Αποτελεί το burger τον βασιλιά του fast food; Η ερώτηση φυσικά και είναι ρητορικής φύσεως και το γεγονός πως πάντα, μα πάντα, απολαμβάνεις ένα καλοφτιαγμένο μπιφτεκόψωμο το επιβεβαιώνει. Θα έχεις διαπιστώσει όμως, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο burger που τρως έξω σε σχέση με εκείνο που ετοιμάζεις ο ίδιος στο σπίτι.

Τίθεται λοιπόν ένα ακόμη ερώτημα: Πώς φτιάχνεις ένα τέτοιο στο σπίτι, σε σημείο που να θυμίζει την καλύτερη εκδοχή του σε κάποιο καλό εστιατόριο του είδους; Υπάρχει τρόπος, αλλά θα πρέπει να σηκώσεις τα μανίκια, να βάλεις την ποδιά και να δώσεις πόνο εντός της κουζίνας. To burger είναι στην πραγματικότητα ένα περίπλοκο πιάτο που απαιτεί προσοχή και ακρίβεια. 

Αρχικά, πρέπει να επιλέξεις καλής ποιότητας κιμά για να φτιάξεις το μπιφτέκι. Ένα ισορροπημένο μείγμα από κιλότο, λαιμό και ελιά είναι η τέλεια βάση, που εγγυάται και τα υψηλότερα επίπεδα γεύσης του κρέατος εντός του ψωμιού. Ιδανικά, απευθύνσου σε έναν χασάπη που εμπιστεύεσαι - αν το κρέας προέρχεται από οργανικές φάρμες, ακόμη καλύτερα.

Χρησιμοποίησε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι ώστε να τεμαχίσεις επιπλέον τον κιμά και έχε πάντοτε κατά νου ότι ένα από τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα είναι το λίπος: Φρόντισε να είναι περίπου το 1/5 του βάρους του κρέατος, ώστε να διασφαλιστεί η ζουμερότητα. Αν πάλι το λίπος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις ένα πολύ στεγνό μπιφτέκι. Πριν το μαγείρεμα, το μπιφτέκι θα πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 10'-15', ώστε να αποκτήσουν όλα τα κομμάτια του ομοιομορφία, η οποία θα βοηθήσει τη διαδικασία του μαγειρέματος και θα διασφαλίσει την ακρίβεια στο ψήσιμο.

Αφού ψήσεις το μπιφτέκι στο βαθμό που επιθυμείς, οφείλεις να ασχοληθείς και με τα υπόλοιπα υλικά που θα συνθέσουν το πιάτο σου. Επίλεξε ένα ψωμάκι που ταιριάζει στα γούστα σου, χωρίς περιορισμούς. Η πατατοσαλάτα με έξτρα μυρωδικά και δεντρολίβανο ίσως να είναι μία εξαιρετική εναλλακτική στις κλασικές τηγανητές πατάτες για το side μέρος, ενώ για τους πιο τολμηρούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως έξτρα υλικό, μέσα στο ίδιο το μπιφτεκόψωμο.

Η standard γέμιση ωστόσο οφείλει να περιλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, τσένταρ και καλά ψημένο μπέικον ή ακόμη και μαρμελάδα αυτού. Όσον αφορά τις σάλτσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προτίμησε είτε μαγιονέζα είτε BBQ sauce.


Διάβασε ακόμη για τα πιάτα που καθόρισαν τον Massimo Bottura, 3 τρικ για τέλεια πίτσα στο σπίτι και τη μυστική σάλτσα που κάνει το κινέζικο street food τόσο νόστιμο.