Dabiz Muñoz: Ο καλύτερος σεφ του κόσμου είναι ένας προβοκάτορας της γεύσης

Ο 42χρονος Ισπανός βρέθηκε ξανά στην κορυφή της λίστας των 'The Best Chef Awards'. Όχι τυχαία.

Αρκεί να περάσει κανείς μία 'διαδικτυακή' βόλτα από το σάιτ του "DiverXO" για να πάρει μία γεύση τόσο για την προσωπικότητα όσο και για το γαστρονομικό υπόβαθρο του David (ή Dabiz αν προτιμάς) Muñoz. Κι αυτό γιατί στο ιντερνετικό σπίτι του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου της Μαδρίτης -και νο.4 στην πιο πρόσφατη λίστα των 'The World's 50 Best Restaurants'- αντικατοπτρίζεται πλήρως η μοναδική εικόνα του Muñoz και της προσωπικότητάς του, καθώς και η τάση του να καταρρίπτει στερεότυπα όσον αφορά τα πρότυπα της υψηλής κουζίνας. Παίρνεις ρε παιδί μου μία γεύση για το γαστρονομικό του σύμπαν, χωρίς πολλά-πολλά.

Ο 42χρονος Μαδριλένος προφήτης της γεύσης, πριν λίγες ημέρες, αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερος σεφ του πλανήτη από τον έγκριτο θεσμό "The Best Chef Awards".

Το προφίλ

Ο David Muñoz Rosillo γεννήθηκε στην Μαδρίτη στις 15 Ιανουαρίου 1980 και από πολύ μικρός είχε καταλήξει στο τι θέλει να κάνει στη ζωή του: Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς του τον πήγαν για φαγητό στο εστιατόριο 'Viridiana' του Abraham Garcia. Ο έφηβος Muñoz ενθουσιάστηκε από τη μυσταγωγική διαδικασία και τα όσα δοκίμασε εκεί αλλά και από τον chef patron Garcia.

Τόσο, που έβαλε σκοπό της ζωής του να κάταφέρει κάτι αντίστοιχο. Και το πέτυχε. Βλέπεις, οι γονείς του, του είχαν αποκλείσει εξαρχής την άλλη εναλλακτική επαγγελματικής (;) ενασχόλησης: Ο μικρός Dabiz ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστας (παρότι έπαιζε και ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης) αλλά το ύψος του σίγουρα δεν θα του επέτρεπε κάτι τέτοιο, ενώ και ο πατέρας με την μητέρα του δεν ήταν ακριβώς σύμφωνοι με αυτό. Ok, δεν του βγήκε αλλά σίγουρα η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη.  

Ο κόσμος της γεύσης αποτέλεσε μονόδρομο, με τον Muñoz να γράφεται αμέσως σε σχολή μαγειρικής, την ίδια στιγμή που -πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια- έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε κουζίνες εστιατορίων. Σχολή το πρωί, βοηθός βοηθού μάγειρα το βράδυ. Στο repeat. 

> Διάβασε ακόμη: Όσα έμαθε η ζωή στον Jason Atherton

Ο ίδιος μιλώντας παλαιότερα στους New York Times υποστηρίζει πως δε θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη του απόπειρα για υψηλή γαστρονομία, με το δικό του πάντοτε ύφος: Ήταν ένα καταστροφικό κέικ από φύκια και καλαμάρι, που είχε ψηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Ευτυχώς για τον ίδιο δεν το επιχείρησε στην κουζίνα του 'Viridiana' όπου πέρασε ένα διάστημα κατά τα πρώιμα στάδια της εξέλιξής του ως μάγειρας.

Ο Abraham Garcia έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία του, καθώς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως με τον τρόπο του ήταν ένας Dabiz Muñoz, πριν τον Dabiz Muñoz. Σε κάθε πιάτο του έβαζε τις εμπειρίες που είχε αποκομίσει από ταξίδια, λογοτεχνία, φωτογραφία και τέχνη. "Ο David ήταν ξεκάθαρος για το τι ήθελε να κάνει. Ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσε να περάσει αδιάφορο και πάντοτε έδειχνε πως δεν έχει ταβάνι. Ήρθε σε εμάς στα 18 του και εργάστηκε τόσο σκληρά όσο ελάχιστοι. Θυμάμαι που ερχόταν πολύ πριν τη βάρδια και περνούσε ολόκληρα απόγεύματα για να πειραματιστεί με ντομάτες ή που τον έβρισκα στην κουζίνα το ξημέρωμα να επεξεργάζεται μανιτάρια" ανέφερε σε συνέντευξή του για τη συνύπαρξή τους ο Garcia.

Το επόμενο βήμα βρήκε τον Dabiz Muñoz εκτός Ισπανίας. Η εστιατορική σκηνή του Λονδίνου και κάποια από τα πιο δημοφιλή ασιατικά/fusion spots αυτής κέντρισαν το ενδιαφέρον του, επηρεάζοντας τη μετέπειτα φιλοσοφία του. Πέρασε από 'Nobu' και 'Hakkasan', προτού επαναπατριστεί και συστήσει σε όλους το 'DiverXO'.

Στο δημιουργικά χαοτικό σύμπαν 'DiverXO'

Η γαστρονομική αυθάδεια του Muñoz και η ακόμη αυθαδέστερη φαντασία του, η λατρεία του για τα ασιατικά twists συνδυαστικά με την ισπανική κουζίνα, οι προβοκατόρικες ιδέες μαζί με το ταλέντο και τις τεχνικές, οι τέκνο μουσικές προτιμήσεις και η αγάπη του για τη σύγχρονη τέχνη, βρήκαν όλα γήπεδο να ξεδιπλωθούν στο δικό του εστιατόριο, 'DiverXO', από το 2007.

 

Στα 33 του έγινε ένας από τους νεότερους σεφ με τρία αστέρια Michelin (που διατηρούνται έως σήμερα), κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κάθε μπουκιά, σε κάθε πιάτο.

"Ξέχνα όλες τις προκατασκευασμένες ιδέες σχετικά με το φαγητό. Εδώ θα ανακαλύψεις τον προσωπικό κόσμο του Dabiz Muñoz, ενός celebrity chef με εκπληκτική και πρωτοποριακή προσέγγιση στη μαγειρική. Καθαρός ηδονισμός!" είναι άλλωστε η τοποθέτηση του περίφημου γαστρονομικού οδηγού

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα της εστιατορικής Αθήνας γι' αυτή τη σεζόν

Η επιτυχία του Dabiz Muñoz ήρθε γρήγορα αλλά πατά σε σταθερές βάσεις. Έχει το δικό του στυλ από το οποίο δεν παρέκκλινε ποτέ, αντλώντας όλα τα στοιχεία που μπορούσε από τις μαγειρικές κουλτούρες της Άπω Ανατολής, της Σκανδιναβίας και, φυσικά, της Ισπανίας και βρίσκοντας την ιδανική φόρμουλα για να τις αναμίξει, σε ένα ευρύτερο global fun πλαίσιο και δίχως να κάνει το fusion, confusion. 

Από: Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας