Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια BBQ ribs

Τα απόλυτα χοιρινά παϊδάκια, ακριβώς όπως θα τα έτρωγες από τους masters του είδους, στο Όστιν του Τέξας.

Τρυφερά, ελαφρώς πικάντικα, εξόχως καπνιστά και με κρέας που λιώνει στο στόμα αφού προηγουμένως έχει ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες σου κατά την πρώτη του επαφή με τη σχάρα. Σε κάθε σπιτικό μπάρμπεκιου πρέπει να υπάρχουν χοιρινά παϊδάκια, πλαισιωμένα με την χαρακτηριστική σάλτσα. Ακολουθούν κάποια βήματα ώστε να τα περιποιηθείς δεόντως.

Το κρέας

Μιλάμε ασφαλώς για χοιρινά παϊδάκια και όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι θα πρέπει να προμηθευτείς το καλύτερο δυνατό κρέας σε θέμα ποιότητας. Ζήτα από τον χασάπη να μην στα διαχωρίσει εντελώς -ειδικά αν πρόκειται να τα φτιάξεις στο φούρνο- και φρόντισε να έχουν κοπεί μόνο μεταξύ των νευρώσεων (για καλύτερο έλεγχο κατά το ψήσιμο). Υπολόγισε τουλάχιστον 4-5 κομμάτια ανά άτομο. 

Το seasoning

Ένα από τα μυστικά για άψογα BBQ ribs είναι το "στεγνό μασάζ" - που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη βήματα ώστε το κρέας να αποκτήσει την επιθυμητή γεύση και τις αρωματικές νότες που πρέπει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πασαλείψεις κάθε σημείο τους με ένα μείγμα που αποτελείται από καπνιστό αλάτι, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη και η μουστάρδα σε αντίστοιχη υφή είναι καλοδεχούμενα σαν έξτρα συστατικά. Για να αποφύγεις την ταλαιπωρία με τις σκόνες, βάλτε το μείγμα μαζί με το κρέας μέσα σε σακουλάκια, και, αφού ανακινήσεις καλά, άφησε το για ένα διάστημα 3-4 ωρών σε αυτά, φυσικά εντός ψυγείου.

Το ψήσιμο

Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία του "αρωματισμού" του κρέατος (και το αφήσεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείς να το τοποθετήσεις σε χαμηλή φωτιά στην ψησταριά. Αν επιλέξεις τη λύση του φούρνου, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 ώρες στους 120°C. Τα παϊδάκια, θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στη σχάρα από την πλευρά του οστού. Στη συνέχεια, κάλυψέ τα με λαδόκολλα και μαγείρεψε για ακόμη μία ώρα.

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια BBQ ribs

Η σάλτσα μπάρμπεκιου

Το άψογο φινάλε: Η στιγμή που μία πραγματικά λαχταριστή μπάρμπεκιου σάλτσα αγκαλιάζει το τρυφερό και καλοψημένο κρέας. Ευτυχώς, κυκλοφορούν αρκετές καλές επιλογές στο εμπόριο, με ετικέτες που υπάρχουν ακόμη και στο σούπερ μάρκετ. Η sauce πρέπει να απλωθεί προσεκτικά, ιδανικά με τη χρήση πινέλου, ώστε να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Να θυμάσαι πάντοτε ότι θα χρειαστούν αρκετές χαρτοπετσέτες για να καθαρίσεις τα δάχτυλά σου. Αλλά κάτι τέτοιο, πάντοτε αξίζει τον κόπο.


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ Pho, την τέλεια και πιο τραγανή πάπια και το περίφημο ramen του Momofuku.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος