Tips για gourmet burger στο σπίτι

Τρικ για να φτιάξεις το μπιφτεκόψωμο του αγαπημένου σου εστιατορίου στην κουζίνα του σπιτιού σου.

Αποτελεί το burger τον βασιλιά του fast food; Η ερώτηση φυσικά και είναι ρητορικής φύσεως και το γεγονός πως πάντα, μα πάντα, απολαμβάνεις ένα καλοφτιαγμένο μπιφτεκόψωμο το επιβεβαιώνει. Θα έχεις διαπιστώσει όμως, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο burger που τρως έξω σε σχέση με εκείνο που ετοιμάζεις ο ίδιος στο σπίτι.

Τίθεται λοιπόν ένα ακόμη ερώτημα: Πώς φτιάχνεις ένα τέτοιο στο σπίτι, σε σημείο που να θυμίζει την καλύτερη εκδοχή του σε κάποιο καλό εστιατόριο του είδους; Υπάρχει τρόπος, αλλά θα πρέπει να σηκώσεις τα μανίκια, να βάλεις την ποδιά και να δώσεις πόνο εντός της κουζίνας. To burger είναι στην πραγματικότητα ένα περίπλοκο πιάτο που απαιτεί προσοχή και ακρίβεια. 

Tips για gourmet burger στο σπίτι

Αρχικά, πρέπει να επιλέξεις καλής ποιότητας κιμά για να φτιάξεις το μπιφτέκι. Ένα ισορροπημένο μείγμα από κιλότο, λαιμό και ελιά είναι η τέλεια βάση, που εγγυάται και τα υψηλότερα επίπεδα γεύσης του κρέατος εντός του ψωμιού. Ιδανικά, απευθύνσου σε έναν χασάπη που εμπιστεύεσαι - αν το κρέας προέρχεται από οργανικές φάρμες, ακόμη καλύτερα.

Χρησιμοποίησε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι ώστε να τεμαχίσεις επιπλέον τον κιμά και έχε πάντοτε κατά νου ότι ένα από τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα είναι το λίπος: Φρόντισε να είναι περίπου το 1/5 του βάρους του κρέατος, ώστε να διασφαλιστεί η ζουμερότητα. Αν πάλι το λίπος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις ένα πολύ στεγνό μπιφτέκι. Πριν το μαγείρεμα, το μπιφτέκι θα πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 10'-15', ώστε να αποκτήσουν όλα τα κομμάτια του ομοιομορφία, η οποία θα βοηθήσει τη διαδικασία του μαγειρέματος και θα διασφαλίσει την ακρίβεια στο ψήσιμο.

Αφού ψήσεις το μπιφτέκι στο βαθμό που επιθυμείς, οφείλεις να ασχοληθείς και με τα υπόλοιπα υλικά που θα συνθέσουν το πιάτο σου. Επίλεξε ένα ψωμάκι που ταιριάζει στα γούστα σου, χωρίς περιορισμούς. Η πατατοσαλάτα με έξτρα μυρωδικά και δεντρολίβανο ίσως να είναι μία εξαιρετική εναλλακτική στις κλασικές τηγανητές πατάτες για το side μέρος, ενώ για τους πιο τολμηρούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως έξτρα υλικό, μέσα στο ίδιο το μπιφτεκόψωμο.

ΜΠΕΡΓΚΕΡ 2

Η standard γέμιση ωστόσο οφείλει να περιλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, τσένταρ και καλά ψημένο μπέικον ή ακόμη και μαρμελάδα αυτού. Όσον αφορά τις σάλτσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προτίμησε είτε μαγιονέζα είτε BBQ sauce.


Διάβασε ακόμη για τα πιάτα που καθόρισαν τον Massimo Bottura, 3 τρικ για τέλεια πίτσα στο σπίτι και τη μυστική σάλτσα που κάνει το κινέζικο street food τόσο νόστιμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Delifish by Trizoni στην ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο υποδέχεται το νέο concept store στην new age ψαροφαγία: το πολυαναμενόμενο Delifish.

Διπλή βράβευση για την Kayak στα Great Taste Awards 2023

Οι δύο επετειακές γεύσεις της Kayak που διακρίθηκαν στα Great Taste Awards 2023.

Χρυσοί Σκούφοι 2023 | Τα πρόσωπα που έδωσαν το 'παρών'

Την επετειακή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους άτομα από τον καλλιτεχνικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων 2023

Δες τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία".

Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αναβιώσει η παραδοσιακή αστική ταβέρνα από τα 50s και μετά, τότε στο Κουκάκι θα λάβεις πειστικά νόστιμες απαντήσεις.

Γραφει Μπαμπης Δουκας