Όλα τα νέα της εστιατορικής Αθήνας γι' αυτή τη σεζόν

Οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Σεπτεμβρίου 2022

Το θερινό dessert σερβιρίστηκε και πλέον έφτασε η ώρα για το χειμερινό μενού στα (παλιά και κυρίως νέα) εστιατόρια της Αθήνας. Ακολουθούν όλες οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Φέτος παρατηρείται έντονη διάθεση για κινητικότητα που όμως έρχεται σχεδόν σε σύγκρουση με τις συνθήκες της γενικότερης πραγματικότητας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ιδέες, concepts και διάθεση υπάρχουν από πολλά και σημαντικά ονόματα της εστιατορικής σκηνής αλλά μαζί με αυτά παρατηρείται προβληματισμός και διστακτικότητα, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι με άποψη, ταλέντο, όραμα και πλάνο στήνουν μαγαζιά, διαφοροποιούν και εμπλουτίζουν γνωστά τραπέζια.

Οι νέες αφίξεις

Η γωνία Ουμπλιανής και Διοχάρους, στους πρόποδες των Ιλισίων, κουβαλά σημαντική γαστρονομική κληρονομιά (βλέπε το βραβευμένο πια με αστέρι Michelin "CTC" του Αλέξανδρου Τσιοτίνη). Το συγκεκριμένο μέρος θα αποκτήσει και πάλι γαστρονομική ζωή από τις αρχές Νοεμβρίου καθώς ο Δήμος Σαμουράκης ανοίγει το "Seeds".

Όλα τα νέα της εστιατορικής Αθήνας γι' αυτή τη σεζόν
Ο Δήμος Σαμουράκης

Πρόκειται για ένα fine dining εστιατόριο, με φινετσάτο χώρο και walk-in kitchen, που θα υπηρετεί τη μοντέρνα κουζίνα και θα έχει βασικούς άξονες την καινοτόμο σκέψη και την περιέργεια. Η εποχικότητα και η ποιοτική πρώτη ύλη θα είναι οι πρωταγωνιστές στα τρία degu μενού (ένα 19 σταδίων, ένα 14 σταδίων και ένα vegetarian), με αρχική στόχευση να διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο.

Την παρθενική του εμφάνιση στην εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας θα κάνει και ο Μανώλης Παπουτσάκης. Μαζί με τον Φώτη Βαλλάτο, τον Πέρρυ Παναγιωτακόπουλο και τον καταξιωμένο βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρη Πλατανιά, ετοιμάζουν ένα high volume bar restaurant, στα σύνορα των Εξαρχείων με την Ομόνοια, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του τον Δεκέμβριο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΧΑΡΟΥΠΙ Parallaxi Mag
Ο Μανώλης Παπουτσάκης

Ο σεφ Παπουτσάκης θα είναι εκείνος που θα έχει τη γευστική επιμέλεια, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πιάτα ελληνικής -σωστά πειραγμένης- κουζίνας ενώ θα υπάρξει μεγάλη έμφαση στο φυσικό κρασί, με ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα.

Ο chef patron του "Simul" Νίκος Θωμάς έχει στα σκαριά το μικρό του αδερφάκι, για το οποίο αναζητά χώρο αυτή την εποχή, στην ίδια πάντοτε γειτονιά. Πρόκειται για ένα υβριδικό γευστικό concept, που όπως χαριτολογώντας λέει ο ίδιος θα λειτουργεί ως "δορυφόρος" του "Simul". Παρεμπιπτόντως, στο τελευταίο "μαγειρεύεται" και το φρέσκο μενού του, που περνά το πάσο στα μέσα Οκτωβρίου.

Κάτι ζυμώνεται και στη Μεγάλη Βρετανία από τον Αστέριο Κουστούδη και την ομάδα του. Ο ολόφρεσκος in house φούρνος έχει κάνει καλή προθέρμανση εδώ και μερικές εβδομάδες και θα εξοπλίζει με αρτοποιήματα ολόκληρο το γευστικό σύμπαν του ξενοδοχείου, καθώς και το ατμοσφαιρικό "ATRIUM" του "Alexander’s Lounge", που αποκτά πια ιταλικό αέρα, ποντάροντας πολύ σε πίτσα, φοκάτσια, εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, και aperitivo. Ακούει στο όνομα "Il Giardino Segreto".

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γεύση από το "Il Giardino Segreto" της Μεγάλης Βρετανίας.

Το επιχειρηματικό δίδυμο Σπύρος Κερκύρας-Ηλίας Ανθίδης φέρνει ένα all day bar restaurant σε χώρο του "Belle Epoque Suites", στην Πραξιτέλους. Θα πρωτοσερβίρει μέσα στον Νοέμβριο και θα έχει έντονες ιταλικές επιρροές σε φαγητό (την κουζίνα θα αναλάβει ο Βασίλης Παύλος του "42") και ποτό, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο aperitivo ενώ θα διαθέτει και ένα prive κομμάτι για πιο προσωποποιημένο dining και events.

Ο Σπύρος Κερκύρας όμως δε σταματά εκεί, μαζί με τους αδερφούς Αλεξόπουλους και την Έφη Κωστάκη -μετά το "Monzu" και το "Hide & Seek"-  ανοίγουν στα τέλη Οκτωβρίου μία γαστρο-ταβέρνα στο Ψυχικό, στο σημείο που στέγαζε κάποτε το "Mandaloun". Ο Γιάννης Λιόκας θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην κουζίνα, παρουσιάζοντας ελληνικές εμπνεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας.

> Διάβασε ακόμη: Ένα γαστρονομικό all star game στην Καλντέρα

Ενδιαφέροντα είναι τα νέα που αφορούν την ομάδα των πολύ επιτυχημένων "Lost Athens", "Noah", "Diego" και "Tyler’s". Ο αεικίνητος restaurateur Βασίλης Στεφανάκης και οι συνεργάτες του θα μας συστήσουν τον επόμενο μήνα το "νέο” "Lost": Το δημοφιλές εστιατόριο της Αρχελάου θα αλλάξει εξολοκλήρου πρόσωπο και concept, θα αξιοποιήσει περισσότερο κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, υιοθετώντας μία περισσότερο all day προσέγγιση και με την Έλενα Σαράντη πια στα ηνία της κουζίνας του.

ΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ SIMUL 1
Ο Νίκος Θωμάς

Θα υπάρχει από νωρίς τμήμα bakery με σπιτικές πίτες, τάρτες και πρωινά, για να ακολουθηθεί από τις επιλογές του lunch και με μία no menu φιλοσοφία, στη λογική του ό,τι δε θα υπάρχουν standards στην κάρτα αλλά θα διαφοροποιούνται τακτικά - το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και στο dinner, με το "Lost" να στήνει κάτι σαν κυριακάτικο δείπνο, να ανάβει τα κεριά και να προσκαλεί τους επισκέπτες στα σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα μεγάλα τραπέζια του. Η προσήλωση στο (natural κυρίως) κρασί θα συνεχιστεί ενώ θα ενισχυθεί αισθητά και το κομμάτι του μπαρ από τον Βασίλη Νικήτα αλλά και εκείνο του καφέ.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας