Food trends: Μία γεύση από το 2022

Τι, πώς και γιατί μας περιμένει στον πλανήτη Γεύση, το 2022.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Ιανουαρίου 2022

Το να επιχειρήσει κανείς να προβλέψει/συγκεντρώσει/κατηγοριοποιήσει τα food trends του άμεσου μέλλοντος είναι μία σχετικά εύκολη όσο και tricky δοκιμασία. Από τη μία, ο κόσμος της γεύσης και οι εντρεπρενέρ (με την καλή έννοια) αυτού έχουν δείξει την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί. Από την άλλη ζούμε σε μία εξαιρετικά ρευστή κατάσταση, στην οποία όλα μεταβάλλονται από τη μία στιγμή στην άλλη. 

Το Esquire προσπαθεί να καταγράψει όλα όσα θα δούμε προσεχώς στα πιάτα μας, στα αγαπημένα μας εστιατόρια και στον πλανήτη που ακούει στο όνομα Γεύση. 

Τα εστιατόρια θα είναι ανοιχτά λιγότερες ημέρες

"Νομίζω ότι θα δούμε πολύ λιγότερα εστιατόρια να είναι ανοιχτά επτά ημέρες την εβδομάδα και τα περισσότερα ίσως να λειτουργούν πέντε ή και τέσσερις νύχτες/εβδομάδα. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και στο ότι οι εστιάτορες θα επικεντρωθούν σε πιο 'ποιοτικές αποφάσεις ζωής' για τις ομάδες τους" είχε δηλώσει στο Food & Wine πριν λίγο καιρό η Melissa Perello, σεφ και ιδιοκτήτρια των φημισμένων Frances και Octavia, στο Σαν Φρανσίσκο. 

Food trends: Μία γεύση από το 2022

Η άποψή της είναι μόνο η μία πλευρά του ίδιου νομίσματος. Η άλλη; Πως πολλοί από τους ανθρώπους του κλάδου εξαντλήθηκαν ώστε να βρουν τρόπους επιβίωσης την τελευταία διετία και πλέον νιώθουν κάτι περισσότερο από κουρασμένοι, κυρίως πνευματικά. Η πανδημία συνεχίζεται και το 2022 θα είναι μία χρονιά-πρόκληση ώστε να αντιμετωπιστεί η αποδοχή του γεγονότος πως η Covid-19, η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα αποτελούν πλέον μία δύσκολη, νέα κανονικότητα για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τρώγονται τα NFTs;

Σε περίπτωση που δεν κατοικείς σε κάποια σπηλιά και έχεις επαφή με το ίντερνετ τους τελευταίους μήνες, θα έχεις αντιληφθεί πως το 2021 ήταν (και) η χρονιά των NFTs, κάτι που άλλωστε πιστοποιείται από το γεγονός πως αυτή αποτελεί και την πιο δημοφιλή λέξη του έτους που προσεχώς μας αφήνει. Ο τυφώνας της κρυπτο-τέχνης δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την γαστρονομική Υφήλιο. 

FOOD TRENDS 2022 - ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ NFTS

Ετοιμάσου λοιπόν για Negronis που ανακατεύονται με το δάχτυλο και πάπιες κονφί να βγαίνουν ιντερνετικά στο σφυρί και να πιάνουν αρκετές χιλιάδες Ευρώ, Δολάρια ή Κρυπτονομίσματα. Κοινή συνιστώσα; Ούτε θα πίνονται, ούτε θα τρώγονται. Απλά θα 'συλλέγονται' ώστε να πουληθούν αργότερα, ακόμη ακριβότερα.

Χαρούμενες Κουζίνες

Στο εξωτερικό ήδη παρατηρείται το φαινόμενο των Happy Kitchens ενώ ο Rene Redzepi αμέσως μετά τη βράβευση του Noma ως κορυφαίου εστιατορίου στον κόσμο, στα World's 50 Best Restaurants, είχε κάνει λόγο για βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε αυτό, ώστε να εξελιχθεί σε ένα μέρος που όλοι θα θέλουν να δουλεύουν.

Το να κρατάς το προσωπικό χαρούμενο λοιπόν θα είναι ένα στοίχημα για τους restaurateurs και τους σεφ στον κλάδο. Νέα μοντέλα λειτουργίας και πρωτοβουλίες θα εισαχθούν στην κουλτούρα της κουζίνας. Βασικά, ήδη συμβαίνει: Η βραβευμένη με τρία αστέρια Michelin Hélène Darroze παροτρύνει τους συνεργάτες της για επί τόπου θεραπευτικό μασάζ ενώ ο (κάτοχος ενός αστεριού Michelin) Teague Moriarty έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο επιμερισμού των κερδών του εστιατορίου του, Sons & Daughters, με το προσωπικό του.

Πιο λιτά και εύκολα μενού

Έχοντας μόλις και μετά βίας επιβιώσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως διάβασες και πιο πάνω, οι εστιάτορες θα μειώσουν τις δραστηριότητές τους, θα βελτιώσουν τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και θα εξορθολογήσουν το κόστος. Ως εκ τούτου, ίσως δούμε μενού με δημοφιλή μεν υπογραφή που όμως θα είναι πιο 'μαζεμένα', με πιάτα με λιγότερα υλικά που θα έχουν πάντως ποιότητα και τεχνικές.

Κάποιες ακόμη τάσεις του 2022

  • Τα low alcohol ποτά θα συνεχίσουν την άνθισή τους.
  • Τα λαχανικά θα μπαίνουν όλο και περισσότερο στα μενού, όπως ποτέ πριν στο παρελθόν.
  • Οι σπόροι θα γίνουν οι νέοι ξηροί καρποί.
  • Το comfort food θα γίνει ακόμη καλύτερο.
  • Θα υπάρξουν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ γνωστών σεφ και εστιατόρων.

Παραγωγοί, οι νέοι σταρ

Οι εποχές των σεφ-ροκ σταρ, τελειώσανε κύριοι. Ok, εδώ ίσως ήταν λίγο υπερβολικό το connotation με πρώην αθλητικό παράγοντα αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ. Περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί σεφ συνειδητοποίησαν τη σημασία της υποστήριξης των παραγωγών τους και τον κίνδυνο κατάρρευση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού χωρίς δράση.

FOOD TRENDS 2022 - ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Κάποιοι έφτιαξαν ακόμη και νέα προϊόντα για να τα πουλήσουν στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μηδενίσουν το food waste (ναι, η Ana Roš ήταν μία εξ' αυτών). Οι σεφ και τα εστιατόρια πάντοτε αποθέωναν τους παραγωγούς τους,  είτε με κάποια μικρή αναφορά στο μενού, είτε στο σάιτ τους, είτε σε παρουσιάσεις και συνεντεύξεις. Το 2022 θα τους δούμε όμως στο επίκεντρο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Humm (@danielhumm)

Ο Daniel Humm, ο οποίος πήρε την απόφαση το Eleven Madison Park να αποβάλλει το κρέας από το μενού του, έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές μέσω των social media τον προμηθευτή του ενώ, στο Παρίσι, το φημισμένο μπαρ Little Red Door είχε μέχρι και φωτογραφίες των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται στην cocktail list του.

Τα Φαντάσματα είναι ακόμη εδώ

Ναι, για τις ghost kitchens μιλάμε. Εκτός από τις 'Χαρούμενες Κουζίνες' λοιπόν, οι 'Κουζίνες-Φαντάσματα' (ή Ghost Kitchens αν προτιμάς) θα συνεχίσουν τη δράση τους ακόμη πιο έντονα, όπως άλλωστε επιμένει και το Forbes. Εστιατόρια δηλαδή που δε διαθέτουν χώρο υποδοχή καλεσμένων αλλά μαγειρεύουν εξαιρετικά και διαθέτουν το φαγητό τους αποκλειστικά σε υποηρεσίες delivery, take away ή σε κάποιες προκαθορισμένες συναντήσεις/εκδηλώσεις.

Το high-end fine dining θα επιστρέψει

Ακριβώς όπως έγινε και αμέσως μετά την 9/11 ή την οικονομική Κρίση του 2008. Αυτό τουλάχιστον έχουν δείξει οι γαστρονομικές τάσεις σε οικουμενικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά από ένα μεγάλο σοκ, παρατηρείται -σχεδόν σαν ανάγκη- η στροφή πολλών στη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα και εφευρετικότητα.

FOOD TRENDS 2022 - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΨΗΛΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και στο κομμάτι του φαγητού. Μετά από όλο αυτό άλλωστε, θα υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία να βγουν όλοι έξω, υπό κανονικές πια συνθήκες, να ξοδέψουν περισσότερα και να ζήσουν μία εμπειρία που πραγματικά τους είχε λείψει.

Ετοιμάσου για νέα υλικά

FOOD TRENDS 2022 - ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ

Έχεις ακούσει ποτέ για το γάλα πατάτας; Για το βούτυρο από ηλίανθους; Οκ, αυτά θα είναι κάποια από τα πιο εξειδικευμένα υλικά που θα μπουν σταδιακά σε κουζίνες. Για να στο κάνω πιο απλό και άμεσο, προετοιμάσου για πολλά μανιτάρια, η πλειοψηφία των οποίων θα έχει ονόματα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. 

Σεφ στα ράφια

Παλαιότερα (ή στην περίπτωση της χώρας μας, όχι και τόσο παλιά), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποτελούσαν 'βιτρίνα' μερικών επιλεγμένων τηλεοπτικών σεφ, αλλά η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για νέες πηγές εσόδων και για συναδέλφους του που μόνο τέτοιοι δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Με τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη προς τους σεφ που βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, ίσως δούμε μάγειρες από το πιο πάνω ράφι της παγκόσμιας γαστρονομίας να μπαίνουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Πολλοί δε από αυτούς, μερικά χρόνια πριν ούτε που θα είχαν φανταστεί κάτι τέτοιο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ana ros (@anaros40)

Αλλά συμβαίνει ήδη: Το Momofuku βρίσκεται στα Wholefoods, Η Ana Roš έχει λανσάρει μια σειρά προϊόντων με τη σλοβένικη εταιρεία Tuš και η εκλεκτή κρεατοφαγία του Osso (του κορυφαίου μισού κρεοπωλείου/μισού εστιατορίου της Λίμα, στο Περού) έχει 'μπει' μέσω προϊόντων της στα μεγαλύτερα παντοπωλεία της χώρας.

Τι άλλο μένει να δούμε; Ίσως τα σπιτικά fermented προϊόντα του Noma σε προσφορές δύο-συν-ένα, ως τρόπος χρηματοδότησης της μελλοντικής ανάπτυξης του εστιατορίου; Desperate times call for desperate measures που λέμε και στο χωριό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος