Qualita Unica, όταν ο καφές συναντά την επιστήμη

Μια νέα, ιδιαίτερη πρόταση στον χώρο του specialty καφέ από την ΑΒΕΚ Βεκράκος.

Γράφει: Esquire Editors 24 Φεβρουαρίου 2023

Με έμφαση στις αρχές του δίκαιου εμπορίου (fair trade) και της αειφορίας, το project Qualita Unica της ΑΒΕΚ Βεκράκος παρουσίασε στο Ζάππειο, από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, το concept Fair Specialty Coffees, μια επιστημονική προσέγγιση στην ηθική πλευρά του καφέ.

Το concept Fair Specialty Coffees είναι ένα συνεχές ταξίδι στον κόσμο του καφέ. Μικρές φάρμες και γαστρονομικοί θησαυροί θα έρχονται στη συλλογή, σε όλη την διάρκεια του χρόνου, σε μικρές ποσότητες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μιας αδιάκοπης γευστικής εναλλαγής για τον πελάτη. Κατά διαστήματα, η οργανοληπτική ομάδα της QU -με ιδιαίτερες συνεργασίες- θα προτείνει και συνταγές έκπληξη, αφού οι συνδυασμοί των ποικιλιών καφέ είναι η ειδικότητα της Qualita Unica.

Qualita Unica, όταν ο καφές συναντά την επιστήμη

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πρόταση, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη βιωσιμότητα και στον μικρής κλίμακας, τοπικής παραγωγής καφέ, που έχει ως βάση τον ηθικό τρόπο παρασκευής.

"Βλέπουμε με δίκαιη ματιά την αγορά του καφέ", αναφέρει ο Βασίλης Αρνάκης, Managing Director της ABEK Βεκράκος, η οποία αποτελεί -εδώ και 26 χρόνια- τον επίσημο αντιπρόσωπο του espresso Hausbrandt στην Ελλάδα.

Η Qualita Unica, έχοντας ως οδηγό την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο), ώστε ο καφές να αποδίδει στο μέγιστο τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες, δημιουργεί tailor made blends.

ΑΒΕΚ

Επικεφαλής αυτής της διαδικασίας είναι η υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου και R&D χημικός Δρ. Εύη Βάρκα, η οποία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ζάππειο, παρουσίασε μέρος των αποτελεσμάτων των ερευνών τους, με ενδιαφέροντα βίντεο. Από τα στάδια φρύξης (καβουρδίσματος) του καφέ και τους θερμοδυναμικούς μηχανισμούς, μέχρι τις ερμηνείες των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των ροφημάτων καφέ, αλλά και τα κινητικά μοντέλα της απαέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα από τις κυψελίδες των φρυγμένων κόκκων καφέ.

Η Qualita Unica, συνεργάζεται αδιάλειπτα με το Χημικό τμήμα του ΑΠΘ, το οποίο με τη βοήθεια εξειδικευμένων αναλυτικών τεχνικών, δημιουργούν πρωτόκολλα ικανά όχι μόνο να προσδιορίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα των τελικών προϊόντων, αλλά και τις παραμέτρους για ένα σταθερό αποτέλεσμα.

ΑΒΕΚ

Και όλα αυτά γιατί ο καφές πέρα από τέχνη είναι και επιστήμη.

Το project Qualita Unica

Το εργοστάσιο του project Qualita Unica, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015. Για 1,5 περίπου χρόνο η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση.

Σήμερα είναι διαθέσιμο πλήθος συνταγών (περισσότερες από 14 είναι ενεργές στην αγορά σήμερα) αποκλειστικά από ποικιλίες arabica, που δίνουν τη δυνατότητα και στον πιο απαιτητικό πελάτη να βρει αυτό που χρειάζεται για την επιχείρησή του.

Εκτός από την υψηλή ποιότητα του καφέ, η εταιρεία επένδυσε στην αρχιτεκτονική της κούπας, με στόχο όχι μόνο τον άρτιο σχεδιασμό αλλά το ιδανικό περιβάλλον ώστε τα αρώματα του espresso να μπορούν να γυρίσουν και να αναδυθούν.

ΑΒΕΚ

Οι χαρακτηριστικές κούπες της Qualita Unica σχηματίζουν τα αρχικά του project (QU) και σχεδιάστηκαν για να αγκαλιάζονται από την παλάμη και να έρχονται σε επαφή με το σώμα μας σε τέτοιο σημείο ώστε η όσφρηση να συμμετέχει στην απόλαυση που χαρίζει η κατανάλωση του καφέ.

Ο σχεδιασμός των εντυπωσιακών installations της έκθεσης ανήκει στο design group της Beetroot, σταθερό συνεργάτη του Project Qualita Unica.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Napul’è όπως λέμε Italiano Vero

Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας