Από το fine dining στα σάντουιτς

Η πανδημία του κορονοϊού, πέρα από προβλήματα, έδωσε τροφή για σκέψη σε χιλιάδες σεφ και restaurateurs σχετικά με το πού πάει ο κόσμος της γεύσης.

Όταν ο κορονοϊός είχε ξεκινήσει να κάνει την εμφάνισή του, τον Δεκέμβριο του 2019, στην Ουχάν της Κίνας, ξεκίνησαν να χτυπούν κάποια καμπανάκια στις υγειονομικές αρχές σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Κανείς όμως -τότε- δεν περίμενε πως όλο αυτό θα εξελιχθεί σε πανδημία που, μοιραία, θα επηρέαζε και θα εξακολουθεί να επηρεάζει για αρκετό από ό,τι φαίνεται καιρό σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής. Ο κόσμος της εστίασης ήταν ασφαλώς ένας από εκείνους που γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας

Μετά τα αρχικά lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν, δεν ήταν λίγα τα εστιατόρια και τα μπαρ που έβαλαν οριστικά λουκέτο. Οι εναπομείναντες, ακόμη και από τον κόσμο του fine dining, φαίνεται να ψάχνουν ακόμη και τώρα τον δρόμο στον οποίο θα πορευθούν, προκειμένου αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Πριν τον περασμένο Μάρτιο -μήνας κατά τον οποίο έγιναν τα lockdowns στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου- πολλά high end εστιατόρια σέρβιραν πιάτα όπως φύκια μαριναρισμένα σε ξύδι ψαριού με μπισκότο από συκώτι πάπιας και σορμπέ από πευκοβελόνες. Το πιάτο υπήρχε στο μενού του Michelinάτου Birdsong στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά την πανδημία, το ίδιο εστιατόριο εγκαινίασε μία υπηρεσία με delivery και take away με ένα μενού που περιελάμβανε σάντουιτς με τηγανητό κοτόπουλο.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η περίπτωση του Noma. Το φημισμένο και βραβευμένο εστιατόριο του Rene Redzepi στην Κοπεγχάγη άρχισε να υποδέχεται και πάλι το κοινό από τα τέλη του προηγούμενου Μαΐου. Το concept του το ήθελε να σερβίρει μόνο στον εξωτερικό του χώρο, όπου στήθηκε ένα υπαίθριο wine bar και το μενού περιελάμβανε επιλεγμένες ετικέτες κρασιού καθώς και δύο burgers, το Noma cheeseburger και το Noma veggie burger. Πρόσφατα βέβαια, το περίφημο δανέζικο εστιατόριο παρουσίασε τη νέα του κάρτα για τη φθινοπωρινή σεζόν, που το επαναφέρει στα γνώριμα standards του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*** OUR BURGER BAR IS NOW CLOSED *** We’re in our final weekend for the noma wine bar, which also means only three more days to enjoy a burger with us! We’ve been overwhelmed with the response to our classic cheeseburger; but it’s our vegetarian burger that’s been the surprise hit. We make ours from a base of cooked quinoa that’s then inoculated with tempeh spores and fermented for nearly 30 hours. The finishing move is the glaze: yeast garum mixed with 20% fava bean shoyu and smoked vegan butter, all of which creates a nice caramelised glaze. It’s the perfect umami flavor you enjoy in a beef burger…without the beef. You can read about it more detail over in @nomaferments. #brugdinby

A post shared by noma (@nomacph) on

Δεν ήταν τα μόνα εστιατόρια που, παροδικά, διαφοροποίησαν τη γαστρονομική τους αντίληψη. Και υπάρχουν λόγοι που επιλέχθηκαν τα σάντουιτς ως το "φαγητό της επόμενης ημέρας". Πολύ απλοί μάλιστα: Είναι portable φαγητό, προσιτό και γνώριμο σε όλους και συνήθως εξαιρετικά οικονομικό. Είναι ένα τέλειο προϊόν για να φαγωθεί εκτός εστιατορίου, στο χέρι ή στην ασφάλεια του σπιτιού σου. 

Μη βιαστείς να πεις πως το fine dining πέθανε. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αντιθέτως, προσαρμόζεται και αλλάζει, μαζί με τις αντιλήψεις για το τι θα πρέπει να θεωρείται ως τέτοιο. Πάρε για παράδειγμα τα προαναφερθέντα σάντουιτς. Οι σεφ έβαλαν όλη τους την τέχνη σε αυτά. Άλλαξε όμως ο τρόπος έκφρασής τους. Μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ πιο απλό και εύκολο στην αντίληψη του καθενός, ειδικά αν μιλάμε για την ευρεία μάζα καταναλωτών που δεν διαθέτει γαστρονομική αντίληψη σε ανώτατο επίπεδο ή που πολύ απλά βλέπει το φαγητό ως μία ανάγκη. Το fine dining μπορεί να χωρέσει ανάμεσα σε δύο φέτες καλοφρυγανισμένου ψωμιού, προτού επανέλθει σε υφές, τεχνικές και εντυπωσιακές παρουσιάσεις. Ή σε κάτι άλλο, εξίσου ενδιαφέρον και νόστιμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα