
Όλα τα νέα της εστιατορικής Αθήνας γι' αυτή τη σεζόν
Οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το θερινό dessert σερβιρίστηκε και πλέον έφτασε η ώρα για το χειμερινό μενού στα (παλιά και κυρίως νέα) εστιατόρια της Αθήνας. Ακολουθούν όλες οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Φέτος παρατηρείται έντονη διάθεση για κινητικότητα που όμως έρχεται σχεδόν σε σύγκρουση με τις συνθήκες της γενικότερης πραγματικότητας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ιδέες, concepts και διάθεση υπάρχουν από πολλά και σημαντικά ονόματα της εστιατορικής σκηνής αλλά μαζί με αυτά παρατηρείται προβληματισμός και διστακτικότητα, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι με άποψη, ταλέντο, όραμα και πλάνο στήνουν μαγαζιά, διαφοροποιούν και εμπλουτίζουν γνωστά τραπέζια.
Οι νέες αφίξεις
Η γωνία Ουμπλιανής και Διοχάρους, στους πρόποδες των Ιλισίων, κουβαλά σημαντική γαστρονομική κληρονομιά (βλέπε το βραβευμένο πια με αστέρι Michelin "CTC" του Αλέξανδρου Τσιοτίνη). Το συγκεκριμένο μέρος θα αποκτήσει και πάλι γαστρονομική ζωή από τις αρχές Νοεμβρίου καθώς ο Δήμος Σαμουράκης ανοίγει το "Seeds".

Πρόκειται για ένα fine dining εστιατόριο, με φινετσάτο χώρο και walk-in kitchen, που θα υπηρετεί τη μοντέρνα κουζίνα και θα έχει βασικούς άξονες την καινοτόμο σκέψη και την περιέργεια. Η εποχικότητα και η ποιοτική πρώτη ύλη θα είναι οι πρωταγωνιστές στα τρία degu μενού (ένα 19 σταδίων, ένα 14 σταδίων και ένα vegetarian), με αρχική στόχευση να διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο.
Την παρθενική του εμφάνιση στην εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας θα κάνει και ο Μανώλης Παπουτσάκης. Μαζί με τον Φώτη Βαλλάτο, τον Πέρρυ Παναγιωτακόπουλο και τον καταξιωμένο βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρη Πλατανιά, ετοιμάζουν ένα high volume bar restaurant, στα σύνορα των Εξαρχείων με την Ομόνοια, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του τον Δεκέμβριο.
Ο σεφ Παπουτσάκης θα είναι εκείνος που θα έχει τη γευστική επιμέλεια, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πιάτα ελληνικής -σωστά πειραγμένης- κουζίνας ενώ θα υπάρξει μεγάλη έμφαση στο φυσικό κρασί, με ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα.
Ο chef patron του "Simul" Νίκος Θωμάς έχει στα σκαριά το μικρό του αδερφάκι, για το οποίο αναζητά χώρο αυτή την εποχή, στην ίδια πάντοτε γειτονιά. Πρόκειται για ένα υβριδικό γευστικό concept, που όπως χαριτολογώντας λέει ο ίδιος θα λειτουργεί ως "δορυφόρος" του "Simul". Παρεμπιπτόντως, στο τελευταίο "μαγειρεύεται" και το φρέσκο μενού του, που περνά το πάσο στα μέσα Οκτωβρίου.
Κάτι ζυμώνεται και στη Μεγάλη Βρετανία από τον Αστέριο Κουστούδη και την ομάδα του. Ο ολόφρεσκος in house φούρνος έχει κάνει καλή προθέρμανση εδώ και μερικές εβδομάδες και θα εξοπλίζει με αρτοποιήματα ολόκληρο το γευστικό σύμπαν του ξενοδοχείου, καθώς και το ατμοσφαιρικό "ATRIUM" του "Alexander’s Lounge", που αποκτά πια ιταλικό αέρα, ποντάροντας πολύ σε πίτσα, φοκάτσια, εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, και aperitivo. Ακούει στο όνομα "Il Giardino Segreto".

Το επιχειρηματικό δίδυμο Σπύρος Κερκύρας-Ηλίας Ανθίδης φέρνει ένα all day bar restaurant σε χώρο του "Belle Epoque Suites", στην Πραξιτέλους. Θα πρωτοσερβίρει μέσα στον Νοέμβριο και θα έχει έντονες ιταλικές επιρροές σε φαγητό (την κουζίνα θα αναλάβει ο Βασίλης Παύλος του "42") και ποτό, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο aperitivo ενώ θα διαθέτει και ένα prive κομμάτι για πιο προσωποποιημένο dining και events.
Ο Σπύρος Κερκύρας όμως δε σταματά εκεί, μαζί με τους αδερφούς Αλεξόπουλους και την Έφη Κωστάκη -μετά το "Monzu" και το "Hide & Seek"- ανοίγουν στα τέλη Οκτωβρίου μία γαστρο-ταβέρνα στο Ψυχικό, στο σημείο που στέγαζε κάποτε το "Mandaloun". Ο Γιάννης Λιόκας θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην κουζίνα, παρουσιάζοντας ελληνικές εμπνεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας.
> Διάβασε ακόμη: Ένα γαστρονομικό all star game στην Καλντέρα
Ενδιαφέροντα είναι τα νέα που αφορούν την ομάδα των πολύ επιτυχημένων "Lost Athens", "Noah", "Diego" και "Tyler’s". Ο αεικίνητος restaurateur Βασίλης Στεφανάκης και οι συνεργάτες του θα μας συστήσουν τον επόμενο μήνα το "νέο” "Lost": Το δημοφιλές εστιατόριο της Αρχελάου θα αλλάξει εξολοκλήρου πρόσωπο και concept, θα αξιοποιήσει περισσότερο κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, υιοθετώντας μία περισσότερο all day προσέγγιση και με την Έλενα Σαράντη πια στα ηνία της κουζίνας του.

Θα υπάρχει από νωρίς τμήμα bakery με σπιτικές πίτες, τάρτες και πρωινά, για να ακολουθηθεί από τις επιλογές του lunch και με μία no menu φιλοσοφία, στη λογική του ό,τι δε θα υπάρχουν standards στην κάρτα αλλά θα διαφοροποιούνται τακτικά - το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και στο dinner, με το "Lost" να στήνει κάτι σαν κυριακάτικο δείπνο, να ανάβει τα κεριά και να προσκαλεί τους επισκέπτες στα σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα μεγάλα τραπέζια του. Η προσήλωση στο (natural κυρίως) κρασί θα συνεχιστεί ενώ θα ενισχυθεί αισθητά και το κομμάτι του μπαρ από τον Βασίλη Νικήτα αλλά και εκείνο του καφέ.
Η συνέχεια στο Athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα