαταλέγεται στις ευθύνες του προπονητή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό θα αλλάξει με τον Mike D'Antoni. Θεωρείται, με μία πρώτη ανάγνωση, δύσκολο. 

Παράλληλα με το ταλέντο του Westbrook καθώς και τις ιδιόρρυθμες ενδυματολογικές του επιλογές, οι Rockets φορτώνονται και το συμβόλαιό του: Ο παίκτης θα λάβει από 38 έως 47 εκατ. δολάρια για κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα καταλάβει ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του salary cap της ομάδας. 

ΡΑΣΕΛ ΓΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ 1

To solo έχει πεθάνει, ακόμη και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και το παράδειγμα του Kawhi Leonard είναι η πιο πειστική απόδειξη. Ο 28χρονος φόργουορντ κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τους Toronto Raptors, όντας καθοριστικός καθόλη τη διάρκεια των play-offs, χωρίς όμως να γίνεται παρεμβατικός στο παιχνίδι των συμπαικτών του. Αντιθέτως, με την παρουσία του και στις δύο άκρες του γηπέδου, τους βελτίωνε και τους καθοδηγούσε με ορθό τρόπο. Κυρίως όμως, έχοντας περάσει 6 σεζόν στο πλευρό του Gregg Popovich στο Σαν Αντόνιο, έμαθε με τον καλύτερο τρόπο πώς να χρησιμοποιεί να χαρίσματά του μέσα σε ένα σωστά δομημένο πλαίσιο ομάδας. Κοινώς, ότι το μπάσκετ είναι ομαδικό και όχι ατομικό σπορ. Κάτι που τόσο ο Westbrook, όσο και ο Harden, μάλλον δεν θα αντιληφθούν ποτέ. 


Διάβασε ακόμη για τους Los Angeles Lakers που επιτέλους σοβάρεψαν και για το τέλος εποχής του Tony Parker.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος