
Η συνταγή για το διασημότερο chicken burger στον κόσμο
Ναι, μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι το περιβόητο σάντουιτς με κοτόπουλο της αμερικανικής αλυσίδας Popeyes.

Το περασμένο καλοκαίρι ένας απρόσμενος χαμός δημιουργήθηκε σε social media, sites και blogs που ασχολούνται με τον κόσμο της γεύσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Αιτία ήταν η παρουσίαση του πρώτου burger στην ιστορία της αλυσίδας Popeyes. Η συγκεκριμένη, ξεκινώντας το 1972 από την Λουζιάνα, ειδικεύεται στο τηγανητό κοτόπουλο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που λάνσαρε chicken burger στο μενού της.
Για ολόκληρες εβδομάδες σχηματιζόντουσαν ουρές έξω από τα εστιατόριά της, από foodies πάσης φύσεως που επιθυμούσαν να δοκιμάσουν το ιστορικό έδεσμα, που όλοι συμφωνούν πως είναι εξαιρετικά νόστιμο. Εκτός των άλλων, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο διαδικτυακό και τηλεοπτικό debate σχετικά με το πιο είναι το κορυφαίο chicken burger ή sandwich της ιστορίας. Καθώς τα Popeyes -που σημειωτέον ανήκουν πλέον στον όμιλο των Burger King- δεν έχουν κάποιο κατάστημα προς το παρόν στην Ελλάδα, σου δίνουμε την (κατά προσέγγιση) συνταγή για να φτιάξεις την πιο δημοφιλή πλέον γαστρονομική της πρόταση.
Η συνταγή
Υλικά
- Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα του: 2 στήθη κοτόπουλου/ 1 φλ. buttermilk/ 1 κ.γ. μείγμα από πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, μαύρο πιπέρι και αλάτι.
- Για το πανάρισμα: 1 φλ. αλεύρι/ 1 φλ. καλαμποκέλαιο/ 1 κ.σ. μείγμα από πάπρικα, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, πιπέρι καγιέν/ αλάτι και πιπέρι.
- Για την πικάντικη μαγιονέζα: 1/2 φλ. μαγιονέζα/ 1 κ.γ. καυτερή σάλτσα ή Tabasco/ 1 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι καγιέν.
- Για το burger: 2 brioche buns μέτριου μεγέθους/ μαγιονέζα/ πίκλες.
Εκτέλεση
- Το μαρινάρισμα: Κόβεις κάθε στήθος κοτόπουλο στη μέση, στο ίδιο περίπου μέγεθος με το bun. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το buttermilk με το μείγμα από πάπρικα και σκόρδο, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Βυθίζεις σε αυτό το κοτόπουλο και το αφήνεις να μαριναριστεί στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή ακόμη και 24 ώρες.
- Το πανάρισμα και το μαγείρεμα του κοτόπουλου: Ζεσταίνεις λάδι σε ένα στιβαρό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάς το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, το μείγμα της πάπρικας, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να προσθέσεις και 2-3 κ.γ. buttermilk και να ανακατέψεις επιπλέον με ένα πιρούνι. Βυθίζεις το κοτόπουλο σε αυτό το μείγμα και συμπληρώνεις με αλεύρι, μέχρι να καλυφθούν στο 100% τα κομμάτια. Μεταφέρεις το κοτόπουλο στη φωτιά και τηγανίζεις από 3-5 λεπτά μέχρι αυτό να ψηθεί καλά και να σχηματιστεί τραγανή και χρυσή κρούστα.
- Η μαγιονέζα και η σύνθεση του burger: Για τη μαγιονέζα, μπορείς απλά να ανακατέψεις τα υλικά σε μία μεγάλη κούπα ή ένα μικρό μπολ. Αφού είναι έτοιμο το κοτόπουλο, βάζεις τα ψωμάκια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και τα φρυγανίζεις ελαφρώς. Έπειτα ξεκινάς να χτίζεις το burger. Απλώνεις ένα βαθύ στρώμα πικάντικης μαγιονέζας στο κάτω μέρος, ακριβώς από πάνω τις πίκλες. Έπειτα το κοτόπουλο και απλώνεις έξτρα πικάντικη μαγιονέζα από πάνω του.
- Το σημαντικότερο βήμα: Το καταβροχθίζεις όσο είναι ακόμη ζεστό, σαν να μην υπάρχει αύριο.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το εθνικό street food της Βοσνίας cevapcici, το τέλειο φαλάφελ και τα άψογα ναπολιτάνικα struffoli.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα