Το Eleven Madison Park γίνεται vegan. Αλλά γιατί;

Το σπουδαίο νεοϋορκέζικο εστιατόριο αποβάλλει το κρέας από το μενού του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Μαΐου 2021

Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του πλανήτη, που επί σειρά ετών ξεχώριζε στην κορυφή του θεσμού των World’s 50 Best Restaurants, ενώ διατηρεί και φέτος τα 3 αστέρια Michelin. Το να κάνεις κράτηση σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν τα καταφέρεις, θα πληρώσεις -υπό κανονικές συνθήκες- κοντά στα €350 για να απολαύσεις τα πιάτα του Daniel Humm. Το Eleven Madison Park αποτελεί έναν ναό της παγκόσμιας γαστρονομίας. Και μόλις αποφάσισε να γίνει 100% vegan. Γιατί;

"Ο κόσμος άλλαξε"

"Τον προηγούμενο χρόνο ο κόσμος άλλαξε. Το ίδιο και εμείς. Όταν ανοίξουμε και πάλι, θα σερβίρουμε ένα πλήρως plant-based μενού στο οποίο δεν θα χρησιμοποιήσουμε ζωϊκά προϊόντα - κάθε πιάτο θα φτιάχνεται με λαχανικά της γης και της θάλασσας, όπως επίσης και με φρούτα, όσπρια, μανιτάρια, δημητριακά και άλλα υλικά. Είναι μία τεράστια πρόκληση να φτιάξουμε εξίσου συναρπαστικά πιάτα με τα πιο κλασικά μας από αυτές τις πρώτες ύλες αλλά πιστεύουμε πως είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε και περιμένουμε να μοιραστούμε αυτή την προσπάθεια μαζί σας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο σεφ και ιδιοκτήτης Daniel Humm την περασμένη Δευτέρα. 

Συμπλήρωσε μάλιστα πως "ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε την πολυτέλεια ως εμπειρία που εξυπηρετεί έναν υψηλότερο σκοπό και παράλληλα διατηρεί μία πραγματική σύνδεση με την κοινότητα".

Οι αντιδράσεις και οι αιτίες

Με την ανακοίνωση της στροφής της κουζίνας του Eleven Madison Park δημιουργήθηκε μπόλικος (ιντερνετικός) θόρυβος, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μερικοί μίλησαν για τις τιμές που θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα για τα νέα πιάτα. Άλλοι έκαναν λόγο για την κουζίνα όπως την θέλουν οι "εκκεντρικοί λευκοί". Γενικά, γράφτηκαν πολλά, ίσως και πέρα από κάποιες επιτρεπόμενες γραμμές.

Είτε είναι σωστό, είτε όχι, στον κόσμο του Daniel Humm κάθε τι έχει τη σημασία του. Ο ίδιος πήρε μία τολμηρή απόφαση: Θα πετάξει το κρέας από το εστιατόριό του. Νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή και για το πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα - ή ακόμη και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. 

Το οξύμωρο είναι πως το Eleven Madison Park έχτισε τον μύθο του πάνω σε πιάτα με κρέας: Στο περίφημο foie gras torchon με σιρόπι σφενδάμου, στο Suckling pig confit με ραβέντι και κρεμμύδια cipollini, στο κοτόπουλο με μαύρη τρούφα, πατάτες και σπαράγγια.

Για τους υποστηρικτές της αποκλειστικά φυτικής κατανάλωσης, είναι μία ξεκάθαρη νίκη, που σίγουρα θα επηρεάσει άλλους, σεφ που θαυμάζουν το Humm και σύντομα θα επανεξετάσουν τη δική τους οπτική στα πράγματα. Ο Daniel Humm και η ομάδα του φαίνεται πως μόλις άνοιξαν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην οικουμενική εστιατορική ατζέντα.

 


Διάβασε ακόμη για τη νοσταλγική επιστροφή της Viennetta, πώς ήταν να τρως με τον Anthony Bourdain και τον πρώτο MasterChef με αστέρι Michelin.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Galazia Hytra στρώνει και πάλι τραπέζι στην Πάρο

Το αγαπημένο εστιατόριο του Summer Senses Luxury Resort υποδέχεται τους επισκέπτες του από την 1η Ιουνίου, με νέες ξεχωριστές προτάσεις και κυκλαδίτικες γεύσεις.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο Jason Atherton επιστρέφει στη Μύκονο

O mega-famous chef Jason Atherton μαγειρεύει στην έδρα του: Στο δικό του εστιατόριο Mykonos Social εντός του πολυτελούς Santa Marina Resort.

Cookoovaya και στο Saint-Tropez

Το σημαντικό αθηναϊκό εστιατόριο ξεκινά το ταξίδι του στην Κυανή Ακτή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

COYA, νόστιμη επιστροφή στη Μύκονο

Μία γευστική λατινοαμερικάνικη εμπειρία, μαζί με εντυπωσιακά πάρτι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το cool fine dining του Jean Charles Métayer στο Le Pavillon

Ο βραβευμένος σεφ συνεχίζει την εξαιρετικά νόστιμη δουλειά στο κομψό εστιατόριο του Χαλανδρίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας