Η ιστορία του κάρι θα μπορούσε να γίνει ταινία
Από την εποχή της αποικιοκρατίας και τις βρετανικές κουζίνες, το μείγμα μπαχαρικών από την Ινδία βρέθηκε στην κορυφή του γαστρονομικού κόσμου.
Αν μόνο μία λέξη μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με την ινδική κουζίνα, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το κάρι. Οποιονδήποτε κι αν ρωτήσεις στον δυτικό κόσμο, δύσκολα θα σου απαντήσει κάτι διαφορετικό. Είναι όμως γεγονός πως για τους Ινδούς μάγειρες της αποικιοκρατικής εποχής δεν υπήρχε ακριβώς κάρι αλλά διάφορα μίγματα μπαχαρικών που ονομαζόταν rogan josh, dopiaza και quorma, τα οποία οι Βρετανοί ταξίδεψαν στον υπόλοιπο κόσμο με μία πολύ πιο απλή και εύκολη ονομασία: κάρι.
- Ο ορισμός: Στη σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα η έννοια του κάρι είναι διττή. Αναφερόμαστε σε αυτό για να περιγράψουμε κάποιο μείγμα μπαχαρικών, το οποίο παρασκευάζεται σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με την περιοχή, τις συνήθειες, τα συστατικά και την ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά ή έναν συγκεκριμένο τύπο πιάτων που προέρχονται από την ινδική κουζίνα (ή πολύ συχνά κάποια άλλη ασιατική) και περιέχουν κάποιο μείγμα μπαχαρικών.

Η παραμόρφωση της γαστρονομικής ιστορίας λοιπόν φέρει ασφαλώς βρετανική σφραγίδα. Οι Βρετανοί, στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, όχι μόνο φρόντιζαν να προμηθεύονται ποσότητες μπαχαρικών για τις ανάγκές των αγορών στο Νησί αλλά είχαν ασχοληθεί εκτενώς και με το εμπόριο αυτών και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα μπαχαρικά βαπτίστηκαν από τη λέξη kari της κοινωνικής ομάδας Ταμίλ στη νότια Ινδία (τους συναντά κάποιος και στα βόρεια της Σρι Λάνκα) που μεταφράζεται απλά ως σάλτσα. Το κάρι δεν γνώρισε την παγκόσμια δημοφιλία του μόνο μέσα από τις βρετανικές κουζίνες. Ήδη από τον 19ο αιώνα το συναντά κάποιος και στην Αμερική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το The Virginia Housewife and Mrs. Hill's New Cook-Book της Mary Randolph από το 1870, που περιλαμβάνει αρκετές συνταγές κρέατος με ένα μείγμα κάρι, που περιλαμβάνει κόλιανδρο, κουρκουμά, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, σπόρους μουστάρδας, κύμινο και κάρδαμο.

Η γενικευμένη ανάγκη για καρυκεύματα έγινε όλο και πιο ελκυστική και όλοι προσπαθούσαν σταδιακά να βρουν τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο μεταφοράς μπαχαρικών από την Ινδία και το νότιο μέρος της προς κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκαν οι σκόνες κάρι, που από την αρχή της ύπαρξής τους παρουσίαζαν μία μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις και χρώματα - από ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο κόκκινο.
Μία πιο σαφή εικόνα σε όλο τον κόσμο για το κάρι, όπως αυτό εκφράζεται στην ινδική κουλτούρα, έδωσε η ηθοποιός, παρουσιάστρια και food and travel writer Madhur Jaffrey μέσα από το βιβλίο της An invitation to Indian Cookery, το 1974: "Η λέξη κάρι είναι σημαντική για τη γαστρονομία μας. Είναι όμως ταυτόχρονα και μία σαφής υποβάθμιση της πολύ πλούσιας ινδικής μαγειρικής παράδοσης".

Βέβαια, για να ικανοποιήσει τους αναγνώστες της, η Jaffrey έγραψε λίγα χρόνια μετά αρκετά cook books βασισμένα στο μείγμα μπαχαρικών: τα Jaffrey's Ultimate Curry Bible, 100 Essential Curries και Madhur Jaffrey's Curry Nation. Οι ινδικής καταγωγής σεφ στις σημαντικότερες γαστρονομικές πόλεις του κόσμου -όπως οι Meera Sodha, Raghavan Iyver και Julie Sahni- και η διεθνοποίηση του φαγητού κατά τις τελευταίες δεκαετίες κατέστησαν πολύ πιο ξεκάθαρο το τι σημαίνει κάρι στο ευρύ κοινό.
Φυσικά, το hype αξιοποίησαν και οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με την κυκλοφορία προπαρασκευασμένων, τυποποιημένων μειγμάτων, κάτι που απέφερε σε όλους τους εμπλεκόμενους αρκετά κέρδη, αν και το πράγμα σε κάποιες περιπτώσεις ξέφευγε από τα όρια της ινδικής παράδοσης πάνω στο φαγητό.

Διάβασε ακόμη για τη μεξικάνικη street food βόμβα που ονομάζεται guajolota, τη συνταγή για guacamole με αστέρι Michelin και το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα