Πώς θα φτιάξεις το τέλειο φαλάφελ

Ακριβώς όπως θα το έτρωγες στη Μέση Ανατολή.

Το φαλάφελ είναι το πιο χαρακτηριστικό street food της Μέσης Ανατολής, έχοντας τις ρίζες του στις γαστρονομικές κουλτούρες του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου. Το συναντάς ωστόσο σε πάρα πολλές παραλλαγές στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και σε αρκετές περιοχές ακόμη και της Βορείου Αφρικής. Εκτός από έναν εκ των πιο δυνατών γαστρονομικών trends στο αθηναϊκό φαγητό του δρόμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, θεωρείται και ένα από τα πιο foodporn εδέσματα για vegetarians και vegans. Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι κάτι πραγματικά νόστιμο. 

Βασικό συστατικό σε αυτό είναι τα κουκιά ή τα ρεβίθια -με τα δεύτερα να παίζουν περισσότερο. Αυτά, πριν μπουν στο μπλέντερ για να ψιλοκοπούν, θα πρέπει να ξεφλουδιστούν και να παραμείνουν σε νερό για τουλάχιστον 10 ώρες προκειμένου να μαλακώσουν. Αφού συμβεί αυτό, θα πρέπει να μετατραπούν σε κιμά (μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί το μπλέντερ) και να αρωματιστούν με διάφορα μπαχαρικά: Κόλιανδρος και κύμινο είναι τα βασικότερα εξ' αυτών, μαζί ασφαλώς με αλάτι, αλλά μπορούν να προστεθούν στο μείγμα κάρδαμο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και μαύρο πιπέρι.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο φαλάφελ

Απομένουν τα δύο επόμενα βήματα που είναι ο σχηματισμός των κεφτέδων και το τηγάνισμα. Για το πρώτο, οφείλεις να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου, αξιοποιώντας ποσότητα ζύμης που ισοδυναμεί με μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά. 

Έπειτα, το τηγάνισμα. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο, αποτελεσματικό και παραδοσιακό τρόπο, είτε στο τηγάνι είτε στη φριτέζα, με την προσθήκη μπόλικου ελαιόλαδου ή καλαμποκέλαιου. Υπάρχει ωστόσο και η εναλλακτική του ψησίματος στο φούρνο, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Το φαλάφελ συνοδεύεται άψογα με σάλτσα ταχίνι ή χούμους, μαζι με φρέσκα λαχανικά. Μπορείς ωστόσο να το ενσωματώσεις σε μία πιτα-τσέπη και να προσθέσεις μπόλικη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα.  

 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα ναπολιτάνικα struffoli, το απόλυτο chili con carne και τα άψογα arancini.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας