Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια

Τσικνοπέμπτη καταφθάνει και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το scottadito.

Η Ιταλία έχει πολλές γευστικές παραδόσεις και ασφαλώς αμέτρητες συνταγές, οι οποίες δεν κινούνται απαραίτητα και αποκλειστικά στη σφαίρα της πίτσας και των ζυμαρικών. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες έρχεται από περίχωρα της Ρώμης και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή του Lazio - εκεί που γεννήθηκε και η carbonara δηλαδή. Τα αρνίσια παϊδάκια alla scottadito λοιπόν έχουν δυνατή γεύση, έντονο χαρακτήρα και, ασφαλώς, θέλουν χέρι για τη μεγιστοποίηση της απόλαυσής τους. 

Απλά τα πράγματα

Μην περιμένεις κάτι εξεζητημένο. Μιλάμε ουσιαστικά για παϊδάκια αρνιού στα κάρβουνα ή στο φούρνο. Αυτό όμως είναι και το βασικότερο ατού τους. Μπορούν να είναι υπέροχα, χωρίς πολλά-πολλά. Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας είναι και το σημαντικότερο. Αρχικά, απευθύνεσαι σε έναν πολύ έμπιστο κρεοπώλη ώστε να προμηθευτείς κρέας της υψηλότερης ποιότητας - η πρώτη ύλη είναι το 90% της επιτυχίας για τα παϊδάκια. 

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια

Θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ίδιο μέγεθος και σωστή αναλογία κρέατος-λίπους. Πριν τα ρίξεις στη φωτιά, να θυμάσαι ότι θα πρέπει να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, όπως ισχύει και για σχεδόν όλα τα κρέατα. Αφού τα πλύνεις και τα στεγνώσεις σε χαρτί κουζίνας, τα τοποθετείς σε μία πλάκα ή ταψί από χυτοσίδηρο.

Το μαρινάρισμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που δεν ψήνουν πριν μαρινάρουν, μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ πέρασμα με ελαιόλαδο, φύλλα δεντρολίβανου και σκόρδο. Για να αποφύγεις το δυσάρεστο ενδεχόμενο του να κολλήσουν μεταξύ τους, μπορείς να τα πασαλείψεις με λίγο ελαιόλαδο (αν δεν επιλέξεις τη λύση της μαρινάδας). Η υπερβολική προσθήκη θα επιφέρει μοιραία αποτελέσματα και πιθανότατα τα παϊδάκια θα καούν σε αρκετά σημεία.

Το νου σου

Μεγάλη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στους χρόνους ψησίματος, οι οποίοι οφείλουν να είναι σύντομοι: Αρκούν τρία λεπτά ανά πλευρά προκειμένου να πλησιάσεις το τέλειο ψήσιμο. Αν το παρακάνεις, πιθανότατα θα στεγνώσουν και θα έχεις πολύ στεγνό ή, ακόμη χειρότερα, σκληρό κρέας. 

Από τη στιγμή που τα παϊδάκια είναι έτοιμα, μένει ένα επιπλέον βήμα, που όμως έχει μεγάλη σημασία για την όλη εμπειρία και δεν είναι άλλο από τα κατάλληλα συνοδευτικά. Μία πολύ καλή επιλογή είναι ένα μείγμα από ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες, πασπαλισμένες με πάπρικα και δεντρολίβανο. Ή μία σαλάτα με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και ντομάτες cherry.


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το τέλειο ριζότο Μιλανέζε, το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ Pho και την πιο τραγανή πάπια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας