"Mπορείς να διαπιστώσεις πόσο διασκεδαστική είναι μία πόλη, αν υπάρχει ένα εστιατόριο του Nobu σε αυτήν" είχε πει κάποτε η Μαντόνα σχετικά με την εστιατορική αυτοκρατορία που ο Nobu Matsuhisa έχτισε σε κάθε γωνιά του κόσμου, σημαδεύοντας μία ολόκληρη εποχή του πλανήτη Γεύση. Σήμερα, στα 73 του πια χρόνια, ο Ιάπωνας σεφ και restaurateur συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο, όχι απαραίτητα για να δικαιώσει τη βασίλισσα της pop, αλλά -κυρίως- γιατί το φαγητό και η μαγειρική είναι η ίδια του η ζωή. Μιλά για όλα τα παραπάνω στον Μπάμπη Δούκα, που τον συνάντησαν στο "Matsuhisa Athens" στο πλαίσιο του Nobu Food Festival. 

Όταν ο Nobu συνάντησε το πεπρωμένο του

"Ξέρεις, όταν ήμουν μικρός, πολύ μικρός, θυμάμαι κάθε πρωί την μητέρα και τη γιαγιά μου να μαγειρεύουν, στη Σαϊτάμα. Οι ήχοι, οι μυρωδιές και η διαδικασία με γοήτευε" αναφέρει ο ίδιος για τις πρώτες εικόνες που έχει σχετικά με το φαγητό, τονίζοντας μετέπειτα το κομβικό σημείο που έπεισε και τον ίδιο να ασχοληθεί, σοβαρότερα πια, με την κουζίνα.

> Διάβασε ακόμη: Τα πιάτα που καθόρισαν τον Nobu Matsuhisa

"Κάποια στιγμή, στην εφηβεία μου και αφού ο πατέρας μου είχε φύγει πια από τη ζωή, πήγαμε με τον μεγαλύτερο αδερφό μου σε ένα εστιατόριο που έφτιαχνε σούσι. Η ενέργεια, το πάθος και η ζωντάνια που υπήρχε στο μέρος, μαζί με τη μυρωδιά του φρέσκου ψαριού αλλά και τη χαρά στα πρόσωπα αυτών που δοκίμαζαν τα πιάτα, με ενθουσίασαν. Τότε κατάλαβα πως αυτό θέλω να κάνω: Να γίνω μάγειρας και να φτιάχνω σούσι".

Από τα 17 του χρόνια, όταν και μπήκε για πρώτη φορά σε επαγγελματική κουζίνα σε ένα εστιατόριο του Σιντζούκου, στο Τόκιο, ξεκίνησε να περιπλανάται στον κόσμου, δίχως να κοιτάξει στιγμή πίσω. Λίμα, Αλάσκα, Λος Άντζελες.

> Διάβασε ακόμη: Η καραντίνα ενός κορυφαίου Έλληνα sushi chef

Αν η πρωτεύουσα του Περού ήταν αυτή που του έδωσε την έμπνευση να ενσωματώσει νέα, πρωτότυπα υλικά στην κλασική ιαπωνική κουζίνα, η πόλη της Καλιφόρνια -στην οποία βρέθηκε στα 28 του- αποτέλεσε το ιδανικότερο γήπεδο για να παίξει. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε και έγινε γνωστό το δικό του, μοναδικό στυλ, που αποτέλεσε μάλιστα και έναν από τους πυλώνες της νόστιμης αυτοκρατορίας του.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr