Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ριζότο Μιλανέζε

Το πιο σημαντικό υλικό είναι αυτό που δεν φαίνεται.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Δεκεμβρίου 2019

Κάποιοι το αποκαλούν risotto giallo και οι περισσότεροι απλά ριζότο με σαφράν. Όπως και να έχει, το ριζότο Μιλανέζε είναι από τα πιο απλά που υπάρχουν και ένα από τα πιο αγαπητά στο ευρύ κοινό. Στην Ιταλία θεωρείται κάτι σαν εθνικό πιάτο - μεγάλη επιτυχία αν σκεφτείς την ευρεία γκάμα της κουζίνας της γείτονος χώρας- και έχει τις ρίζες του, όπως άλλωστε αντιλαμβάνεσαι και από το όνομά του, στο Μιλάνο. Στην πόλη της Λομβαρδίας φημολογείται ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά πίσω στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η αρχική συνταγή περιελάμβανε εκτός των άλλων μεδούλι και ένα τοπικό είδος λουκάνικου που ονομάζεται cervellata. 

Για να το φτιάξεις στο σπίτι, δεν χρειάζεται να διευρύνεις τη λίστα των υλικών. Αρκούν τα βασικά. Πολλοί Μιλανέζοι σεφ υποστηρίζουν πως το μυστικό της γεύσης βρίσκεται στο ζωμό που θα χρησιμοποιήσεις, ο οποίος είναι εκείνος που διαμορφώνει τελικά και τον χαρακτήρα του πιάτου.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ριζότο Μιλανέζε

Ο ζωμός κοτόπουλου λοιπόν είναι ο πιο ενδεδειγμένος. Εκτός από αυτόν, χρειάζεσαι ακόμη όσο πιο ποιοτικά υλικά γίνεται. Για ποσότητα που θα επαρκέσει για 4 άτομα, αυτά είναι 400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο, μισό κρεμμύδι, 250 γρ. βούτυρο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λευκό κρασί, 15-20 κλωστούλες σαφράν, τριμμένη Grana Padano και πιπέρι. Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις είναι η ίδια με εκείνη οποιουδήποτε άλλου ριζότο

Κάποια tips

  • Για πιο έντονη γεύση και πιο γεμάτο σώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζωμός βοδινού.
  • Αν αποφασίσεις να κινηθείς προς την κατεύθυνση της πιο παραδοσιακής εκδοχής, δηλαδή με τη χρήση μεδουλιού, έχε κατά νου ότι θα πρέπει να το βάλεις στην αρχή, όταν θα σοτάρεις το ρύζι και το κρεμμύδι. 
  • Επίσης στην ίδια περίπτωση, μπορείς να φτιάξεις και μία gremolada. Πρόκειται για ένα μείγμα που μπορείς να συνθέσεις με ξύσμα λεμονιού, τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  • Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ενδείκνυται η χρήση της μισής ποσότητας του βουτύρου. Γύρω στα 120-130 γραμμάρια αρκούν. 
  • Το ριζότο Μιλανέζε λειτουργεί πολύ καλά ως συνοδευτικό στο οσομπούκο.

Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα οmurice, το απόλυτο chili con carne, τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs, το πιο εξωτικό poké και ένα έξοχο σπιτικό σεβίτσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Maison d' Olive: Μία κάβα ελαιολάδου στο Κολωνάκι

Το λάδι βρήκε το σπίτι του, στην πρώτη ελληνική Κάβα Ελαιόλαδου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2021

CTC και Pelagos είναι οι νέες αστεράτες προσθήκες του περίφημου γαστρονομικού οδηγού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι να πάρεις μαζί σου για φαγητό στο γραφείο

Η οργάνωση του τάπερ δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Ακολουθεί μία λίστα με νόστιμα, υγιεινά και εύκολα στην παρασκευή τους γεύματα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη

Μεγάλες αλήθειες με αφορμή τη σημερινή #FastFoodDay: Tα Five Guys παίζουν σε άλλο επίπεδο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας