Πώς θα φτιάξεις το τέλειο chili con carne

Πρέπει να είσαι προσεκτικός με δύο πράγματα: Την ποιότητα του κιμά και την ποσότητα του τσίλι.

Αν η γαστρονομική σημαία του Μεξικό είχε χώρο μόνο για ένα πιάτο, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το chili con carne. Το πικάντικο "στιφάδο" -πολλοί επιμένουν ότι θυμίζει περισσότερο σάλτσα- από πιπεριές τσίλι, κρέας (συνήθως βόειο κιμά), ντομάτες, φασόλια και μπαχαρικά είναι η ιδανικότερη γέμιση για τις κλασικές τορτίγιες καλαμποκιού και μοιάζει να περικλείει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της κουζίνας της χώρας της κεντρικής Αμερικής. 

Οι ρίζες της συνταγής χρονολογούνται πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στα νότια του Τέξας συνήθιζαν να αναμιγνύουν τις ντόπιες πιπεριές τσίλι nahuatl με αποξηραμένο κρέας, λίπος και αλάτι. Όσο περνούσαν τα χρόνια βέβαια, το εν λόγω πιάτο εμπλουτιζόταν, για να φτάσουμε στις μέρες μας να έχουμε πάρα πολλές παραλλαγές. 

Τα υλικά

Σε κάθε περίπτωση, αρκούν λίγα και πολύ συγκεκριμένα συστατικά για να φτιάξεις ένα αυθεντικό chili con carne και αυτά δεν είναι άλλα από κιμά βοδινού (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χοιρινό), ένα κόκκινο και ένα λευκό κρεμμύδι, φασόλια, αποφλοιωμένη ντομάτα καθώς και πιπεριές τσίλι, κύμινο, κόλιανδρο και αλάτι. 

Η προετοιμασία και το μαγείρεμα

Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και δύσκολα θα υποπέσεις σε κάποιο σοβαρό λάθος. Αρκεί να δώσεις προσοχή σε λεπτομέρειες όπως το μαγείρεμα του κιμά - αν τον ψήσεις υπερβολικά θα στεγνώσει- και τη χρήση του τσίλι - υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να γίνει απελπιστικά καυτερό. 

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο chili con carne

Αρχικά, σοτάρεις τον κιμά σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτεις τα φασόλια, μαζί με το νερό τους. Έπειτα από αυτά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις επίσης ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι. Ακολουθούν το κύμινο και ο κόλιανδρος και εν συνεχεία η κομμένη σε κύβους ντομάτα και το αλάτι. Όταν το μείγμα αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρυσο-κόκκινο χρώμα και απορροφηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα των υγρών (συνήθως σε 1 με 1,5 ώρα σε χαμηλή φωτιά), είναι έτοιμο. 

Το σερβίρισμα και τα twists

Ιδανικά, απλώνεις το chili con carne σε καλαμποκίσιες τορτίγιες και τις τυλίγεις. Σε περίπτωση που επιθυμείς κάποια άλλη βάση, μία θαυμάσια εναλλακτική είναι να το σερβίρεις σε μπρουσκέτες. Επίσης μπορεί να προστεθεί σε σπαγγέτι ή κίτρινο ρύζι. Τα καταλληλότερα συνοδευτικά για αυτό μπορεί να είναι τριμμένο τσένταρ, έξτρα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, γιαούρτι, sour cream ή ακόμη και θρυμματισμένα νάτσος. 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice, το ιδανικό κοκκινιστό μοσχάρι, τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs και την πιο τραγανή πάπια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος