Πώς θα φτιάξεις το τέλειο κοκκινιστό μοσχάρι

Ο βασικός κανόνας είναι να έχεις υπομονή. Αρκετή υπομονή.

Το παράδοξο με πιάτα όπως το κοκκινιστό μοσχάρι είναι ότι δεν προέκυψαν -και εν τέλει καθιερώθηκαν στις γαστρονομικές συνειδήσεις- χάρη στην εφευρετικότητα κάποιων πρωτοπόρων σεφ αλλά εξαιτίας των οικογενειακών παραδόσεων και την ανάγκη για ένα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Άλλωστε, ρωτώντας σε οποιοδήποτε σπίτι, το πιθανότερο είναι να πάρεις πολλές διαφορετικές συνταγές για το εν λόγω φαγητό.

Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του ελληνικού κυριακάτικου τραπεζιού, οπότε τα twists είναι αμέτρητα, βασισμένα κυρίως στη φαντασία και τη δημιουργικότητα της εκάστοτε μαγείρισσας. Έπειτα, υπάρχει ευρύ πεδίο επιλογών όσον αφορά τα συνοδευτικά του: Πουρές ή λαχανικά, ψητές ή τηγανητές πατάτες, κριθαράκι, μακαρόνια ή ρύζι είναι μόνο κάποια από αυτά. Πώς όμως μπορείς να φτιάξεις ένα αψεγάδιαστο κοκκινιστό μοσχάρι που θα θυμίζει εκείνο του καλύτερου μαγειρείου ή θα πλησιάζει ακόμη και τη συνταγή της μητέρας σου; 

Το κρέας

Όλα ξεκινούν από το ιδανικό για τη συνταγή κομμάτι κρέατος. Ένα από τα λάθη του αρχάριου που πρέπει να αποφύγεις είναι να επιλέξεις ένα πολύ τρυφερό και άπαχο κρέας. Προτίμησε κάποια κομμάτια από το πόδι του ζώου, που να είναι πλούσια σε λίπος. Ιδανικά θα πρέπει να είναι κομμένο σε τεμάχια περίπου 100 γρ. το καθένα. Το μαρινάρισμα πριν το μαγείρεμα είναι προαιρετικό, ανάλογα με τη διάθεση και το χρόνο. Αν επιλέξεις να το κάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κόκκινο κρασί, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και σάλτσα ντομάτας, αφήνοντας σε αυτό το μείγμα το κρέας από το προηγούμενο βράδυ.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο κοκκινιστό μοσχάρι

Το σκεύος

Μία κατσαρόλα από χυτοσίδηρο ή (ακόμη καλύτερα) ένα κεραμικό σκεύος που θα θυμίζει γάστρα είναι τα καταλληλότερα για να κάνουν τη δουλειά. Κι αυτό γιατί κατανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα και τη διατηρούν σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς η συνταγή χρειάζεται μπόλικο χρόνο μαγειρέματος.

Το μαγείρεμα

Να θυμάσαι ότι το τελικό αποτέλεσμα που επιδιώκεις είναι κάτι ανάμεσα σε ψητό κατσαρόλας και στιφάδο. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι δεν πρέπει να ρίξεις το κρέας απευθείας από το ψυγείο ή την κατάψυξη στην κατσαρόλα, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό για να μην βγουν υδρατμοί που στη συνέχεια θα επηρεάσουν τους χυμούς του. Αφού ροδίσεις λοιπόν τα κομμάτια του κρέατος με λίγο λάδι και σε κάθε τους πλευρά, τα αφαιρείς από τη φωτιά και σε αυτή βάζεις τα λαχανικά της αρεσκείας σου (π.χ. κρεμμύδια) καθώς και μπαχαρικά, πριν προσθέσεις κομμάτια ντομάτας και ασφαλώς πελτέ, ελάχιστη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Όταν αυτό το μείγμα αρχίζει και κοχλάζει, ρίχνεις μέσα του το κρέας, χαμηλώνεις την ένταση και μισοσκεπάζεις, αφήνοντας το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 2 ώρες, ώστε να μαλακώσουν τα κομμάτια του βοδινού και να δέσει η σάλτσα. 

Τα συνοδευτικά

Το κοκκινιστό μοσχάρι μπορεί να πλαισιωθεί -εκτός από τα προαναφερθέντα- με σοταρισμένα λαχανικά ή ακόμη και με ραβιόλι, για μία αρκετά πιο δημιουργική προσέγγιση. 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το περίφημο ramen του Momofuku, την τέλεια cacio e pepe και ένα άψογο poké bowl.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα