
Πώς θα φτιάξεις το τέλειο φαλάφελ
Ακριβώς όπως θα το έτρωγες στη Μέση Ανατολή.

Το φαλάφελ είναι το πιο χαρακτηριστικό street food της Μέσης Ανατολής, έχοντας τις ρίζες του στις γαστρονομικές κουλτούρες του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου. Το συναντάς ωστόσο σε πάρα πολλές παραλλαγές στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και σε αρκετές περιοχές ακόμη και της Βορείου Αφρικής. Εκτός από έναν εκ των πιο δυνατών γαστρονομικών trends στο αθηναϊκό φαγητό του δρόμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, θεωρείται και ένα από τα πιο foodporn εδέσματα για vegetarians και vegans. Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι κάτι πραγματικά νόστιμο.
Βασικό συστατικό σε αυτό είναι τα κουκιά ή τα ρεβίθια -με τα δεύτερα να παίζουν περισσότερο. Αυτά, πριν μπουν στο μπλέντερ για να ψιλοκοπούν, θα πρέπει να ξεφλουδιστούν και να παραμείνουν σε νερό για τουλάχιστον 10 ώρες προκειμένου να μαλακώσουν. Αφού συμβεί αυτό, θα πρέπει να μετατραπούν σε κιμά (μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί το μπλέντερ) και να αρωματιστούν με διάφορα μπαχαρικά: Κόλιανδρος και κύμινο είναι τα βασικότερα εξ' αυτών, μαζί ασφαλώς με αλάτι, αλλά μπορούν να προστεθούν στο μείγμα κάρδαμο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και μαύρο πιπέρι.

Απομένουν τα δύο επόμενα βήματα που είναι ο σχηματισμός των κεφτέδων και το τηγάνισμα. Για το πρώτο, οφείλεις να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου, αξιοποιώντας ποσότητα ζύμης που ισοδυναμεί με μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά.
Έπειτα, το τηγάνισμα. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο, αποτελεσματικό και παραδοσιακό τρόπο, είτε στο τηγάνι είτε στη φριτέζα, με την προσθήκη μπόλικου ελαιόλαδου ή καλαμποκέλαιου. Υπάρχει ωστόσο και η εναλλακτική του ψησίματος στο φούρνο, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Το φαλάφελ συνοδεύεται άψογα με σάλτσα ταχίνι ή χούμους, μαζι με φρέσκα λαχανικά. Μπορείς ωστόσο να το ενσωματώσεις σε μία πιτα-τσέπη και να προσθέσεις μπόλικη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα ναπολιτάνικα struffoli, το απόλυτο chili con carne και τα άψογα arancini.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα