Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.

Αναρωτιέσαι γιατί μία μπριζόλα μπορεί να κοστίζει μέχρι και €800; Ίσως γιατί μιλάμε για το κορυφαίο κρέας που υπάρχει στον πλανήτη. Το wagyu έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που του έχουν χαρίσει το ξεχωριστό του status στον κόσμο της γεύσης. Αλλά για ποιους ακριβώς λόγους είναι τόσο ακριβό και πώς έχει χτίσει το μύθο του;

Πώς προκύπτει η τιμή

Αρχικά, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η ανώτερη γεύση που είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα της παρουσίας υψηλής ποσότητας ελαϊκού οξέος και μονοακόρεστων λιπαρών. Το wagyu διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία μονοακόρεστων-κορεσμένων λιπαρών οξέων από οποιαδήποτε άλλη φυλή βοοειδών: Όσο υψηλότερη είναι αυτή η αναλογία, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της χοληστερόλης.

> Διάβασε ακόμη: Τα νέα κρεατοφαγικά εστιατόρια της Αθήνας

Η κατανομή του λίπους στο κρέας είναι άψογα 'μοιρασμένη' σε κάθε σημείο του μυ και όχι περιμετρικά αυτού, γι' αυτό και υπάρχει η περίφημη μαρμαρένια όψη, η οποία αποτελεί ένα ορατό κριτήριο ποιότητας.

Οι ραβδώσεις προκύπτουν από σύνθετους παράγοντες (όπως για παράδειγμα η κληρονομικότητα του εν λόγω είδους μοσχαριών) σε συνδυασμό με την προσαρμοσμένη σίτιση και φροντίδα των ζώων - θα έχεις ακούσει άλλωστε για το μασάζ μετά μουσικής, τις τροφές με μπύρα κ.α., δεν είναι όλα αλήθεια αλλά τους δίνεται αρκετή προσοχή- αλλά και τους αυστηρούς κανόνες που ακολουθούνται στην ανάπτυξή τους. Επομένως, τα μοσχάρια wagyu έχουν ήδη τη γενετική προδιάθεση να αναπτύσσουν το μοναδικό κρέας τους με την απίστευτη τρυφερότητα και τη θαυμάσια γεύση. 

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Επιπλέον, υπάρχει μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθείται προκειμένου να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα και η προέλευση του ιαπωνικού μοσχαριού. Οι ενέργειες αυτές έχουν γίνει ακόμη πιο σχολαστικές από τη στιγμή που εμφανίζονται πολλές περιπτώσεις "ψεύτικων" κρεάτων που συστήνονται ως wagyu.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι έχουν ξενερώσει με τo εστιατόριo του Nusret στο Λονδίνο

Όσο κι αν η τιμή του "πονά" το πορτοφόλι, αν βρεθείς σε κάποιο high end ιαπωνικό εστιατόριο ή ένα εξαιρετικό meat restaurant, μη διστάσεις στιγμή να το δοκιμάσεις. Η γεύση, η υφή και η σπάνια ποιότητά του, θα σε κάνουν να ξεχάσεις όλα τα υπόλοιπα. 

 


Αν ψήθηκες για περισσότερο φαγητό, ρίξε μία ματιά στον δεκάλογο της τέλειας πίτσας και κάποιες εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας