Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια BBQ ribs

Τα απόλυτα χοιρινά παϊδάκια, ακριβώς όπως θα τα έτρωγες από τους masters του είδους, στο Όστιν του Τέξας.

Τρυφερά, ελαφρώς πικάντικα, εξόχως καπνιστά και με κρέας που λιώνει στο στόμα αφού προηγουμένως έχει ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες σου κατά την πρώτη του επαφή με τη σχάρα. Σε κάθε σπιτικό μπάρμπεκιου πρέπει να υπάρχουν χοιρινά παϊδάκια, πλαισιωμένα με την χαρακτηριστική σάλτσα. Ακολουθούν κάποια βήματα ώστε να τα περιποιηθείς δεόντως.

Το κρέας

Μιλάμε ασφαλώς για χοιρινά παϊδάκια και όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι θα πρέπει να προμηθευτείς το καλύτερο δυνατό κρέας σε θέμα ποιότητας. Ζήτα από τον χασάπη να μην στα διαχωρίσει εντελώς -ειδικά αν πρόκειται να τα φτιάξεις στο φούρνο- και φρόντισε να έχουν κοπεί μόνο μεταξύ των νευρώσεων (για καλύτερο έλεγχο κατά το ψήσιμο). Υπολόγισε τουλάχιστον 4-5 κομμάτια ανά άτομο. 

Το seasoning

Ένα από τα μυστικά για άψογα BBQ ribs είναι το "στεγνό μασάζ" - που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη βήματα ώστε το κρέας να αποκτήσει την επιθυμητή γεύση και τις αρωματικές νότες που πρέπει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πασαλείψεις κάθε σημείο τους με ένα μείγμα που αποτελείται από καπνιστό αλάτι, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη και η μουστάρδα σε αντίστοιχη υφή είναι καλοδεχούμενα σαν έξτρα συστατικά. Για να αποφύγεις την ταλαιπωρία με τις σκόνες, βάλτε το μείγμα μαζί με το κρέας μέσα σε σακουλάκια, και, αφού ανακινήσεις καλά, άφησε το για ένα διάστημα 3-4 ωρών σε αυτά, φυσικά εντός ψυγείου.

Το ψήσιμο

Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία του "αρωματισμού" του κρέατος (και το αφήσεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείς να το τοποθετήσεις σε χαμηλή φωτιά στην ψησταριά. Αν επιλέξεις τη λύση του φούρνου, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 ώρες στους 120°C. Τα παϊδάκια, θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στη σχάρα από την πλευρά του οστού. Στη συνέχεια, κάλυψέ τα με λαδόκολλα και μαγείρεψε για ακόμη μία ώρα.

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια BBQ ribs

Η σάλτσα μπάρμπεκιου

Το άψογο φινάλε: Η στιγμή που μία πραγματικά λαχταριστή μπάρμπεκιου σάλτσα αγκαλιάζει το τρυφερό και καλοψημένο κρέας. Ευτυχώς, κυκλοφορούν αρκετές καλές επιλογές στο εμπόριο, με ετικέτες που υπάρχουν ακόμη και στο σούπερ μάρκετ. Η sauce πρέπει να απλωθεί προσεκτικά, ιδανικά με τη χρήση πινέλου, ώστε να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Να θυμάσαι πάντοτε ότι θα χρειαστούν αρκετές χαρτοπετσέτες για να καθαρίσεις τα δάχτυλά σου. Αλλά κάτι τέτοιο, πάντοτε αξίζει τον κόπο.


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ Pho, την τέλεια και πιο τραγανή πάπια και το περίφημο ramen του Momofuku.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα