Έτσι θα απολαύσεις το jamon, σύμφωνα με τους Jose Andres και Ferran Adria

Οι κορυφαίοι σεφ δίνουν συμβουλές και αποκαλύπτουν μυστικά για ένα εκ των δημοφιλέστερων αλλαντικών του πλανήτη.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Δεκεμβρίου 2021

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις, το jamón είναι από τα δημοφιλέστερα ισπανικά αλλαντικά, με τη φήμη του να εξαπλώνεται πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της Ιβηρικής χερσονήσου. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ζαμπόν ωρίμανσης που διαθέτει βαθιά και συμπυκνωμένη γεύση. Οι βασικές του ποικιλίες είναι το jamón serrano (από το κρέας λευκών χοίρων από τις ισπανικές οροσειρές) και το jamón ibérico (από τα πόδια των μαύρων ιβηρικών χοίρων). Υπάρχει ασφαλώς και το jamón ibérico de bellota, που προέρχεται από χοίρους που ζουν ελεύθεροι σε δάση δρυός και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με βελανίδια.

Το jamón ωριμάζει για 36 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η γεύση του διαφοροποιείται αρκετά. Όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο μεστή. Τον ίδιο συμβαίνει και με τα αρώματά του αλλά και το χρώμα του, που καταλήγει να είναι βαθύ κόκκινο. Λέγεται μάλιστα πως στην Ισπανία, ο maestro cortador -αυτός δηλαδή που κόβει το αλλαντικό στα εστιατόρια με μαεστρία- είναι το ίδιο περιζήτητος με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, που επιδιώκουν να αγωνιστούν στην Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα. 

Δύο εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της ισπανικής κουζίνας παγκοσμίως, οι José Andrés και Ferran Adrià, δίνουν τις δικές τους απλές συμβουλές ώστε να μεγιστοποιήσεις στο απόλυτο την απόλαυση του jamón.

Το σωστό κόψιμο

Έτσι θα απολαύσεις το jamon, σύμφωνα με τους Jose Andres και Ferran Adria

Οι δύο σεφ συμφωνούν πως το jamón θα πρέπει να κόβεται σε πολύ λεπτές και ομοιόμορφες φέτες, επομένως ο καθένας θα πρέπει να προμηθευτεί ένα καλό μαχαίρι προτού αρχίσει να ασχολείται με το εν λόγω αλλαντικό στο σπίτι. O José Andrés τονίζει μάλιστα ότι αξίζει να επενδύσει κάποιος σε μία jamonera (μηχανή κοπής), ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια της ενέργειας αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

Η μαρμαρένια υφή και το άρωμα

ΧΑΜΟΝ 2

Αφού κόψεις το jamón πρέπει να παρατηρήσεις αν διαθέτει την μαρμαρένια υφή -αυτή που θυμίζει wagyu- κι αυτό γιατί μαρτυρά την ποιότητά του. Έπειτα, οφείλεις να το μυρίσεις: Όσο πιο ντελικάτο είναι το άρωμα, τόσο ποιοτικότερο είναι το αλλαντικό.

Το δίπλωμα

ΧΑΜΟΝ 1

Στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι, οι απόψεις των δύο σεφ διίστανται. Ο Adrià αποθαρρύνει οποιονδήποτε από το να διπλώσει μία φέτα πριν τη φάει, καθώς έτσι θα χάσει την αίσθηση ολόκληρου του κομματιού. Από την άλλη, ο José Andrés επιμένει ότι πρέπει να διπλώνεται μέχρι και η μικρότερη φέτα ώστε να μπορείς να τη φας με μία και μόνο μπουκιά. Αυτό ίσως είναι κάτι που έγκειται στα γούστα του καθενός. Τέλος, το jamón θα πρέπει να καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά αμέσως μετά το κόψιμό του.


Διάβασε ακόμη για τη σημασία της λίστας ελαιολάδου στα ελληνικά εστιατόρια, γιατί η πίτσα είναι νοστιμότερη την επόμενη ημέρα και όλα όσα κάνουν μοναδική την περουβιανή κουζίνα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα