
Το σάντουιτς-σύμβολο της Μαδρίτης
Το Bocadillo de Calamares είναι απλό και νόστιμο. Και αυτό αρκεί.
Ο όρος Bocadillo de Calamares σίγουρα ακούγεται πολύ πιο εντυπωσιακός συγκριτικά με 'σάντουιτς με καλαμάρι' αλλά επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται. Το εν λόγω έδεσμα αποτελεί το διασημότερο γρήγορο φαγητό της Μαδρίτης -ίσως περισσότερο από το ocido madrileño, τη flan και και τις patatas bravas- και εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το street food σύμβολο της ισπανικής πρωτεύουσας.
Ένα ιδιαίτερο σάντουιτς
Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, πιθανότατα να σκεφτείς "τι, αυτό ήταν;". Λογικό, καθώς αυτό που θα αντικρίσεις και θα πιάσεις στα χέρια σου θα είναι ένα λευκό ψωμάκι με παναρισμένα δαχτυλίδια καλαμαριού. Τρώγοντάς το, πιθανότατα θα αλλάξεις γνώμη.
Το μυστικό στο Bocadillo de Calamares είναι η απλότητα. Αρκεί ένα καλής ποιότητας ψωμί (συνήθως μπαγκέτα), εξίσου καλής ποιότητας καλαμάρι και μία ελαφριά και κρεμώδης aioli σος. Το σάντουιτς είναι γρήγορο, φθηνό και νόστιμο και ίσως αυτά να λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τα παραπάνω, δίνοντας έξτρα credits.
Όπως συμβαίνει σχεδόν με το street food σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι και στη Μαδρίτη πολλά μέρη συνηθίζουν να κακοποιούν το συγκεκριμένο σάντουιτς, συνήθως με κακής ποιότητας ψωμί και καλαμάρι-λάστιχο. Τα εγκλήματα απέναντι στα bocadillos μπορούν να είναι εξαιρετικά σκληρά - το διαπιστώνουμε και εδώ άλλωστε, με το σουβλάκι να είναι το θύμα.
Πώς θα το φτιάξεις
Σε κάθε περίπτωση, όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και πάλι και ο δρόμος σου σε βγάλει στη Μαδρίτη, οφείλεις να τιμήσεις ένα τέτοιο - αφού πρώτα κάνεις την έρευνά σου για το πού θα βρεις κάποιο πραγματικά καλό.
Αν πάλι ψήνεσαι να το φτιάξεις στο σπίτι, πρέπει να έχεις κατά νου μερικές βασικές κατευθύνσεις. Όπως οι παρακάτω:
- Προτίμησε να αγοράσεις ολόκληρο καλαμάρι και όχι τις έτοιμες ροδέλες.
- Καθάρισέ το και κόψε το προσεκτικά.
- Προτίμησε τις παχιές ροδέλες ώστε να τηγανιστεί καλύτερα και να μην στεγνώσει.
- Μπορείς να το μαρινάρεις αρχικά σε χυμό lime.
- Φτιάξε σπιτικό aioli με μπόλικο σκόρδο. Μπορείς να προσαρμόσεις και άλλα μπαχαρικά, υλικά και καρυκεύματα (πάπρικα, τσίλι, lime κ.α.).
Διάβασε ακόμη για γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ, το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας, την κορυφαία καυτερή σάλτσα του κόσμου και το επικό σουβλάκι του Μίμη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver
Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΣτο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις
Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.
Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza
Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.
Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας
Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςNaporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana
Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος
Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.
Γραφει Μπαμπης Δουκας