Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί στην καραντίνα

Πώς το Instagram έφτασε να θυμίζει boulangerie που μπορεί να εξυπηρετήσει μία μικρή γαλλική κωμόπολη;

Σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί μέχρι στιγμής -ή απλά δεν σε νοιάζει πλέον- έχουμε μπει στην 7η εβδομάδα του κατ΄οίκον περιορισμού εν Ελλάδι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι ημερομηνίες έχουν γίνει δυσδιάκριτες και κάθε 24ωρο που περνά θυμίζει όλο και περισσότερο την Ημέρα της Μαρμότας

Μοιραία, πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο home bar και ακόμη περισσότεροι στην κουζίνα τους. Είμαι σίγουρος πως θα έχεις παρατηρήσει στα social media -ειδικά το Instagram θυμίζει boulangerie που μπορεί να εξυπηρετήσει μία ολόκληρη μικρή γαλλική κωμόπολη-μία επιδρομή από φρατζόλες, καρβέλια και άλλου είδους αρτοσκευάσματα, για να μην επεκταθώ περαιτέρω στα "πειραγμένα" projects όπως το αιφνιδιαστικά δημοφιλές banana bread. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί στην καραντίνα

Μία από τις απαντήσεις έχει να κάνει με το καθαρά πρακτικό ζήτημα, δηλαδή ότι κάποιος θέλει να αποφύγει την επίσκεψη στον φούρνο ή το σούπερ μάρκετ, αξιολογώντας τη ως μία πιθανή πηγή κινδύνου για να κολλήσει τον COVID-19. Επόμένως, το σπιτικό ψωμί πέρα από αναγκαιότητα γίνεται και η πιο λογική επιλογή. Εμβαθύνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μία έμφυτη σχέση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο που συνδέει τις παραδοσιακές δεξιότητες με την ανθεκτικότητα και το ένστικτο της επιβίωσης -κατά κάποιο τρόπο- υπό αντίξοες συνθήκες.

Μία πρόσφατη έρευνα του Royal Roads University για τη διατροφή σε περιόδους κρίσεων κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα: "Η τροφή είναι ένας φορέας μετάβασης από την κανονικότητα προς διαφορετικές περιόδους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό οδηγεί στην αναθεώρηση βασικών αξιών αλλά και διαδικασιών της πολυάσχολης οικονομικής και βιομηχανικής μας κοινωνίας και διάφορους κλάδους της, όπως εκείνους που σχετίζονται με το φαγητό και η διασκέδαση. Πάνω απ' όλα μπαίνει η πτυχή της επιβίωσης, η διαπίστωση πως ο άνθρωπος δεν είναι πια κυρίαρχος και, για να μιλήσουμε για το καθαρά πρακτικό σκέλος στο κομμάτι της τροφής, η ανάγκη να εξοικονομήσουμε πόρους, αξιοποιώντας όλα τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Το μαγείρεμα είναι ένα από τα πράγματα που μας συνδέουν με τα φυσικά συστήματα διαβίωσης και η τροφή είναι κάτι που μας συνδέει, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, με την ίδια τη Γη".

ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 3

Το homemade ψωμί έγινε μία συνήθεια ακόμη και για άτομα που σπάνια μαγείρευαν στο σπίτι - πολλοί είδαν τα αγαπημένα τους εστιατόρια να κλείνουν και έκαναν δεύτερες σκέψεις για τις υπηρεσίες delivery όσων παρέμειναν ανοιχτά. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντιδιαστολή με το γεγονός πως οι παραγγελίες (με κατ΄οίκον παράδοση) για αλεύρι και μαγιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξήθηκαν εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες - είναι όμως μία αναγκαιότητα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Έπειτα, υπάρχει το "ξεχασμένο" κομμάτι για τα βασικά. Ακριβώς λόγω του ότι άπαντες αναγκάζονται να περάσουν αρκετές ώρες μόνο με τον εαυτό τους, αναζητούν βαθύτερες αλλά απλές δεξιότητες για τη δημιουργία ειδών πρώτης ανάγκης. Και μάλλον δεν υπάρχει απλούστερη και βασικότερη τροφή από το ψωμί. Οπότε, γιατί να μην ξέρει κανείς να φτιάχνει ψωμί; 

ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 1

Τέλος, ένα άλλο στοιχείο που παρατηρείται στα Instagram και Facebook posts ή στα Tweets που περιλαμβάνουν (σπιτικό) άρτο και θεάματα είναι  η επιλογή ως επί το πλείστον παραδοσιακών ή αρκετά προσιτών συνταγών, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο και τη σύνδεση των διατροφικών ριζών με το σύγχρονο living. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει με τον δύσκολο τρόπο.


Διάβασε ακόμη για την καραντίνα ενός κορυφαίου Έλληνα sushi chef, την εναλλακτική πίτσα των ημερών, τη νόστιμη σαλάτα panzanella και πώς θα φτιάξεις τις απόλυτες σπιτικές τηγανητές πατάτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Delifish by Trizoni στην ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο υποδέχεται το νέο concept store στην new age ψαροφαγία: το πολυαναμενόμενο Delifish.

Διπλή βράβευση για την Kayak στα Great Taste Awards 2023

Οι δύο επετειακές γεύσεις της Kayak που διακρίθηκαν στα Great Taste Awards 2023.

Χρυσοί Σκούφοι 2023 | Τα πρόσωπα που έδωσαν το 'παρών'

Την επετειακή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους άτομα από τον καλλιτεχνικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων 2023

Δες τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία".

Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αναβιώσει η παραδοσιακή αστική ταβέρνα από τα 50s και μετά, τότε στο Κουκάκι θα λάβεις πειστικά νόστιμες απαντήσεις.

Γραφει Μπαμπης Δουκας