
Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια BBQ ribs
Τα απόλυτα χοιρινά παϊδάκια, ακριβώς όπως θα τα έτρωγες από τους masters του είδους, στο Όστιν του Τέξας.
Τρυφερά, ελαφρώς πικάντικα, εξόχως καπνιστά και με κρέας που λιώνει στο στόμα αφού προηγουμένως έχει ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες σου κατά την πρώτη του επαφή με τη σχάρα. Σε κάθε σπιτικό μπάρμπεκιου πρέπει να υπάρχουν χοιρινά παϊδάκια, πλαισιωμένα με την χαρακτηριστική σάλτσα. Ακολουθούν κάποια βήματα ώστε να τα περιποιηθείς δεόντως.
Το κρέας
Μιλάμε ασφαλώς για χοιρινά παϊδάκια και όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι θα πρέπει να προμηθευτείς το καλύτερο δυνατό κρέας σε θέμα ποιότητας. Ζήτα από τον χασάπη να μην στα διαχωρίσει εντελώς -ειδικά αν πρόκειται να τα φτιάξεις στο φούρνο- και φρόντισε να έχουν κοπεί μόνο μεταξύ των νευρώσεων (για καλύτερο έλεγχο κατά το ψήσιμο). Υπολόγισε τουλάχιστον 4-5 κομμάτια ανά άτομο.
Το seasoning
Ένα από τα μυστικά για άψογα BBQ ribs είναι το "στεγνό μασάζ" - που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη βήματα ώστε το κρέας να αποκτήσει την επιθυμητή γεύση και τις αρωματικές νότες που πρέπει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πασαλείψεις κάθε σημείο τους με ένα μείγμα που αποτελείται από καπνιστό αλάτι, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη και η μουστάρδα σε αντίστοιχη υφή είναι καλοδεχούμενα σαν έξτρα συστατικά. Για να αποφύγεις την ταλαιπωρία με τις σκόνες, βάλτε το μείγμα μαζί με το κρέας μέσα σε σακουλάκια, και, αφού ανακινήσεις καλά, άφησε το για ένα διάστημα 3-4 ωρών σε αυτά, φυσικά εντός ψυγείου.
Το ψήσιμο
Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία του "αρωματισμού" του κρέατος (και το αφήσεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείς να το τοποθετήσεις σε χαμηλή φωτιά στην ψησταριά. Αν επιλέξεις τη λύση του φούρνου, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 ώρες στους 120°C. Τα παϊδάκια, θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στη σχάρα από την πλευρά του οστού. Στη συνέχεια, κάλυψέ τα με λαδόκολλα και μαγείρεψε για ακόμη μία ώρα.

Η σάλτσα μπάρμπεκιου
Το άψογο φινάλε: Η στιγμή που μία πραγματικά λαχταριστή μπάρμπεκιου σάλτσα αγκαλιάζει το τρυφερό και καλοψημένο κρέας. Ευτυχώς, κυκλοφορούν αρκετές καλές επιλογές στο εμπόριο, με ετικέτες που υπάρχουν ακόμη και στο σούπερ μάρκετ. Η sauce πρέπει να απλωθεί προσεκτικά, ιδανικά με τη χρήση πινέλου, ώστε να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Να θυμάσαι πάντοτε ότι θα χρειαστούν αρκετές χαρτοπετσέτες για να καθαρίσεις τα δάχτυλά σου. Αλλά κάτι τέτοιο, πάντοτε αξίζει τον κόπο.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ Pho, την τέλεια και πιο τραγανή πάπια και το περίφημο ramen του Momofuku.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Delifish by Trizoni στην ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο
Η Αγορά Μοδιάνο υποδέχεται το νέο concept store στην new age ψαροφαγία: το πολυαναμενόμενο Delifish.
Διπλή βράβευση για την Kayak στα Great Taste Awards 2023
Οι δύο επετειακές γεύσεις της Kayak που διακρίθηκαν στα Great Taste Awards 2023.
Απολαμβάνοντας τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας σε ειδική τιμή στις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2023
Τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας μας καλούν σε μία μεγάλη γευστική γιορτή.
Χρυσοί Σκούφοι 2023 | Τα πρόσωπα που έδωσαν το 'παρών'
Την επετειακή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους άτομα από τον καλλιτεχνικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.
Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων 2023
Δες τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία".
Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής
Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αναβιώσει η παραδοσιακή αστική ταβέρνα από τα 50s και μετά, τότε στο Κουκάκι θα λάβεις πειστικά νόστιμες απαντήσεις.
Γραφει Μπαμπης Δουκας