O Ferran Adrià ανοίγει το elBulli1846 την άνοιξη

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο project του σπουδαίου Καταλανού σεφ.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Ιανουαρίου 2020

Από τη στιγμή του τελευταίου serving του εμβληματικού εστιατορίου elBulli -ένα fondue στις στις 30 Ιουλίου του 2011- ολόκληρος ο γαστρονομικός κόσμος περίμενε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ferran Adrià. Ο 57χρονος Καταλανός μάγιστρος της γεύσης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας για τον εν λόγω χώρο, απολύτως δικαιολογημένα. 

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, ο Adrià ανακοίνωσε και επίσημα τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και πειραματισμού για όλους εκείνους που αγαπούν το καλό φαγητό και ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου project του elBulli Foundation. "Πήρα την απόφαση να κλείσω το elBulli γιατί ξεπέρασε κάθε όριο που μπορούσε να πιάσει. Κάθε ταβάνι που μπορούσε να ακουμπήσει. Το elBulli δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος" είχε πει μεταξύ άλλων ο Adrià κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Ιούνιο του 2018. 

O Ferran Adrià ανοίγει το elBulli1846 την άνοιξη

Από τότε έχουν κυκλοφορήσει μπόλικες φήμες αλλά έχουν υπάρξει και αρκετές επίσημες πληροφορίες. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το περιβόητο όραμά του ετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά. Ακολουθούν λοιπόν όλα όσα είναι προς το παρόν γνωστά για το elBulli1846.

Τι ακριβώς είναι το elBulli1846;

Πρόκειται για μία ανακαινισμένη σάλα του elBulli, μαζί με κουζίνα και ερευνητικούς χώρους, την οποία θα "τρέχει" μία ομάδα 15-20 ατόμων. Παρότι θα δημιουργούνται πιάτα, δεν θα λειτουργεί σαν εστιατόριο για το κοινό. Στον ίδιο χώρο, ασφαλώς στην πόλη Ρόζες της βορειοανατολικής Ισπανίας (κοντά στη Χιρόνα) και το σημείο που λειτουργούσε το elBulli θα υπάρχει ακόμη μία εκθεσιακή έκταση που θα έχει το ρόλο του μουσείου και του εργαστηρίου γαστρονομίας. Το συνολικό μέγεθος θα ανέρχεται περίπου στα 16.000 τμ. 

Ποιοι θα εργάζονται στο elBulli 1846;

Μία ομάδα επαγγελματιών από διάφορα backgrounds που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη γαστρονομία: Από μάγειρες, δημοσιογράφους και διατροφολόγους μέχρι ακαδημαϊκούς και φωτογράφους - όλοι με μία κοινή αποστολή, να εξερευνήσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο της γεύσης και να μοιραστούν τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Φυσικά, ανά τακτά διαστήματα θα προσκαλούνται σε αυτό και κάποιοι εκ των κορυφαίων σεφ του πλανήτη καθώς και άνθρωποι από άλλα "παρακλάδια" της γεύσης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurante El Bulli Barcelona (@el_bulli_) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurante El Bulli Barcelona (@el_bulli_) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurante El Bulli Barcelona (@el_bulli_) on

Ποιος θα μπορεί να παρακολουθήσει τα προγράμματα του elBulli1846;

Θα υπάρχουν ανοιχτά καλέσματα για τους επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας, αναλόγως των θεματικών που θα αναλύονται κάθε φορά. Το πρώτο call τιτλοφορείται "Sapiens methodology" και σε αυτό θα συμμετέχουν 12 συνολικά άτομα εκτός των ομάδων του elBulli1846. Θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μισθό €1.700/μήνα.

Πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί;

Ο ίδιος ο Adrià, είχε αναφέρει ότι το elBulli1846 θα άνοιγε τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά αυτό μετατέθηκε για τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. 

ΦΕΡΑΝ ΑΝΤΡΙΑ 1

Διάβασε ακόμη για τον πρέσβη της ελληνικής κουζίνας του σήμερα Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, το παιδί-θαύμα της tiki κουζίνας Στάθη Χρηστίδη, τα αθηναϊκά εστιατόρια με Bib Gourmand και την ηθική προσέγγιση του ευαίσθητου θέματος foie gras.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας