Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.

Αναρωτιέσαι γιατί μία μπριζόλα μπορεί να κοστίζει μέχρι και €800; Ίσως γιατί μιλάμε για το κορυφαίο κρέας που υπάρχει στον πλανήτη. Το wagyu έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που του έχουν χαρίσει το ξεχωριστό του status στον κόσμο της γεύσης. Αλλά για ποιους ακριβώς λόγους είναι τόσο ακριβό και πώς έχει χτίσει το μύθο του;

Πώς προκύπτει η τιμή

Αρχικά, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η ανώτερη γεύση που είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα της παρουσίας υψηλής ποσότητας ελαϊκού οξέος και μονοακόρεστων λιπαρών. Το wagyu διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία μονοακόρεστων-κορεσμένων λιπαρών οξέων από οποιαδήποτε άλλη φυλή βοοειδών: Όσο υψηλότερη είναι αυτή η αναλογία, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της χοληστερόλης.

> Διάβασε ακόμη: Τα νέα κρεατοφαγικά εστιατόρια της Αθήνας

Η κατανομή του λίπους στο κρέας είναι άψογα 'μοιρασμένη' σε κάθε σημείο του μυ και όχι περιμετρικά αυτού, γι' αυτό και υπάρχει η περίφημη μαρμαρένια όψη, η οποία αποτελεί ένα ορατό κριτήριο ποιότητας.

Οι ραβδώσεις προκύπτουν από σύνθετους παράγοντες (όπως για παράδειγμα η κληρονομικότητα του εν λόγω είδους μοσχαριών) σε συνδυασμό με την προσαρμοσμένη σίτιση και φροντίδα των ζώων - θα έχεις ακούσει άλλωστε για το μασάζ μετά μουσικής, τις τροφές με μπύρα κ.α., δεν είναι όλα αλήθεια αλλά τους δίνεται αρκετή προσοχή- αλλά και τους αυστηρούς κανόνες που ακολουθούνται στην ανάπτυξή τους. Επομένως, τα μοσχάρια wagyu έχουν ήδη τη γενετική προδιάθεση να αναπτύσσουν το μοναδικό κρέας τους με την απίστευτη τρυφερότητα και τη θαυμάσια γεύση. 

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Επιπλέον, υπάρχει μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθείται προκειμένου να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα και η προέλευση του ιαπωνικού μοσχαριού. Οι ενέργειες αυτές έχουν γίνει ακόμη πιο σχολαστικές από τη στιγμή που εμφανίζονται πολλές περιπτώσεις "ψεύτικων" κρεάτων που συστήνονται ως wagyu.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι έχουν ξενερώσει με τo εστιατόριo του Nusret στο Λονδίνο

Όσο κι αν η τιμή του "πονά" το πορτοφόλι, αν βρεθείς σε κάποιο high end ιαπωνικό εστιατόριο ή ένα εξαιρετικό meat restaurant, μη διστάσεις στιγμή να το δοκιμάσεις. Η γεύση, η υφή και η σπάνια ποιότητά του, θα σε κάνουν να ξεχάσεις όλα τα υπόλοιπα. 

 


Αν ψήθηκες για περισσότερο φαγητό, ρίξε μία ματιά στον δεκάλογο της τέλειας πίτσας και κάποιες εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Panettone με γεύση παρμεζάνα, γιατί όχι;

To Panettone MiTo 21 επιστρέφει για τις γιορτές με δύο αστέρια στα Great Taste Awards και δύο νέες, ανατρεπτικές γεύσεις.

Μπακαλιάρος που μιλά στη γλώσσα των καλοφαγάδων

Ο Παναγιώτης Ζώκος δίνει τη δική του εκδοχή για μία από τις πιο εκλεπτυσμένες συνταγές με ψάρι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στα θρυλικά τσιπουράδικα του Βόλου

Σημείο συνάντησης, παρέας και παρηγοριάς υπήρξαν κάποτε τα "πρόχειρα" και ταπεινά ταβερνάκια, σήμερα σύμβολο του Βόλου.

Αποκωδικοποιώντας το πιο ποθητό χαβιάρι του κόσμου με τον Edward Gant

O συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hadid Caviar μιλά για τα μυστικά της επιτυχίας της στη βιομηχανία των θαλασσινών και τη σχέση του με την Ελλάδα.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη