Έτσι θα απολαύσεις το jamon, σύμφωνα με τους Jose Andres και Ferran Adria

Οι κορυφαίοι σεφ δίνουν συμβουλές και αποκαλύπτουν μυστικά για ένα εκ των δημοφιλέστερων αλλαντικών του πλανήτη.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Δεκεμβρίου 2021

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις, το jamón είναι από τα δημοφιλέστερα ισπανικά αλλαντικά, με τη φήμη του να εξαπλώνεται πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της Ιβηρικής χερσονήσου. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ζαμπόν ωρίμανσης που διαθέτει βαθιά και συμπυκνωμένη γεύση. Οι βασικές του ποικιλίες είναι το jamón serrano (από το κρέας λευκών χοίρων από τις ισπανικές οροσειρές) και το jamón ibérico (από τα πόδια των μαύρων ιβηρικών χοίρων). Υπάρχει ασφαλώς και το jamón ibérico de bellota, που προέρχεται από χοίρους που ζουν ελεύθεροι σε δάση δρυός και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με βελανίδια.

Το jamón ωριμάζει για 36 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η γεύση του διαφοροποιείται αρκετά. Όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο μεστή. Τον ίδιο συμβαίνει και με τα αρώματά του αλλά και το χρώμα του, που καταλήγει να είναι βαθύ κόκκινο. Λέγεται μάλιστα πως στην Ισπανία, ο maestro cortador -αυτός δηλαδή που κόβει το αλλαντικό στα εστιατόρια με μαεστρία- είναι το ίδιο περιζήτητος με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, που επιδιώκουν να αγωνιστούν στην Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα. 

Δύο εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της ισπανικής κουζίνας παγκοσμίως, οι José Andrés και Ferran Adrià, δίνουν τις δικές τους απλές συμβουλές ώστε να μεγιστοποιήσεις στο απόλυτο την απόλαυση του jamón.

Το σωστό κόψιμο

Έτσι θα απολαύσεις το jamon, σύμφωνα με τους Jose Andres και Ferran Adria

Οι δύο σεφ συμφωνούν πως το jamón θα πρέπει να κόβεται σε πολύ λεπτές και ομοιόμορφες φέτες, επομένως ο καθένας θα πρέπει να προμηθευτεί ένα καλό μαχαίρι προτού αρχίσει να ασχολείται με το εν λόγω αλλαντικό στο σπίτι. O José Andrés τονίζει μάλιστα ότι αξίζει να επενδύσει κάποιος σε μία jamonera (μηχανή κοπής), ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια της ενέργειας αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

Η μαρμαρένια υφή και το άρωμα

ΧΑΜΟΝ 2

Αφού κόψεις το jamón πρέπει να παρατηρήσεις αν διαθέτει την μαρμαρένια υφή -αυτή που θυμίζει wagyu- κι αυτό γιατί μαρτυρά την ποιότητά του. Έπειτα, οφείλεις να το μυρίσεις: Όσο πιο ντελικάτο είναι το άρωμα, τόσο ποιοτικότερο είναι το αλλαντικό.

Το δίπλωμα

ΧΑΜΟΝ 1

Στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι, οι απόψεις των δύο σεφ διίστανται. Ο Adrià αποθαρρύνει οποιονδήποτε από το να διπλώσει μία φέτα πριν τη φάει, καθώς έτσι θα χάσει την αίσθηση ολόκληρου του κομματιού. Από την άλλη, ο José Andrés επιμένει ότι πρέπει να διπλώνεται μέχρι και η μικρότερη φέτα ώστε να μπορείς να τη φας με μία και μόνο μπουκιά. Αυτό ίσως είναι κάτι που έγκειται στα γούστα του καθενός. Τέλος, το jamón θα πρέπει να καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά αμέσως μετά το κόψιμό του.


Διάβασε ακόμη για τη σημασία της λίστας ελαιολάδου στα ελληνικά εστιατόρια, γιατί η πίτσα είναι νοστιμότερη την επόμενη ημέρα και όλα όσα κάνουν μοναδική την περουβιανή κουζίνα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα