Η συνταγή για το διασημότερο chicken burger στον κόσμο

Ναι, μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι το περιβόητο σάντουιτς με κοτόπουλο της αμερικανικής αλυσίδας Popeyes.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Ιανουαρίου 2020

Το περασμένο καλοκαίρι ένας απρόσμενος χαμός δημιουργήθηκε σε social media, sites και blogs που ασχολούνται με τον κόσμο της γεύσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Αιτία ήταν η παρουσίαση του πρώτου burger στην ιστορία της αλυσίδας Popeyes. Η συγκεκριμένη, ξεκινώντας το 1972 από την Λουζιάνα, ειδικεύεται στο τηγανητό κοτόπουλο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που λάνσαρε chicken burger στο μενού της.

Για ολόκληρες εβδομάδες σχηματιζόντουσαν ουρές έξω από τα εστιατόριά της, από foodies πάσης φύσεως που επιθυμούσαν να δοκιμάσουν το ιστορικό έδεσμα, που όλοι συμφωνούν πως είναι εξαιρετικά νόστιμο. Εκτός των άλλων, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο διαδικτυακό και τηλεοπτικό debate σχετικά με το πιο είναι το κορυφαίο chicken burger ή sandwich της ιστορίας. Καθώς τα Popeyes -που σημειωτέον ανήκουν πλέον στον όμιλο των Burger King- δεν έχουν κάποιο κατάστημα προς το παρόν στην Ελλάδα, σου δίνουμε την (κατά προσέγγιση) συνταγή για να φτιάξεις την πιο δημοφιλή πλέον γαστρονομική της πρόταση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Popeyes Louisiana Kitchen (@popeyeslouisianakitchen) on

Η συνταγή

Υλικά

  • Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα του: 2 στήθη κοτόπουλου/ 1 φλ. buttermilk/ 1 κ.γ. μείγμα από πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, μαύρο πιπέρι και αλάτι.
  • Για το πανάρισμα: 1 φλ. αλεύρι/ 1 φλ. καλαμποκέλαιο/ 1 κ.σ. μείγμα από πάπρικα, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, πιπέρι καγιέν/ αλάτι και πιπέρι.
  • Για την πικάντικη μαγιονέζα: 1/2 φλ. μαγιονέζα/ 1 κ.γ. καυτερή σάλτσα ή Tabasco/ 1 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι καγιέν.
  • Για το burger: 2 brioche buns μέτριου μεγέθους/ μαγιονέζα/ πίκλες.

Εκτέλεση

  1. Το μαρινάρισμα: Κόβεις κάθε στήθος κοτόπουλο στη μέση, στο ίδιο περίπου μέγεθος με το bun. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το buttermilk με το μείγμα από πάπρικα και σκόρδο, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Βυθίζεις σε αυτό το κοτόπουλο και το αφήνεις να μαριναριστεί στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή ακόμη και 24 ώρες.
  2. Το πανάρισμα και το μαγείρεμα του κοτόπουλου: Ζεσταίνεις λάδι σε ένα στιβαρό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάς το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, το μείγμα της πάπρικας, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να προσθέσεις και 2-3 κ.γ. buttermilk και να ανακατέψεις επιπλέον με ένα πιρούνι. Βυθίζεις το κοτόπουλο σε αυτό το μείγμα και συμπληρώνεις με αλεύρι, μέχρι να καλυφθούν στο 100% τα κομμάτια. Μεταφέρεις το κοτόπουλο στη φωτιά και τηγανίζεις από 3-5 λεπτά μέχρι αυτό να ψηθεί καλά και να σχηματιστεί τραγανή και χρυσή κρούστα.
  3. Η μαγιονέζα και η σύνθεση του burger: Για τη μαγιονέζα, μπορείς απλά να ανακατέψεις τα υλικά σε μία μεγάλη κούπα ή ένα μικρό μπολ. Αφού είναι έτοιμο το κοτόπουλο, βάζεις τα ψωμάκια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και τα φρυγανίζεις ελαφρώς. Έπειτα ξεκινάς να χτίζεις το burger. Απλώνεις ένα βαθύ στρώμα πικάντικης μαγιονέζας στο κάτω μέρος, ακριβώς από πάνω τις πίκλες. Έπειτα το κοτόπουλο και απλώνεις έξτρα πικάντικη μαγιονέζα από πάνω του.
  4. Το σημαντικότερο βήμα: Το καταβροχθίζεις όσο είναι ακόμη ζεστό, σαν να μην υπάρχει αύριο.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το εθνικό street food της Βοσνίας cevapcici, το τέλειο φαλάφελ και τα άψογα ναπολιτάνικα struffoli.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας