Το τέλειο dinner party, βήμα-βήμα

Ένας σύντομος οδηγός από τα πρώτα ποτά μέχρι το μεγάλο φινάλε.

Το τραπέζι ψηνόταν εδώ και καιρό. 6 άτομα είναι αρκετά. Η playlist έχει επιλεχθεί, το σπίτι είναι στην εντέλεια και οι φιλοδοξίες να εξελιχθείς στον κορυφαίο οικοδεσπότη της παρέας σου πρέπει να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα. Το dinner party -ναι, έτσι το λένε πια, καθώς ζούμε στο 2022 και το "τραπέζι" ακούγεται από παλιομοδίτικο έως εντελώς ξεπερασμένο- δεν αρκεί να είναι νόστιμο, πρέπει να δείχνει και τέτοιο. Στον παρακάτω μίνι οδηγό ακολουθούν κάποιες πολύ βασικές κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνεις και πώς, ώστε να αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι. 


Τα απεριτίφ


Αν δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται, κάνε το πιο απλό: Ακολούθησε αυτούς που ξέρουν. Στην προκειμένη περίπτωση, εκείνοι που οικουμενικά το "έχουν" δεν είναι άλλοι από τους Ιταλούς, η κουλτούρα των οποίων πάνω στο ποτό είναι εξίσου δυνατή με εκείνη του φαγητού. Negroni, Americano, Aperol Spritz και Bellini είναι τα ποτά που σηματοδοτούν μία τέλεια αρχή σε κάθε τέτοιου είδους μάζωξη. 

Το τέλειο dinner party, βήμα-βήμα

Τα κρασιά


Μία φιάλη δεν αρκεί, οπότε φρόντισε να προσαρμόσεις το wine menu στα φαγητά που πρόκειται να σερβιριστούν και ασφαλώς ξέχνα ότι θα χρησιμοποιήσεις μόνο ένα είδος κρασιού - στην τελική dinner party διοργανώνεις, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτεις wine list από αυτές που συναντώνται σε κορυφαία εστιατόρια. Το Chardonnay είναι πάντοτε μία καλή και ασφαλής επιλογή για αρχή, ενώ τα κυρίως -ειδικά αν πρόκειται για κρέας- πλαισιώνονται αρκετά όμορφα με ένα Cabernet Sauvignon.


Τα ορεκτικά


Ο άψογος οικοδεσπότης βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, είναι δημιουργικός και φροντίζει να μοιράσει σωστά το χρόνο του ανάμεσα σε κουζίνα και φιλοξενούμενους.

ΤΑΠΑΣ

Πριν το κυρίως, οφείλει να έχει ετοιμάσει τα κατάλληλα starters που δεν χρειάζεται απαραίτητα να βασίζονται σε δαιδαλώδεις συνταγές αλλά μπορούν να γοητεύσουν με την απλότητά τους: Πράσινες ελιές, πίκλες, παστά, όστρακα, μπρουσκέτες, tapas ή ακόμη και καλοφτιαγμένα μικρά τοστ θα κάνουν τη δουλειά, όπως επίσης και κάποια φρούτα με προσθήκη μπαχαρικών, μελιού και άλλων σχετικών υλικών. Ξέχνα ασφαλώς τα πλαστικά πιάτα και επένδυσε στο "καλό" σου σερβίτσιο και εκείνα τα σκεύη που μπορούν να να κάνουν τη διαφορά, είτε μιλάμε για ασημικά είτε για κάποια vintage φοντανιέρα. Επίσης, μία σημαντική λεπτομέρεια που θα εκτιμηθεί είναι η χρήση υφασμάτινης πετσέτας αντί χαρτοπετσέτας.


Το κυρίως


Μπορεί να τα έχεις κάνει όλα σωστά και να τα θαλασσώσεις στο τέλος. Σαν έναν καλό επιθετικό που περνά 4 παίκτες και μόλις βρεθεί μπροστά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα πλασάρει απογοητευτικά άουτ. Δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να γίνεις αυτός ο "παίκτης". Οπότε σκέψου: Τι καλύτερο από μία σωστά ψημένη και ζουμερή μπριζόλα;

ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΤΟΜΑΧΟΚ

Ζήτα από τον χασάπη σου εκείνα τα κομμάτια κρέατος που πρέπει και ακολουθώντας αυτόν εδώ τον οδηγό, αντιμετώπισέ τα με τον ορθό τρόπο. Δεν χρειάζονται περιττοί εντυπωσιασμοί. Το Tomahawk, με λίγα μυρωδικά και ίσως βούτυρο ή chimichurri, θα κάνει από μόνο του σωστά τη δουλειά και δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας