Πώς θα φτιάξεις το τέλειο chili con carne

Πρέπει να είσαι προσεκτικός με δύο πράγματα: Την ποιότητα του κιμά και την ποσότητα του τσίλι.

Αν η γαστρονομική σημαία του Μεξικό είχε χώρο μόνο για ένα πιάτο, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το chili con carne. Το πικάντικο "στιφάδο" -πολλοί επιμένουν ότι θυμίζει περισσότερο σάλτσα- από πιπεριές τσίλι, κρέας (συνήθως βόειο κιμά), ντομάτες, φασόλια και μπαχαρικά είναι η ιδανικότερη γέμιση για τις κλασικές τορτίγιες καλαμποκιού και μοιάζει να περικλείει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της κουζίνας της χώρας της κεντρικής Αμερικής. 

Οι ρίζες της συνταγής χρονολογούνται πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στα νότια του Τέξας συνήθιζαν να αναμιγνύουν τις ντόπιες πιπεριές τσίλι nahuatl με αποξηραμένο κρέας, λίπος και αλάτι. Όσο περνούσαν τα χρόνια βέβαια, το εν λόγω πιάτο εμπλουτιζόταν, για να φτάσουμε στις μέρες μας να έχουμε πάρα πολλές παραλλαγές. 

Τα υλικά

Σε κάθε περίπτωση, αρκούν λίγα και πολύ συγκεκριμένα συστατικά για να φτιάξεις ένα αυθεντικό chili con carne και αυτά δεν είναι άλλα από κιμά βοδινού (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χοιρινό), ένα κόκκινο και ένα λευκό κρεμμύδι, φασόλια, αποφλοιωμένη ντομάτα καθώς και πιπεριές τσίλι, κύμινο, κόλιανδρο και αλάτι. 

Η προετοιμασία και το μαγείρεμα

Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και δύσκολα θα υποπέσεις σε κάποιο σοβαρό λάθος. Αρκεί να δώσεις προσοχή σε λεπτομέρειες όπως το μαγείρεμα του κιμά - αν τον ψήσεις υπερβολικά θα στεγνώσει- και τη χρήση του τσίλι - υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να γίνει απελπιστικά καυτερό. 

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο chili con carne

Αρχικά, σοτάρεις τον κιμά σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτεις τα φασόλια, μαζί με το νερό τους. Έπειτα από αυτά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις επίσης ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι. Ακολουθούν το κύμινο και ο κόλιανδρος και εν συνεχεία η κομμένη σε κύβους ντομάτα και το αλάτι. Όταν το μείγμα αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρυσο-κόκκινο χρώμα και απορροφηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα των υγρών (συνήθως σε 1 με 1,5 ώρα σε χαμηλή φωτιά), είναι έτοιμο. 

Το σερβίρισμα και τα twists

Ιδανικά, απλώνεις το chili con carne σε καλαμποκίσιες τορτίγιες και τις τυλίγεις. Σε περίπτωση που επιθυμείς κάποια άλλη βάση, μία θαυμάσια εναλλακτική είναι να το σερβίρεις σε μπρουσκέτες. Επίσης μπορεί να προστεθεί σε σπαγγέτι ή κίτρινο ρύζι. Τα καταλληλότερα συνοδευτικά για αυτό μπορεί να είναι τριμμένο τσένταρ, έξτρα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, γιαούρτι, sour cream ή ακόμη και θρυμματισμένα νάτσος. 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice, το ιδανικό κοκκινιστό μοσχάρι, τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs και την πιο τραγανή πάπια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα