Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το chimichurri

Η απαραίτητη αναβάθμιση σε κάθε μπάρμπεκιου έρχεται από την Αργεντινή και χαρίζει διαβολεμένη γεύση.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Ιουνίου 2019

Αποτελεί μία από τις πιο cool σάλτσες σχεδόν για κάθε ψητό κρέας - ειδικά αν αυτό σερβίρεται στην κεντρική και, κυρίως, στη νότια Αμερική. Το chimichurri είναι εκείνη η πράσινη, ωμή sauce που συνοδεύει άψογα κάθε καλοφτιαγμένη μπριζόλα, δίνοντάς της μία διαβολεμένα νόστιμη οπτική.  Ένας από τους λαούς που τιμούν ιδιαιτέρως το chimichurri είναι οι μάστορες του ψησίματος Αργεντινοί, οι οποίοι πλαισιώνουν με αυτό όχι μόνο τα κρέατα αλλά και τα empanadas.

Η σάλτσα αποτελείται κυρίως από βασιλικό, σκόρδο και ξύδι. Η δημοφιλής άποψη υποστηρίζει ότι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέρη της αργεντίνικης γαστρονομίας και κάθε σπίτι στην χώρα έχει πάντοτε στο τραπέζι του ένα μπολ με chimichurri.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το chimichurri

Η προέλευση του ονόματός της είναι πιθανότατα βασκικής καταγωγής και προέρχεται από τη λέξη tximitxurri που κατά προσέγγιση θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "μείγμα διαφορετικών υλικών χωρίς συγκεκριμένη δομή". Όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι μετανάστες, έτσι και αρκετοί Βάσκοι εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή τόσο στα τέλη του 19ου όσο και στις αρχές του 20ου αιώνα, φέρνοντας μαζί τους τα μυστικά της γαστρονομικής τους κουλτούρας.

Το πιο συνηθισμένο pairing είναι εκείνο με την μπριζόλα αλλά λειτουργεί εξαιρετικά με το κοτόπουλο, το ψάρι στη σχάρα και τις ψητές γαρίδες. Αν θέλεις να συνοδεύσεις οποιοδήποτε φαγητό στο οποίο έχει προστεθεί chimichurri sauce, με ποτό, προτίμησε ένα καπνιστό αργεντίνικο κρασί Malbec.

ΤΣΙΜΙΤΣΟΥΡΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι kosher και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο 
  • ελάχιστη ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύεις.
  2. Προσθέτεις το αλάτι και το πιπέρι, αναλόγως του γούστου σου. 
  3. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτεις το ελαιόλαδο αναδεύοντας ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί. 
  4. Το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, προκειμένου να αναδειχθούν τα αρώματα και οι εντάσεις των υλικών.

Tips: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξτρα υλικά πιπεριές jalapenos, κόλιανδρος, κύμινο. Επίσης, η γεύση του αναδεικνύεται καλύτερα αν το αφήσεις για ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.


Σε περίπτωση που ψήθηκες για περισσότερο φαγητό, διάβασε γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό, κάποιες εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger και τον δεκάλογο της τέλειας πίτσας από έναν ειδικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα αυθεντικό ιταλικό panettone με ελληνική υπογραφή

Φτιαγμένο με εξαιρετικές πρώτες ύλες, καταφθάνει απευθείας από το Μιλάνο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Maison d' Olive: Μία κάβα ελαιολάδου στο Κολωνάκι

Το λάδι βρήκε το σπίτι του, στην πρώτη ελληνική Κάβα Ελαιόλαδου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2021

CTC και Pelagos είναι οι νέες αστεράτες προσθήκες του περίφημου γαστρονομικού οδηγού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι να πάρεις μαζί σου για φαγητό στο γραφείο

Η οργάνωση του τάπερ δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Ακολουθεί μία λίστα με νόστιμα, υγιεινά και εύκολα στην παρασκευή τους γεύματα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας