Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ριζότο Μιλανέζε

Το πιο σημαντικό υλικό είναι αυτό που δεν φαίνεται.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Δεκεμβρίου 2019

Κάποιοι το αποκαλούν risotto giallo και οι περισσότεροι απλά ριζότο με σαφράν. Όπως και να έχει, το ριζότο Μιλανέζε είναι από τα πιο απλά που υπάρχουν και ένα από τα πιο αγαπητά στο ευρύ κοινό. Στην Ιταλία θεωρείται κάτι σαν εθνικό πιάτο - μεγάλη επιτυχία αν σκεφτείς την ευρεία γκάμα της κουζίνας της γείτονος χώρας- και έχει τις ρίζες του, όπως άλλωστε αντιλαμβάνεσαι και από το όνομά του, στο Μιλάνο. Στην πόλη της Λομβαρδίας φημολογείται ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά πίσω στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η αρχική συνταγή περιελάμβανε εκτός των άλλων μεδούλι και ένα τοπικό είδος λουκάνικου που ονομάζεται cervellata. 

Για να το φτιάξεις στο σπίτι, δεν χρειάζεται να διευρύνεις τη λίστα των υλικών. Αρκούν τα βασικά. Πολλοί Μιλανέζοι σεφ υποστηρίζουν πως το μυστικό της γεύσης βρίσκεται στο ζωμό που θα χρησιμοποιήσεις, ο οποίος είναι εκείνος που διαμορφώνει τελικά και τον χαρακτήρα του πιάτου.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ριζότο Μιλανέζε

Ο ζωμός κοτόπουλου λοιπόν είναι ο πιο ενδεδειγμένος. Εκτός από αυτόν, χρειάζεσαι ακόμη όσο πιο ποιοτικά υλικά γίνεται. Για ποσότητα που θα επαρκέσει για 4 άτομα, αυτά είναι 400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο, μισό κρεμμύδι, 250 γρ. βούτυρο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λευκό κρασί, 15-20 κλωστούλες σαφράν, τριμμένη Grana Padano και πιπέρι. Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις είναι η ίδια με εκείνη οποιουδήποτε άλλου ριζότο

Κάποια tips

  • Για πιο έντονη γεύση και πιο γεμάτο σώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζωμός βοδινού.
  • Αν αποφασίσεις να κινηθείς προς την κατεύθυνση της πιο παραδοσιακής εκδοχής, δηλαδή με τη χρήση μεδουλιού, έχε κατά νου ότι θα πρέπει να το βάλεις στην αρχή, όταν θα σοτάρεις το ρύζι και το κρεμμύδι. 
  • Επίσης στην ίδια περίπτωση, μπορείς να φτιάξεις και μία gremolada. Πρόκειται για ένα μείγμα που μπορείς να συνθέσεις με ξύσμα λεμονιού, τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  • Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ενδείκνυται η χρήση της μισής ποσότητας του βουτύρου. Γύρω στα 120-130 γραμμάρια αρκούν. 
  • Το ριζότο Μιλανέζε λειτουργεί πολύ καλά ως συνοδευτικό στο οσομπούκο.

Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα οmurice, το απόλυτο chili con carne, τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs, το πιο εξωτικό poké και ένα έξοχο σπιτικό σεβίτσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα