Η ψύχωση με τις μάσκες για τον κοροναϊό

Το πιο hot αξεσουάρ της σεζόν όντως προσφέρει προστασία. Όχι όμως με τον τρόπο που φαντάζεσαι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Φεβρουαρίου 2020

Η 26η Φεβρουαρίου 2020 ήταν η ημερομηνία που ο κοροναϊός COVID-19 έκανε την εμφάνισή του και στην χώρα μας, με το πρώτο κρούσμα αυτού να καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Ασφαλώς, αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει και μία επιδημία υστερίας -ευτυχώς, ακόμη, σε ανεκτά πλαίσια- με τα ράφια σε κάποια σούπερ μάρκετ να αδειάζουν. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τις πωλήσεις της χειρουργικής μάσκας από τα φαρμακεία, με αρκετά από αυτά να έχουν ανακοινώσει sold-out στο εν λόγω προϊόν. Μάλιστα, μόνο λίγες δεν είναι οι περιπτώσεις όπου κάποιοι τις προμηθεύονται ανά δεκάδες, θεωρώντας πως το να έχουν stock στο σπίτι τους είναι ένα σωστό βήμα πρόληψης ή και αντιμετώπισης του ιού, όταν και εάν αυτός τους χτυπήσει την πόρτα.

Η ψύχωση με τις μάσκες για τον κοροναϊό

Φυσικά, αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς την υπερβολή φαίνεται να την μοιραζόμαστε και με τους υπόλοιπους λαούς της Μεσογείου. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, η εταιρεία φαρμακευτικών ειδών Cofares ανακοίνωσε αύξηση της τάξεως του 710% των πωλήσεών της από τα τέλη Ιανουαρίου ενώ η ζήτηση στα φαρμακεία της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει αυξηθεί κατά 10.000% (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Διανομών. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία μάλλον λανθασμένη αντιμετώπιση της πραγματικότητας, για πολλούς και πολύ συγκεκριμένους λόγους, ίσως και λόγω της μέχρι τώρα παραπληροφόρησης ή άγνοιας. Αρχικά, πιθανότατα δεν περνά καν από το μυαλό του αγοραστή πως παίρνοντας έναν σημαντικό αριθμό από μάσκες ίσως στερεί το αντικείμενο από κάποιον που μπορεί να το έχει πραγματικά ανάγκη για τον οποιονδήποτε λόγο, και όταν το χρειαστεί, να μην μπορεί να το προμηθευτεί. Πολύ σημαντικό effect παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Σκέψου, βρίσκεσαι στο Μετρό και βλέπεις αρκετά άτομα με μάσκες. Μετά, στο δρόμο, βλέπεις ακόμη περισσότερα. Και αυτό συνεχίζεται με γεωμετρική πρόοδο. Μοιραία, από ένα σημείο και έπειτα, αυτός που δεν φορά μάσκα νιώθει πως κάνει κάτι λάθος. Αυτό ακριβώς είναι και το πρώτο στάδιο εξάπλωσης, όχι του ιού, αλλά του φόβου. Ο οποίος έχει πολύ πιο άμεσα κανάλια μετάδοσης σε σχέση με εκείνα του ίδιου του κοροναϊού.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΜΑΣΚΑ 2
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΜΑΣΚΑ 3

Κυρίως όμως, οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται υποχρεωτικά από ασθενείς -ακόμη και σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος- ή γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που τους υποδέχεται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και όχι από όλους τους υπόλοιπους. Ο βασικός ρόλος της μάσκας δεν είναι να προστατεύσει κάποιον από το να μην κολλήσει τον ιό αλλά να εμποδίσει εκείνον που τον φέρει, να τον εξαπλώσει. Κοινώς, δεν προστατεύει εσένα από το να κολλήσεις τον ιό αλλά, αν νοσείς, προστατεύει τους άλλους από εσένα. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε πείσει, σκέψου και το εξής: Η μάσκα καλύπτει τη μύτη και το στόμα, δεν καλύπτει όμως τα μάτια, μία από τις πιθανές εισόδους του ιού στον οργανισμό. Επιπροσθέτως -μιλώντας πάντοτε για την απλούστερη εκδοχή της μάσκας- δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα απλό χαρτί με επίστρωση υφάσματος. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο 100% ότι δεν θα υπάρξει κάποια εισροή δυνητικά παθογόνων υγρών. Οι συμβουλές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση της μάσκας, ώστε να αποφευχθούν περιττές σπατάλες χρήσιμων πόρων μέσω της κακής και λανθασμένης χρήσης.

Αν σε κάθε περίπτωση δεν έχεις πειστεί από όλα τα παραπάνω και θέλεις οπωσδήποτε να φορέσεις μάσκα, έχε κατά νου πως μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος είναι αποτελεσματικός. Οι πλαστικές μάσκες που φέρουν φίλτρα FFP2 και FFP3, με διάρκεια μέγιστης χρησιμότητας τις 24 ώρες. Φυσικά, οι τιμές τους στο eBay έχουν ξεφύγει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο αυξάνεται η ζήτηση. Ή όσο εξαπλώνεται ο φόβος και η παραπληροφόρηση.


Διάβασε ακόμη τι συμβαίνει όταν μία πόλη μπαίνει σε καραντίνα, πώς η πόλη-φάντασμα της Ουχάν έγινε ταινία και πώς ο κοροναϊός επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος