Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το chimichurri
Η απαραίτητη αναβάθμιση σε κάθε μπάρμπεκιου έρχεται από την Αργεντινή και χαρίζει διαβολεμένη γεύση.
Αποτελεί μία από τις πιο cool σάλτσες σχεδόν για κάθε ψητό κρέας - ειδικά αν αυτό σερβίρεται στην κεντρική και, κυρίως, στη νότια Αμερική. Το chimichurri είναι εκείνη η πράσινη, ωμή sauce που συνοδεύει άψογα κάθε καλοφτιαγμένη μπριζόλα, δίνοντάς της μία διαβολεμένα νόστιμη οπτική. Ένας από τους λαούς που τιμούν ιδιαιτέρως το chimichurri είναι οι μάστορες του ψησίματος Αργεντινοί, οι οποίοι πλαισιώνουν με αυτό όχι μόνο τα κρέατα αλλά και τα empanadas.
Η σάλτσα αποτελείται κυρίως από βασιλικό, σκόρδο και ξύδι. Η δημοφιλής άποψη υποστηρίζει ότι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέρη της αργεντίνικης γαστρονομίας και κάθε σπίτι στην χώρα έχει πάντοτε στο τραπέζι του ένα μπολ με chimichurri.

Η προέλευση του ονόματός της είναι πιθανότατα βασκικής καταγωγής και προέρχεται από τη λέξη tximitxurri που κατά προσέγγιση θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "μείγμα διαφορετικών υλικών χωρίς συγκεκριμένη δομή". Όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι μετανάστες, έτσι και αρκετοί Βάσκοι εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή τόσο στα τέλη του 19ου όσο και στις αρχές του 20ου αιώνα, φέρνοντας μαζί τους τα μυστικά της γαστρονομικής τους κουλτούρας.
Το πιο συνηθισμένο pairing είναι εκείνο με την μπριζόλα αλλά λειτουργεί εξαιρετικά με το κοτόπουλο, το ψάρι στη σχάρα και τις ψητές γαρίδες. Αν θέλεις να συνοδεύσεις οποιοδήποτε φαγητό στο οποίο έχει προστεθεί chimichurri sauce, με ποτό, προτίμησε ένα καπνιστό αργεντίνικο κρασί Malbec.

Η συνταγή
Υλικά
- 1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι kosher και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- ελάχιστη ρίγανη
Εκτέλεση
- Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύεις.
- Προσθέτεις το αλάτι και το πιπέρι, αναλόγως του γούστου σου.
- Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτεις το ελαιόλαδο αναδεύοντας ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί.
- Το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, προκειμένου να αναδειχθούν τα αρώματα και οι εντάσεις των υλικών.
Tips: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξτρα υλικά πιπεριές jalapenos, κόλιανδρος, κύμινο. Επίσης, η γεύση του αναδεικνύεται καλύτερα αν το αφήσεις για ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
Σε περίπτωση που ψήθηκες για περισσότερο φαγητό, διάβασε γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό, κάποιες εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger και τον δεκάλογο της τέλειας πίτσας από έναν ειδικό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα