Δίχως δεύτερη σκέψη, τα νιόκι είναι από εκείνα τα εδέσματα που ποντάρουν πολύ στην απλότητα και δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταναλωθούν φρέσκα, αφού προηγουμένως οι πατάτες έχουν μαγειρευτεί με το σωστό τρόπο. Και όχι, δεν είναι δαιδαλώδης η διαδικασία παρασκευής τους στο σπίτι. 

Οι πατάτες

Η σωστή επιλογή πατάτας αποτελεί ασφαλώς το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα. Αν έχεις οικειότητα με τον μανάβη, ζήτα τις πιο παλιές πατάτες που είναι διαθέσιμες αλλιώς προσπάθησε να βρεις τις πλουσιότερες σε άμυλο που υπάρχουν στην αγορά. Οι συγκεκριμένες είναι οι ιδανικότερες για να μετατραπούν σε νιόκι. Ιδανικά, μαγείρεψέ τις στον ατμό. 

Η προετοιμασία

Αφού οι πατάτες μαγειρευτούν, τα νιόκι θα πρέπει να ετοιμαστούν άμεσα. Σπας τις πατάτες με ένα πιρούνι σε μία ξύλινη επιφάνεια και τις ανακατεύεις με περίπου 200 γρ. αλεύρι τύπου 00, διαμορφώνοντας παράλληλα τη ζύμη. Πρέπει να μην είναι ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Σε κάθε περίπτωση, προσαρμόζεις αναλόγως το αλεύρι.

Τα νιόκι

Εφόσον η ζύμη ετοιμαστεί, πρέπει να "κόψεις" τα νιόκι. Δημιούργησε μερικούς κυλίνδρους με τη ζύμη και σχημάτισε τις ραβδώσεις με ένα πιρούνι - δεν είναι απαραίτητο. Καθώς σχηματίζεις τα "λουκάνικα", τύλιξέ τα με πανί, ώστε να μην κολλάνε. Μπορείς επίσης να τα τοποθετήσεις για λίγο στο ψυγείο. Στη συνέχεια, διαμορφώνεις τα νιόκι, κόβοντας με μαχαίρι, στο χαρακτηριστικό σχήμα και μέγεθος.  

Το μαγείρεμα

Τα νιόκι πρέπει να βράζονται σε άφθονο αλατισμένο νερό, χωρίς να ανακατεύονται και πάντοτε σε υψηλής έντασης φωτιά. Καθώς ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, αφαιρούνται από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα και έπειτα σοτάρονται στο τηγάνι με σάλτσα της επιλογής σου.

Η σάλτσα

Δεν υπάρχει ιδανικότερη επιλογή από την κλασική, σπιτική σάλτσα ντομάτας, εμπλουτισμένη με φρέσκο βασιλικό και μερικές νιφάδες από παρμεζάνα ή πεκορίνο. Αν πάλι επιθυμείς κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορεί να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα με βούτυρο και φασκόμηλο. 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα νοστιμότερα αρνίσια παϊδάκια, ένα άψογο ριζότο Μιλανέζε, την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice και τα αυθεντικά arancini.